Vanliga frågor om producentansvar
Rinki och producentsammanslutningarna
Vilken nytta har ett företag av att ingå ett avtal?
Producentansvaret för förpackningar är en lagstadgad plikt för företag som i Finland förpackar eller importerar förpackade produkter till Finland och vilkas omsättning är minst en miljon euro. Det enklaste och smidigaste sättet att sköta sitt ansvar är att företaget ingår ett avtal med producentorganisationerna och som administreras av RINKI Ab. Det räcker med ett avtal. Rinki och producentorganisationerna ordnar på företagets vägnar insamlingen och återvinningen av kartong-, glas-, metall-, plast- och virkesförpackningar så att kraven i lagstiftningen uppfylls.
Vilka avgifter ska företaget betala?
Då ett företag ansluter sig ska det betala en anslutningsavgift av engångsnatur till RINKI Ab och årligen en kundavgift. Dessutom betalar företaget förpackningsmaterialspecifika återvinningsavgifter som producentorganisationerna fastställer och som Rinki fakturerar av företag och kontoför till producentorganisationerna. Både Rinkis och producentorganisationernas avgifter baserar sig på de förpackningsmängder som företaget använt under det föregående året och som företaget ska rapportera till Rinki. Rinki och producentorganisationerna är organisationer utan vinstsyfte.
Se: Avgifter
Till vad behöver Rinki kundavgifter?
Rinki svarar för att företagen på ett behändigt och effektivt sätt sköter sitt producentansvar som gäller förpackningar. Rinki är ett bolag utan vinstsyfte och till dess uppgifter hör bland annat:
- att identifiera de bolag med verksamhet i Finland som berörs av producentansvaret för förpackningar
- registrera de företag vilka med sina produkter levererar förpackningar till den finländska marknaden och som med producentorganisationerna ingått det avtal som Rinki administrerar
- bokföra de förpackningsmaterial och -mängder, som företagen årligen rapporterar till Rinki
- med producentorganisationernas fullmakt fakturera de förpackningsmaterialspecifika återvinningsavgifterna
- till myndigheter rapportera de företag som anslutit sig till Rinki samt den förpackningsstatistik som lagstiftningen kräver. Av statistiken framgår endast totalmängden av förpackningsmaterial.
- ge råd i ärenden som gäller producentansvaret för förpackningar
- informera i ärenden som gäller återanvändning, nyttoanvändning och återvinning av förpackningar
- övervaka de producentansvariga företagens intressen.
Ett företag kan ingå ett kombinerat avtal. Vad innebär det?
Ett kombinerat avtal kan ingås av en koncern eller av sådan centralaffär, kedjeorganisation eller franchisor, som utifrån ägande, avtal eller annan rätt som baserar sig på ett befullmäktigande representerar företag som ansluter sig till avtalet. Begreppet koncern har definierats i bokföringslagen och aktiebolagslagen.
Ett företag har två verksamhetsställen och samma FO-nummer. Måste båda företagen ansluta sig till Rinki?
Ett och samma FO-nummer kan bara ingå ett avtal. Företaget kan ingå ett enskilt avtal som omfattar samtliga verksamhetsställen som verkar med samma FO-nummer. Företaget rapporterar den sammanräknade förpackningsmängden för samtliga verksamhetsställen.
Företaget har redan avtal om avfallstransport. Behöver vi ändå ansluta oss till Rinki?
När företaget tecknar avtal om avfallshantering med ett avfallstransportföretag betalar företaget endast för hämtning av avfall från den egna fastigheten. Den del som företaget betalar till avfallstransportföretaget finns inte med i Rinkis och producentsammanslutningarnas avgifter. Producentansvar för förpackningar är en lagstadgad skyldighet för företagen. Företaget ska bland annat samla in de förpackningar som företaget har tillfört den finländska marknaden, ordna förpackningarnas materialåtervinning, det vill säga tillverka nya produkter av förpackningsavfallet samt ordna övrig avfallshantering. Avtalet med Rinki gäller uttryckligen förpackningar som de egna produkterna har förpackats i och som företaget har tillfört den finländska marknaden. Företaget betalar för att Rinki och producentsammanslutningarna organiserar förpackningarnas materialåtervinning i Finland för alla de företag som anslutit sig till Rinki, så att de mål som EU:s och Finlands lagstiftning satt upp för förpackningarnas materialåtervinning uppnås i Finland.
Om företaget inte vill ansluta sig till Rinki, hur tar då företaget hand om förpackningarnas producentansvar?
Företaget ska då ordna med de skyldigheter som gäller förpackningarnas producentansvar och ensamt betala alla kostnader som uppkommer av detta. Företaget skulle bland annat vara tvunget att samla in de förpackningar som företaget har tillfört den finländska marknaden, ordna förpackningarnas materialåtervinning, det vill säga tillverka nya produkter av förpackningsavfallet samt ordna övrig avfallshantering. Från och med början av år 2016 ansvarar producenten även för att ordna ett riksomfattande nätverk för insamling av konsumentförpackningar, det innebär att det ska finnas minst 1 850 insamlingsställen för förpackningar av fiber, metall och glas samt minst 500 insamlingsställen för plastförpackningar.
I praktiken är det nästintill omöjligt för ett företag att ensamt sköta sitt producentansvar. I regel använder företagen flera olika förpackningar och förpackningsmaterial. Företaget vet sällan var dess produktförpackningar slutligen hamnar på marknaden. Det skulle bli väldigt dyrt för enskilda företag att ordna insamling och materialåtervinning för förpackningsavfall. De företag som anslutit sig till Rinki behöver inte ensamma ta ansvar för att upprätthålla systemet, utan deltar i de gemensamma kostnaderna genom att vara med i producenternas gemensamma system.
Vad gör producentsammanslutningarna? Sköter de avhämtningen av företagets förpackningar?
Företaget ansvarar för den egna fastighetens avfallshantering. Detta kan skötas genom att ingå avtal med till exempel ett avfallstransportföretag. Producentsammanslutningarna organiserar materialåtervinningen för förpackningarna på så sätt att Finland uppnår de mål som EU:s och Finlands lagstiftning satt upp när det gäller förpackningarnas materialåtervinning. De enskilda producentsammanslutningarna beslutar om hur de ordnar materialåtervinningen. Detta kan ske genom att producentsammanslutningen till exempel ingår avtal med företag som återvinner förpackningar.
Vårt företag använde förpackningar som enligt sorteringsanvisningarna inte får läggas i sopkärlet för hushållens förpackningsavfall. Till exempel hälso- och sjukvårdens injektionsvätskor i flaskor och ampuller samt PVC-förpackningar. Varför ska vi rapportera dessa förpackningar till Rinki och betala materialåtervinningsavgifter för dem?
Företaget ansluter sig till Rinki för att ta ett lagstadgat producentansvar för sina förpackningar. Företaget rapporterar till Rinki alla de förpackningar det använder samt betalar för att de materialåtervinningsmål för förpackningarna, som Finlands lagstiftning har fastställt för producenterna, uppnås. Rinki kan inte garantera att företagets alla förpackningar kan materialåtervinnas. Materialåtervinningsmålen uppnås, även om vissa förpackningar inte samlas in för att deras material inte lämpar sig för materialåtervinning. Om man vill att målen ska uppnås genom att samla in och materialåtervinna även förpackningar som är svårare att materialåtervinna, skulle också materialåtervinningsavgifterna betydligt stiga.
Är företag med en omsättning under en miljon euro på något sätt förpliktade att sköta sitt producentansvar för förpackningar?
Nej, företag med en omsättning under en miljon euro har inte någon lagstadgad plikt att sköta sitt producentansvar för förpackningar. Sådana företag kan emellertid med producentorganisationerna ingå det avtal som Rinki administrerar och kan på så sätt utnyttja Rinkis kundförmåner. Företag med en omsättning under en miljon euro som ingått ett avtal rapporterar sina förpackningsuppgifter till Rinki årligen och omfattas av kund- och återvinningsavgifter.
Förpackningarnas producentansvar
Vad innebär producentansvar?
Med producentansvar avses producentens skyldighet att ordna med återanvändning, materialåtervinning och annan avfallshantering av avfall från produkter samt att stå för de kostnader som detta ger upphov till. Enligt avfallslagen ligger ansvaret hos företagen, som oberoende av försäljningsmetod, tillför den finländska marknaden däck för motordrivna fordon, bilar, el- och elektronikapparater, batterier och ackumulatorer, returpapper samt förpackningar.
Vem har producentansvar för förpackningar?
Det är huvudsakligen finländska företag som har producentansvar för förpackningar. Enligt Birkalands NTM-central definieras från och med 1.5.2015 ett företag som producent om följande villkor uppfylls:
1. Företaget har finländskt FO-nummer och minst ett verksamhetsställe i Fastlandsfinland.
2. Företagets omsättning i Finland uppgår till 1 miljon euro eller mera.
3. Företaget förpackar produkter i Finland eller importerar förpackade produkter till den finländska marknaden.
- Ett utländskt företag eller dess filial, som finns i Finlands handelsregister, har producentansvar när alla ovan nämnda villkor uppfylls.
- OBS! Finländska företag har producentansvar även för sådana produkters förpackningar som företaget köper av ett utländskt företag som inte uppfyller ovan nämnda villkor.
Fram till 30.4.2015 gäller en tidigare linjedragning för import av förpackade produkter: Det företag har producentansvar som äger den förpackade produkten vid importtillfället. En importör med producentansvar kan fram till slutet av april 2015 även vara ett företag som är registrerat utomlands.
Gäller producentansvaret förutom konsumentförpackningar även de förpackningar som används under transporten?
Ja, producentansvaret gäller förpackningar och förpackningsmaterial som används för att lagra, skydda, hantera och transportera samt presentera produkten.
Är företag med en omsättning under en miljon euro på något sätt förpliktade att sköta sitt producentansvar för förpackningar?
Nej, företag med en omsättning under en miljon euro har inte någon lagstadgad plikt att sköta sitt producentansvar för förpackningar. Sådana företag kan emellertid med producentorganisationerna ingå det avtal som Rinki administrerar och kan på så sätt utnyttja Rinkis kundförmåner. Företag med en omsättning under en miljon euro som ingått ett avtal rapporterar sina förpackningsuppgifter till Rinki årligen och omfattas av kund- och återvinningsavgifter.
Har förpackningarnas tillverkare producentansvar?
Förpackningar är produkter som förpackas av förpackningstillverkaren. Om dessa i sin tur förpackas i någon förpackning eller något förpackningsmaterial, har förpackningstillverkaren producentansvar för deras del.
Vem är förpackare med producentansvar om företaget köper förpackningstjänster av ett annat företag?
Det företag som äger produkten som förpackas.
Har ett företag som idkar postförsäljning eller näthandel producentansvar?
Ja, om det uppfyller kraven för företag med producentansvar.
Läs mer: Producentansvar
Förpackningsdefinitioner
Vad räknas som förpackningar?
En definition på förpackningar finns i statsrådets förordning 518/2014 och i dess bilagor. Förpackningen lagrar och skyddar produkten, möjliggör hantering och transport av produkten från producenten till konsumenten eller andra användare. Förpackningen ger information om produkten, säljer och marknadsför samt gör det lättare att presentera produkten i butiken. Förpackningar är alla de delar som förstärker förpackningen eller läggs till den, såsom etiketter. Förpackningar är även alla slag av produkter eller engångsprodukter som fyller ens en av produktens uppgifter.
Vad räknas som konsumentförpackningar?
Konsumentförpackningar är avsedda för att förpacka produkter som ska säljas. Till exempel mjölkburkar, förpackningar för frukostflingor, tvättmedelsflaskor, konservburkar, målfärgsburkar och sillburkar.
Vad räknas som gruppförpackningar?
Gruppförpackningar är förpackningar, som används utöver konsumentförpackningar, för att förpacka en produktgrupp. Gruppförpackningen kan användas antingen endast på försäljningsstället eller en produktgrupp kan säljas i sin helhet i en gruppförpackning. En gruppförpackning, som innehåller produkter som förpackats i konsumentförpackningar, kan vara avsedd för konsumenter eller företag. Exempel: tråg av wellpapp, presentationsställ samt plast- eller kartongförpackning kring till exempel ölburkar.
Vad räknas som transportförpackningar?
Transportförpackningen är en förpackning som används utöver konsument- och/eller gruppförpackningar för att transportera produkterna. Exempel: lastpallar av trä, plast eller wellpapp, rullpallar i metall, lådor av trä, plast eller wellpapp, lastpallshuvor i plast samt förpackningsband av metall eller plast. Obs! Containrar som används för landsvägs-, järnvägs-, sjö- och flygfrakt (större än 1 000 liter) klassificeras inte som förpackningar.
Vad räknas som förpackningar för konsumenter?
Förpackningar för konsumenter är produktförpackningar som hamnar hos konsumenter eller i hushåll, till exempel försäljningsförpackningar samt en del grupp- och transportförpackningar.
Vad räknas som förpackningar för företag?
Förpackningar för företag är produktförpackningar som endast används i handeln mellan företag eller för produktpresentation i butikerna.
Räknas rengöringsmedelsförpackningens doseringsmått som förpackningar?
Ja i det fall då doseringsmåttet utgör en del av tillslutningen av förpackningen för rengöringsmedel.
Räknas engångskärl och -bestick som förpackningar?
Engångskärl (tallrikar och muggar) är förpackningar om de förpackas med till exempel livsmedel. Engångskärl som säljs utan innehåll är produkter, inte förpackningar. Engångsbestick (knivar, gafflar och skedar) är inte förpackningar.
Räknas CD-, DVD- eller videofilmfodral som förpackningar?
Nej, inte om de säljs tillsammans med CD:n, DVD:n eller videofilmen.
Räknas CD-skivornas spindelfodral som förpackningar?
Ja när de säljs tillsammans med CD-skivor. Däremot är spindelfodral som säljs utan innehåll inte förpackning.
Räknas blomkrukor som förpackningar?
Ja. Däremot är blomkrukor avsedda att följa med växten under hela dess livstid inte förpackningar.
Räknas kuvert som förpackningar?
Postens definition av kuvert är att det inte är en förpackning.
Räknas klädhängare som förpackningar?
Ja, när de säljs tillsammans med klädesplagg. Klädhängare är inte förpackningar när de säljs separat.
Räknas bakelseformar som förpackningar?
Ja, om de säljs tillsammans med bakelsen. Formar som säljs utan innehåll är inte förpackningar.
Räknas gasflaskor som kan fyllas på som förpackningar?
Ja. Brandsläckare är ändå inte förpackningar.
Räknas kapslar för dryckessystem för till exempel i mjölk-, kakao- eller kaffemaskiner som förpackningar?
Ja, kapslar som lämnas tomma efter användning. Kaffekapslar för dryckessystem, foliepåsar för kaffe och kaffekuddar av filterpapper, som slängs tillsammans med den använda kaffeprodukten, är däremot inte förpackningar.
Räknas rullar, tuber och cylindrar som förpackningar?
Ja, om böjligt material har virats runt dem, så som plastfolie, aluminiumfolie eller papper. Rullar, tuber och cylindrar är inte förpackningar om de är avsedda att vara delar i tillverkningsutrustning, och som inte används till exempel då en produkt säljs eller transporteras.
Räknas mekaniska kvarnstenar som används i till exempel pepparkvarnar som förpackningar?
Nej, om själva kärlet är återfyllbart, så som en pepparkvarn.
Räknas mascaraborstar som förpackningar?
Ja om borsten är en del av förpackningens tillslutning.
Rapportering av förpackningsuppgifter
Ska en rapport över förpackningar lämnas in även om förpackningsmängderna är väldigt små? (till exempel ett företag som importerar stora och dyra maskiner.)
Ja. Förpackningsmängd som tillförs marknaden har ingen betydelse.
Ska företag som utöver egna produkter även förpackar produkter för andra företag rapportera alla förpackningar?
Nej, endast de egna produkternas förpackningar. De företag som äger produkterna när de förpackas är rapporteringsskyldiga, även när de köper förpackningstjänster av andra företag.
Företaget tillverkar privat label-produkter för ett annat företag. vilket av företagen ska rapportera dessa produktförpackningar?
Tumregeln är att det företag som äger produkterna när de förpackas också rapporterar förpackningarna. Ägaren till de produkter som förpackas är oftast även dess tillverkare. Private label-produkter är affärskedjornas egna märkesvaror som tillverkas under detaljistens marknadsföringsnamn i stället för tillverkarens namn. Även affärskedjan kan vara ägare till de Private label-produkter som tillverkaren förpackar beroende på avtalet dem emellan. Företagen ska lämna in en redogörelse till Rinki över vilket av företagen som rapporterar förpackningarna.
Företaget har utlokaliserat förpackandet av sina produkter eller logistiken till ett annat företag. Vilket av företagen ska rapportera förpackningsuppgifterna?
Företaget som äger produkterna vid förpackningstillfället ska rapportera förpackningsuppgifter. Företaget rapporterar förpackningsuppgifter för sina produkter, även om företaget köper förpacknings- eller logistiktjänster av ett annat företag.
Företaget förpackar råvaror för till exempel industrin för att användas i fabriker och inte direkt till konsumenterna. Innebär detta att företaget har tillfört produkter till den finländska marknaden?
Ja. Undantag utgör företagets interna överlåtelser. Produkter har tillförts marknaden när de byter ägare.
På vilken rad ska man ange en papperssäck som levererats till lantbruksaffären: raden för kartong- och pappersförpackningar eller raden för omslag och säckar för industrin?
Raden för omslag och säckar för industrin. Med kartong- och pappersförpackningar avses inte stora industriomslag utan i regel mindre förpackningar, såsom socker- eller mjölpåsar avsedda för enskilda konsumenter.
Vilka förpackningar ska företag som själva tillverkar förpackningar rapportera?
De företag som själva tillverkar förpackningar redovisar endast förpackningar som de använder för att skydda, hantera eller transportera egna produkter (i det här fallet förpackningar).
Gäller lagstiftningen och rapporteringsskyldigheten en utländsk importör? Är det företaget som sänder produkter från utlandet eller företaget som tar emot det i hemlandet som är importör och rapporteringsskyldigt?
Det är huvudsakligen finländska företag som har producentansvar och rapportering ansvar för förpackningar. Enligt Birkalands NTM-central definieras från och med 1.5.2015 ett företag som producent om följande villkor uppfylls:
1. Företaget har finländskt FO-nummer och minst ett verksamhetsställe i Fastlandsfinland.
2. Företagets omsättning i Finland uppgår till 1 miljon euro eller mera.
3. Företaget förpackar produkter i Finland eller importerar förpackade produkter till den finländska marknaden.
- Ett utländskt företag eller dess filial, som finns i Finlands handelsregister, har producentansvar när alla ovan nämnda villkor uppfylls.
- Obs! Finländska företag skulle rapportera även för sådana produkters förpackningar som företaget köper av ett utländskt företag som inte uppfyller ovan nämnda villkor.
Fram till 30.4.2015 gäller en tidigare linjedragning för import av förpackade produkter: Det företag har producentansvar som äger den förpackade produkten vid importtillfället. En importör med producentansvar kan fram till slutet av april 2015 även vara ett företag som är registrerat utomlands.
Företaget är internationellt och använder olika leveransklausuler i utrikeshandeln. Är det dessa klausuler som fastställer huruvida företaget är importör eller inte?
De vanligaste leveransreglerna i internationell handel finns i Incoterms som utarbetats av Internationella handelskammaren. Incoterms reglerar vem som står för risken om varan skadas eller kommer bort, men fastställer inte direkt produktens ägare eller vem som är importör för den förpackade produkten.
Ska importören rapportera sådana förpackningar som de avlägsnar från inkommande produkter och sedan igen förpackar produkter i som ska föras ut ur landet?
Nej, och dessa förpackningar anges inte heller på Rinki:s redovisningsblankett. Endast importerade förpackningar som blir på den finländska marknaden ska rapporteras.
Ska importören rapportera förpackningsvikter även i det fall att importören inte ens ser förpackningarna, eftersom de levereras direkt till kunden?
Ja. Det är importörens skyldighet att ta reda på förpackningsvikter med hjälp av bästa kända uppgifter.
Ska importören ange i kolumnen import även de förpackningar som blir hos importören och alltså inte levereras till kunden?
Ja. I kolumnen Import anges alla förpackningar för produkter som har importerats. Förpackningarna har tillförts finländska marknaden när de har gått över gränsen. Undantag till detta utgör endast de förpackningar som via Finland förs vidare till utlandet. I kolumnen Import anges alltså endast de förpackningar som blir i Finland.
Företaget importerar produkter som det säljer vidare till ett annat företag i Finland, som i sin tur exporterar produkterna till utlandet. Ska importören ange förpackningarna för dessa produkter som importerade även om de hamnar utomlands?
Ja, eftersom importören har sålt produkterna till ett företag i Finland, det vill säga till den finländska marknaden. Vad som sedan händer med produkterna är inte importörens ansvar och är således inte heller möjligt att övervaka.
Företaget importerar produkter i transportförpackningar som återgår till ursprungslandet. Ska dessa förpackningar anges på blanketten?
Transportförpackningar som åker av och an mellan två länder ska inte anges på blanketten, eftersom de inte tillförs den finländska marknaden. Endast förpackningar som blir på den finländska marknaden ska rapporteras.
Företaget importerar tomma förpackningar. Ska dessa anges på blanketten?
Nej, såvida inte importören senare själv förpackar sina produkter i dem. Då anges förpackningarna i kolumnen Förpackat eller låtit förpacka för den finska marknaden. Det är först den som använder förpackningen, det vill säga förpackaren som är skyldigt att ange förpackningarna på sin blankett. Importören som för in tomma förpackningar ska visserligen minnas att ange transportförpackningar på sin blankett.
Förpackningarna som företaget importerat var begagnade i ursprungslandet. Ska förpackningarna anges i kolumnen import eller återanvänts?
Importerade produkter är alltid nya förpackningar på den finländska marknaden, även om de redan har använts en gång i ursprungslandet. Om förpackningen blir på den finländska marknaden, anges den i kolumnen Import. Produktens användning anges i kolumnen Återanvänts som förpackning i Finland först då den använts en andra gång eller om förpackningar för importerade produkter återanvänts i Finland.
Ska exporterade förpackningar rapporteras, trots att produkterna har förts över till det egna företagets verksamhetsställe utomlands?
Ja, för statistikens skull. Det är viktigt att även veta andelen förpackningar som har lämnat Finland för att få reda på hur mycket förpackningar som rör sig på den finländska marknaden.
Företaget förpackar i finland produkter som inte hamnar på den finländska marknaden utan går på export via ett annat företag. I vilken kolumn ska förpackningarna för dessa produkter anges?
Om företaget säljer produkterna till ett annat finländskt företag, anges produkternas förpackningar i kolumnen Förpackat eller låtit förpacka för den finska marknaden, eftersom det inte är företaget som har exporterat dem. Som undantag godkänns endast sådana fall då exportföretaget hör till samma koncern, med andra ord företagen står i ägoförhållande till varandra. En redogörelse över detta ska bifogas redovisningsblanketten.
Hur ska förpackningar som importeras från eller exporteras till Åland rapporteras?
Åland har en egen producentansvarslag. Förpackningar som importeras från Åland anges i kolumnen Import och förpackningar som exporteras till Åland anges i kolumnen Export.
Ska företaget rapportera inhyrda lastflak eller andra motsvarande förpackningar?
Ja. Förpackningens ägare har ingen betydelse i statistiken. Företaget som äger produkterna ska rapportera förpackningsuppgifter.
I vilken kolumn anges cirkulerande återanvända lastflak, rullpallar och plastlådor?
Splitternya förpackningar som används första gången anges i kolumnen Förpackat eller låtit förpacka för den finska marknaden. Följande gång de används anges de i kolumnen Återanvänts så att antalet gånger förpackningen har lastats med nya varor multipliceras med förpackningens vikt. Varje gång förpackningen har lastats på nytt räknas med, eftersom det alltid innebär att en helt ny förpackning inte har använts.
Ska materialåtervinningsavgifter betalas för alla förpackningar som anges på redovisningsblanketten?
Företaget betalar materialåtervinningsavgifter endast för de förpackningar som anges i kolumnerna Import eller Förpackat eller låtit förpacka för den finska marknaden eftersom de förpackningarna blir kvar i Finland. Förpackningar som går på export eller återanvänts rapporteras för statistikens skull. Det mottagande företaget ansvarar, i enligt med det egna landets lagstiftning, för exporterade förpackningar och deras återvinningskostnader.
Ska företaget även rapportera förpackningar med farliga ämnen som företaget tillfört marknaden?
Ja, även förpackningar med farliga ämnen ingår i producentansvaret, och deras användning rapporteras på redovisningsblanketten.
På redovisningsblanketten ska företaget redovisa mängden shoppingkassar av plast som är avsedda för konsumenter. Gäller detta också hållbara shoppingkassar av polypropen?
Shoppingkassar av polypropen är produkter, inte förpackningar. De behöver inte redovisas.
Om förpackningarnas material är okänt, kan de då anges på raden övriga förpackningar?
Raden Övriga förpackningar är avsedd endast för sällan använda förpackningsmaterial, såsom textilier, keramik eller biologiskt nedbrytbart material. Förpackningarnas material ska redas ut innan de anges på blanketten.
Till vilken materialgrupp hör styroxförpackningar eller pet-flaskor?
Båda hör till förpackningar av plast. Styrox är en föråldrad benämning, som fortfarande används i talspråk. Det är alltså fråga om EPS, expanderad polystyrenplast. PET är i sin tur en förkortning av polyetentereftalat eller polyetentereftalat.
Varför finns ingen kolumn för egen materialåtervinning?
Rinki och producentsammanslutningarna har sinsemellan kommit överens om saken. Det blir mer ordning och reda om alla företag som har materialåtervinning rapporterar direkt till producentsammanslutningarna de förpackningsmängder de har återvunnit. På så sätt kan producentsammanslutningarna säkerställa att det verkligen är fråga om materialåtervinning.
Rinki-märket
Rinki-märket
Vad är Rinki-märket och vem har rätt att använda det?
Det finländska Rinki-märket signalerar att ett företag bär sitt producentansvar för sina förpackningar. Att bära sitt ansvar utgör en viktig del av ett företags skyldigheter mot miljön. Rätt att använda märket har företag som ingått ett avtal, som administreras av Finlands Förpackningsåtervinning RINKI Ab, med producentorganisationer om skötseln av producentansvaret för förpackningar. Företagen har rätten att utnyttja märket i sitt marknadskommunikationsmaterial, men det får inte användas på förpackningar.
Tack vare det kostnadseffektiva företagsfinansierade producentansvarssystemet är det en väldigt liten andel av alla förpackningar i Finland som inte återvinns.
Vad vinner företaget på att använda Rinki-märket?
Rinki-märket kan användas i företagets marknadskommunikation och det lönar sig att aktivt använda det. Märket är positivt för företaget, eftersom det signalerar om företagets ansvarskänsla samt ger valuta för återvinningsavgifterna för förpackningar och för Rinkis kundavgifter. Med Rinki-märket signalerar företaget till sina kunder och samarbetspartner om att det sköter sitt producentansvar för förpackningar.
Hur kan företaget börja använda Rinki-märket?
Rinki-märket kan laddas ned genom Rinkis extranet-tjänst på webbplatsen extranet.rinkiin.fi (på finska) från ingången av 2018.
Om det lösenord som behövs för tjänsten har förkommit, kan företaget byta ut det mot ett nytt på ingångssidan på extranet genom länken Unohtuiko salasana? eller gnom att kontakta Rinkis kundservice: tfn +358 9 6162 3500, e-post info@rinkiin.fi.
Vad innebär att Rinki-märket ”får användas i marknadskommunikation”?
Användning av Rinki-märket i marknadskommunikation innebär att företaget kan sätta märket på sina webbsidor eller använda det exempelvis i sitt tryckta och elektroniska marknadsförings- och kommunikationsmaterial samt inom marknadsföring. Märket kan exempelvis användas på företagets broschyrer, meddelanden samt på brev-, faktura-, beställnings- och följebrevsblanketter. Märket får dock inte användas på företagets produkter eller förpackningar.
Varför får Rinki-märket inte sättas på förpackningar?
Rinki utreder under 2018 flera frågor i anslutning till att använda märket på förpackningar och informerar senare, om rätten att använda märket på förpackningar också utvidgas till förpackningar.
När får Rinki-märket användas på förpackningar?
Rinki informerar, om rätten att använda märket på förpackningar också utvidgas till förpackningar.
Hurdant är Rinki-märket?
Det finns två olika versioner som kan användas: det enkla Rinki-märket och märket ”Rinki mukana pakkauskierrätyksessä” (”RINKI deltar i förpackningsåtervinning”), vars delar används som en helhet. Ett företag kan ladda ned de olika användarversionerna av Rinki-märket från ingången av 2018 genom Rinkis extranet-tjänst på webbplatsen extranet.rinkiin.fi.
Läs också användningsreglerna: Rinkiin.fi/for-foretag.
Övriga frågor
Vilka åtgärder bör vidtas när det sker förändringar i företaget?
För att samarbetet ska fortgå smidigt är det viktigt att kontaktpersonen snarast meddelar Rinki ifall det sker förändringar i företagets namn, FO-signum, adressuppgifter eller till exempel i ägoförhållanden. Likaså behöver Rinki få vetskap även när företaget eller ett verksamhetsställe, som omfattas av avtalet, slutar verksamheten eller går i konkurs.
Vilka åtgärder bör vidtas när företagets kontaktperson byts ut?
Företaget ska meddela Rinki om kontaktpersonen byts ut. Berätta för den nya kontaktpersonen vilka uppgifter hen har, men hen kan även kontakta Rinkis kundtjänst. Vi informerar gärna den nya kontaktpersonen om olika frågor i anknytning till Rinki och producentansvaret.
Hur får jag ett lösenord till extranettjänsten?
Extranettjänsten fungerar på finska. Du kan kontakta Rinkis kundtjänst för företag och be om ett lösenord. Om du har ett lösenord från tidigare, kan du byta lösenordet på extranettjänstens startsida via länken Unohtuiko salasana? eller genom att kontakta kundtjänsten för företag. Vi utvecklar vår extranettjänst och inom en snar framtid fungerar den även på svenska och engelska.
Varför används inte märket der grüne punkt (gröna punkten) i Finland?
Märket Gröna punkten var ursprungligen tyska Duales System Deutschland GmbH:s (DSD) symbol. Idag administreras märket av sammanslutningen Pro Europe och användningen är avgiftsbelagd. Gröna punkten används i rätt stor utsträckning i Europa. Märket visar att användaren hör till återvinnings- och materialåtervinningssystemet i sitt hemland. Gröna punkten har inte använts i Finland, eftersom det inte har ansetts nödvändigt att skydda produktmärket. Ibland finns Gröna punkten på importerade produktförpackningar, men det har ingen betydelse i Finland. I Finland används Rinki-märket och alla företag som finns registrerade hos Rinki har rätt att använda märket. Rinki-märket vittnar om att företaget tar lagstadgat producentansvar även för de förpackningar som blir på den finländska marknaden.
Är företag enligt lag skyldiga att ta emot använda förpackningar?
Nej. Företagen kan av PR- eller andra skäl frivilligt delta i att ordna med insamlingsställen, men det är inte obligatoriskt. Företag med producentansvar för förpackningar har emellertid skyldighet att arrangera en riksomfattande insamling av konsumentförpackningar.
Läs mera: Producentansvar
Vad betyder materialåtervinning?
Materialåtervinning innebär att avfallsmaterial används som råvara för att tillverka nya produkter. Detta sker till exempel när lådor av wellpapp eller förpackningar av kartong blir hylsor för pappersindustrin och dryckesburkar blir nya dryckesburkar. Även förberedelse för återanvändning räknas med i materialåtervinningen. Detta är till exempel FIN- och EUR-lastpallarnas förberedelse, det vill säga reparation, så att lastpallarna kan användas på nytt.
Vad betyder återanvändning?
Återanvändning innebär att en förpackning, inte avfall, som använts en gång nu används på nytt. Exempel på detta är när man återanvänder dryckesflaskor, plast- och papplådor, rullpallar, tunnor och lastpallar av trä för att förpacka olika saker.
Vad betyder energiåtervinning?
Energiåtervinning innebär att ta till vara den energi som genereras då avfall bränns och sedan används till exempel för uppvärmning.
Vad betyder återvinning?
Återvinning inbegriper både materialåtervinning, det vill säga att avfallsmaterial används som råvara för att tillverka nya produkter och energiåtervinning. Man kan inte tala om återvinning då man för avfall till insamlingsstället, eftersom sorteringen bara är första steget i processen.
Varför finns det så gammal förpackningsstatistik på Rinkis webbplats?
Som källa för Rinkis förpackningsstatistik används myndigheternas officiella statistik som publiceras 18 månader efter årets slut.
Var finns det information om de olika EU-ländernas lagstiftning och materialåtervinningssystem?
På Rinki:s webbplats finns det till exempel flera länkar till olika länders webbplatser med information om organisationer som ordnar med materialåtervinning.
Se länkar till myndigheter och producentsammanslutningar i Europa
Är det möjligt att få Rinki-intyget i elektronisk form, till exempel via nätet?
Rinki-intyget i elektronisk form kan beställas från Rinkis kundtjänst.
Kan företaget returnera förpackningsavfall till Rinki-ekopunkterna?
Nej, Rinki-ekopunkterna tar bara emot hushållens förpackningsavfall. Företaget kan ordna transport av förpackningsavfall till producenternas mottagningsterminaler, där förpackningsavfall som sorterats enligt producentsammanslutningarnas anvisningar avgiftsfritt tas emot.
Närmare upplysningar: Sortering och insamling av företagsförpackningar