Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din användarupplevelse och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användningen av cookies. Läs mer

x

Förpackningen skyddar såväl produkten som omgivningen

Samhället klarar sig inte utan transport och distribution av produkter. Därför behövs förpackningar. Förpackningen skyddar innehållet mot att fara illa eller gå sönder, samt omgivningen mot innehållet. Dessutom förbättrar förpackningen hygienen och säkerheten, ger information om produkten och underlättar användningen. 

Förpackningarna bevarar kvaliteten på produkten

Förpackningarna har en positiv inverkan på miljön. Utan ändamålsenliga förpackningar skulle det i själva verket finnas mera avfall.

Den förpackade produkten ska hållas hel och bevara en god kvalitet hela vägen från fabriken till slutanvändaren. Om till exempel ett livsmedel förpackas dåligt och far illa innan det förbrukas, skulle energin och materialet som använts i produktens tillverkningsprocess helt gå till spillo.

Förpackningen skyddar även omgivningen mot innehållet. Det är till exempel viktigt att förpacka kemikalier eller gaser i ändamålsenliga förpackningar så att de kan transporteras och lagras på ett tryggt sätt.

Rätt storlek på förpackningen minskar matsvinnet

Förpackningarnas miljöpåverkan är ofta klart mindre än man tror. När det gäller till exempel charkuteriprodukter och skivat rågbröd har förpackningarna en total miljöpåverkan på mindre än fem procent.1 

Det är viktigt att förpacka produkterna i lämpligt stora förpackningar. Om till exempel hushållen kastar bort mat, leder det till klimatförändringar och övergödning.1 

Konsumenternas alla inköpsval har även betydelse. När konsumenten bara köper en nödvändig mängd produkter eller livsmedel, är det möjligt att minska på avfallsmängden. 

Hur fördelas rågbrödets koldioxidavtryck?

hiilijalanjalki-SE 

1 MTT Rapport 14: Elintarvikkeiden pakkausvaihtoehtojen ympäristövaikutukset, 2011 (Miljöpåverkan beroende på livsmedlens förpackningsalternativ)