Pakkausten kierrätys on yhteispeliä. Tärkeässä osassa pakkausten kierrätystä ovat kaikki suomalaiset kuluttajat, jotka lajittelevat käyttämänsä pakkaukset. Kun jokainen hoitaa osansa, pakkaukset saadaan takaisin kiertoon ja pakkauksien ympäristökuormitus pienenee.

Pöytä on katettu, tervetuloa

Tiesitkö, että Suomessa tuotteita pakkaavat ja pakattuja tuotteita maahantuovat yritykset vastaavat pakkausten kierrätyksestä?

Tuottajavastuun piiriin kuuluvalla yrityksellä on lakisääteinen velvollisuus järjestää pakkausjätteiden keräys ja kierrätys sekä vastata siitä aiheutuvista kuluista. Helpoin tapa yritykselle on hoitaa pakkaustensa tuottajavastuu tekemällä Ringin hallinnoima sopimus tuottajayhteisöjen kanssa.

Kuluttajien vastuulle jää siis vain tyhjien pakkauksien palauttaminen keräykseen – joko oman taloyhtiön keräysastioihin tai lähimpään Rinki-ekopisteeseen.

Pakkauksen uusi elämä

Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta mahdollisimman hyvin.

Kun pakkaus on tehnyt tehtävänsä, siitä tulee roska – paitsi jos sen lajittelee ja palauttaa kiertoon. Käytettyjä pakkauksia voidaan käyttää raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamiseen. Näin säästyy energiaa ja raaka-aineita.

Mutta mitä tapahtuu kartonki-, lasi-, ja muovipakkauksille sekä metallille, kun ne on viety keräykseen?

Huolehditaan yhdessä siitä, että pakkaus kiertää – siististi

Suomessa on yli 1800 Rinki-ekopistettä ja olemme kaikki vastuussa niiden siisteydestä.
Jotta asiointi Rinki-ekopisteillä sujuisi mutkattomasti ja siististi, olemme koonneet kahden kohdan siisteyslistan:

  1. Viethän kuhunkin keräysastiaan vain niihin kuuluvia kuluttajapakkausjätteitä.
  2. Älä jätä mitään keräysastioiden ulkopuolelle.

Jos havaitset, että esimerkiksi keräysastia on täynnä tai puristin on rikki, olethan yhteydessä kuluttaja-asiakaspalveluumme, niin laitamme asiat kuntoon.

Vieläkö jokin asia mietityttää? Katso usein kysytyt kysymykset.