Kartonkipakkaukset

kartonkipakkausten lajittelu

Tuleeko kartonkipakkaukset litistää ennen puristimeen laittamista?

Kyllä. Kartonkipakkaukset on tärkeä litistää aina, myös ennen puristimeen laittamista. Erityisesti isot, litistämättömät pahvilaatikot voivat aiheuttaa puristimessa niin sanotun holvausongelman, jonka vuoksi puristin menee jumiin. Hyvin isot pahvilaatikot (esim. huonekalujen ja ison elektroniikan pahvilaatikot) kannattaa myös pilkkoa pienempiin osiin ennen puristimeen laittamista.

Saako kartonkipakkausten keräykseen tuoda myös paperia?

Paperia, kuten sanomalehti- ja aikakauslehtipaperia, ei saa laittaa kartonkikeräykseen. Paperin keräys järjestetään Suomessa erikseen. Monella Rinki-ekopisteellä on erikseen säiliö myös paperinkeräystä varten.

Postilaatikko toimii hyvänä muistisääntönä paperin lajittelulle. Jos se on paperia ja tulee postiluukusta sisään, se kuuluu paperinkeräykseen.

Huom! Porin seudulla osassa kuntia on kiinteistökohtaisessa kartongin ja paperin keräyksessä eri ohjeet, joiden mukaan kiinteistöissä paperia ja kartonkia voi laittaa samaan keräysastiaan. Rinki-ekopisteisiin on kuitenkin kartonkipakkaukset tuotava erikseen lajiteltuna.

Saako julisteet laittaa kartonkikeräykseen?

Ei saa. Julisteet eivät kuulu kartonkikeräykseen, koska ne eivät ole pakkaus. Julisteissa on myös paljon väriaineita, eikä lähes yhtään kierrätyskelpoista materiaalia, josta voisi valmistaa kierrätysmateriaalia.

Miksi kartonkipakkaukset on litistettävä ja laitettava sisäkkäin? Siitä on ihan liikaa vaivaa.

Kartonkipakkaukset, kuten pahvilaatikot, ovat kevyitä, mutta ne vievät usein paljon tilaa keräysastiassa. Jotta ei kuljetettaisi ilmaa, pakkaukset on hyvä litistää. Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat jäteastiassa, sitä enemmän niitä astiaan mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla, ja kuljetuksia tarvitaan harvemmin. 

Pakkauksen litistäminen siis kannattaa, sillä tämä pieni vaivannäkö vähentää muun muassa kuljetuspäästöjä ja on siten arkinen ilmastoteko. Kun viet kartonkipakkauksia keräysastiaan, huomioi astian täyttyminen tasaisesti. Kartonkiastia täyttyy usein vain etureunasta, jolloin astian suuaukko tukkiutuu.

Miten tarkkaan kartonkipakkaukset on puhdistettava?

Hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että voit säilyttää pakkausta muutaman päivän kotona ilman hajuhaittoja.

Poista ruoantähteet niin hyvin kuin voit, pienistä tahroista ei ole haittaa. Valuta maito tai muu neste tölkistä pois. Huuhtaise pakkaus nopeasti kylmällä vedellä. Annathan pakkauksen, esimerkiksi maitotölkin, kuivahtaa ennen kuin laitat sen keräysastiaan.