Keräyssäiliöt ja puristimet

kartonki_lajittelu_vihreä (1)

Tuleeko kartonkipakkaukset litistää ennen puristimeen laittamista?

Kyllä. Kartonkipakkaukset on tärkeä litistää aina, myös ennen puristimeen laittamista. Erityisesti isot, litistämättömät pahvilaatikot voivat aiheuttaa puristimessa niin sanotun holvausongelman, jonka vuoksi puristin menee jumiin. Hyvin isot pahvilaatikot (esim. huonekalujen ja ison elektroniikan pahvilaatikot) kannattaa myös pilkkoa pienempiin osiin ennen puristimeen laittamista.

Miksi keräyssäiliöiden aukot ovat niin pieniä?

Rinki-ekopisteet on tarkoitettu kotitalouksien pakkausjätteille. Turvallisuus on tärkein syy sille, miksi olemme valinneet käytössämme olevat säiliöt ja niiden aukkokoot. Pienet suuaukot takaavat esimerkiksi sen, ettei kukaan pääse kiipeämään säiliöön sisään, mikä voisi pahimmillaan aiheuttaa henkilövahinkoja.

Mikäli isoista aukoista mahtuisi laittamaan säiliöön muutakin kuin pakkausjätettä, kuten isoja esineitä tai sekajätettä, haittaisi se kierrätystä. Säiliöt täyttyisivät myös liian nopeasti, jos niihin laitetaan muutakin kuin pakkausjätettä. Tästä aiheutuu roskaantumista ja haittaa kierrättäjille, kun säiliöihin ei mahdu sinne tarkoitettu pakkausjäte. Samoin käy, jos aukot olisivat niin suuria, että säiliöstä saisi otettua materiaalia ulos ja sitä jätettäisiin maahan.

Ymmärrämme, että tuntuu turhauttavalle, jos säiliöön ei saa laitettua materiaaleja isoja määriä kerrallaan. Aukkojen koot ovat tarkan harkinnan tulos ja palvelevat parhaiten pakkausmateriaalien kierrätyksen onnistumista. Tunnollisen kierrättäjän vaivannäkö kyllä palkitaan sillä, että säiliöön jätetty oikeanlainen materiaali saadaan kierrätettyä.

Miten käytän muovi- ja kartonkipakkausten keräykseen tarkoitettuja puristimia?

Kartonkipakkaukset: Litistä kartonkipakkaukset ja työnnä ne syöttöaukosta kunnolla sisään, jotta niitä mahtuu säiliöön kerralla enemmän. Paina vihreää starttinappulaa, jos puristimessa on sellainen. Jos vihreää starttinappulaa ei ole, puristin käynnistyy itsestään. Muuta ei tarvitse tehdä, laite pysähtyy itsestään.

Muovipakkaukset: Älä laita eri muovilaatuja olevia pakkauksia sisäkkäin. Irrota korkit ja kannet, laita ne säiliöön erikseen. Voit kuitenkin tuoda muovipakkaukset muovipussiin pakattuna. Työnnä pakkaukset kunnolla sisään. Paina vihreää starttinappulaa, jos puristimessa on sellainen. Jos vihreää starttinappulaa ei ole, puristin käynnistyy itsestään. Muuta ei tarvitse tehdä, laite pysähtyy itsestään.

Miksi puristimen suuaukko on niin ylhäällä?

Syöttöaukon koolle ja korkeudelle on laissa vaatimuksia muun muassa aukon vähimmäiskorkeudesta, turvaetäisyydestä liikkuviin osiin ja siitä, että kiipeäminen puristimen sisään ei saa olla helppoa. 

Julkiseen käyttöön tulevissa laitteissa turvaetäisyydet ylitetään reilusti varmuuden vuoksi. Valitettavasti käyttäjäystävällisyydestä joudutaan tinkimään turvallisuuden nimissä.   

Aukon mitoituksella ja sijoituksella täytetään siis etenkin turvavaatimukset, mutta ehkäistään myös ilkivaltaa ja väärän materiaalin laittamista säiliöön. Väärä materiaali voi myös pahimmillaan pilata koko keräyserän.