Lasipakkaukset

screenshot-at-sep-05-17-07-20

Minne pantilliset lasipullot saa laittaa?

Palauta ne kaupassa tai Alkossa olevaan pullojen palautusautomaattiin. Rinki-ekopisteverkoston lasipakkausten keräysastiaan voi tuoda pantittomia lasipulloja.

Saako lasisia hautalyhtyjä laittaa lasipakkauskeräykseen?

Ei. Osa lasilyhdyistä on valmistettu kierrätykseen kelpaamattomasta borosilikaattilasista tai lyhdyissä voi olla myös lyijylasia, mikä ei kelpaa kierrätykseen. Jotta voimme varmistaa kerätyn lasin laadun, ei astiaan saa laittaa mitään lasisia hautalyhtyjä.

Metallikeräykseen voi laittaa lyhdyissä olevat metalliset kannet, samoin esimerkiksi ulkotulien tinapeltipurkit ja alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret.

Saako lasiset hajuvesipullot laittaa lasipakkauskeräykseen?

Kirkkaat lasipullot saa laittaa. Jos hajuvesipullo on opaalilasia, sitä ei saa laittaa. Opaalilasin tunnistaa siitä, että se on himmeää, maidonvalkoista lasia. Sitä kutsutaan usein myös maitolasiksi.

Saako yskänlääkepullot tai muut apteekista ostetut lasipakkaukset laittaa lasipakkauskeräykseen?

Kyllä, palauta ne kuitenkin tyhjinä ja ilman korkkia. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.

Miksi lasipakkauskeräykseen kelpaavat vain pullot ja purkit?

Juomalaseja, kahvipannua, uunivuokaa, posliinia, keramiikkaa ja ikkuna- tai peililasia ei saa laittaa keräykseen, koska lasipakkausjätteet kierrätetään uusiksi lasipakkauksiksi. 

Kierrätys teollisessa prosessissa asettaa kerätylle materiaalille laatuvaatimuksia, minkä vuoksi vain lasipullot ja -purkit soveltuvat kierrätettäviksi. 

Muut lasimateriaalit ovat laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Niillä on esimerkiksi erilaisia sulamispisteitä tai muita ominaisuuksia, jotka estävät kierrättämisen tai vaikeuttavat sitä.

Miten tarkkaan lasipullot ja -purkit pitää pestä?

Riittää, että huuhtelet ne nopeasti kylmällä vedellä, jotta esimerkiksi hillon jäämät poistuvat lasipurkista. Perusteellista jynssäystä ei tarvitse tehdä.

Saako lasisen deodorantti­pullon laittaa lasi­pakkaus­keräykseen? Entä mitä teen sen muovi­korkille?

Lasiset deodoranttipullot on usein valmistettu ns. opaalilasista, jota kutsutaan myös maitolasiksi. Monet muutkin kosmetiikkatuotteet on pakattu opaalilasiin. Tämä materiaali ei sovellu lasin kierrätykseen, eikä sitä voi laittaa lasipakkausjätteen erilliskeräykseen. Korkin voi laittaa muovipakkausjätteen keräysastiaan tai energia- tai sekajätteeseen.