Lasipakkaukset

screenshot-at-sep-05-17-07-20

Saako rikkoutuneen juomalasin laittaa lasipakkauskeräykseen?

Ei saa, koska juomalasi ei ole pakkaus. Muut, kuin pakkauksissa käytetyt lasimateriaalit, esimerkiksi juomalasin valmistusmateriaali, ovat laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Juomalasilla on eri sulamispiste kuin pakkauslasilla. Kierrätys teollisessa prosessissa asettaa kerätylle materiaalille laatuvaatimuksia, minkä vuoksi vain lasipullot ja -purkit soveltuvat kierrätettäviksi. Lasipakkausjäte kierrätetään uusiksi lasipakkauksiksi.

Saako ikkunalasia laittaa lasipakkauskeräykseen?

Ei saa, koska se ei ole pakkaus. Lasipakkausjäte kierrätetään uusiksi lasipakkauksiksi. Kierrätys teollisessa prosessissa asettaa kerätylle materiaalille laatuvaatimuksia, minkä vuoksi vain lasipullot ja -purkit soveltuvat kierrätettäviksi. Muut lasimateriaalit, kuten ikkunalasi, ovat laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Ikkunalasilla on eri sulamispiste kuin pakkauslasilla, sekä muita kierrätystä vaikeuttavia ominaisuuksia.

Saako lasisia hautalyhtyjä laittaa lasipakkauskeräykseen?

Ei saa, koska osa lasilyhdyistä on valmistettu kierrätykseen kelpaamattomasta borosilikaattilasista tai lyhdyissä voi olla myös lyijylasia, mikä ei kelpaa kierrätykseen. Jotta voimme varmistaa kerätyn lasin laadun, ei astiaan saa laittaa mitään lasisia hautalyhtyjä.

Metallikeräykseen voi laittaa lyhdyissä olevat metalliset kannet, samoin esimerkiksi ulkotulien tinapeltipurkit ja alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret. Useimmilla hautausmailla on myös järjestetty hautalyhtyjen keräys.

Saako lasiset hajuvesipullot laittaa lasipakkauskeräykseen?

Kirkkaat lasipullot saa laittaa lasipakkauskeräykseen. Jos hajuvesipullo on opaalilasia, sitä ei saa laittaa lasipakkauskeräykseen. Opaalilasin tunnistaa siitä, että se on himmeää, maidonvalkoista lasia. Sitä kutsutaan usein myös maitolasiksi.

Saako yskänlääkepullot tai muut apteekista ostetut lasipakkaukset laittaa lasipakkauskeräykseen?

Kyllä saa, palauta ne kuitenkin tyhjinä ja ilman korkkia. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.

Käyttämättömiä lääkkeitä tai lääkejäämiä sisältävien pakkausten osalta on noudatettava kuntasi jätehuoltoneuvonnan antamia ohjeita. Paikalliset apteekit ottavat myös lääkkeitä vastaan. Käyttämättömiä lääkkeitä ei missään tapauksessa saa tyhjentää viemäriin.

Miksi lasipakkauskeräykseen kelpaavat vain pullot ja purkit?

Pullot ja purkit ovat lasipakkauksia, jotka soveltuvat pakkausten kierrätykseen. Juomalaseja, kahvipannua, uunivuokaa, posliinia, keramiikkaa ja ikkuna- tai peililasia ei saa laittaa keräykseen, koska ne eivät ole pakkauksia. Lasipakkausjäte kierrätetään uusiksi lasipakkauksiksi.

Kierrätys teollisessa prosessissa asettaa kerätylle materiaalille laatuvaatimuksia, minkä vuoksi vain lasipullot ja -purkit soveltuvat kierrätettäviksi. 

Muut lasimateriaalit ovat laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Niillä on esimerkiksi erilaisia sulamispisteitä tai muita ominaisuuksia, jotka estävät kierrättämisen tai vaikeuttavat sitä.