Lasipakkaukset

screenshot-at-sep-05-17-07-20

Saako lasisia hautalyhtyjä laittaa lasipakkauskeräykseen?

Ei. Osa lasilyhdyistä on valmistettu kierrätykseen kelpaamattomasta borosilikaattilasista tai lyhdyissä voi olla myös lyijylasia, mikä ei kelpaa kierrätykseen. Jotta voimme varmistaa kerätyn lasin laadun, ei astiaan saa laittaa mitään lasisia hautalyhtyjä.

Metallikeräykseen voi laittaa lyhdyissä olevat metalliset kannet, samoin esimerkiksi ulkotulien tinapeltipurkit ja alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret.

Saako yskänlääkepullot tai muut apteekista ostetut lasipakkaukset laittaa lasipakkauskeräykseen?

Kyllä, palauta ne kuitenkin tyhjinä ja ilman korkkia. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.

Käyttämättömiä lääkkeitä tai lääkejäämiä sisältävien pakkausten osalta on noudatettava kuntasi jätehuoltoneuvonnan antamia ohjeita. Yleensä paikallinen apteekki ottaa lääkkeitä vastaan. Käyttämättömiä lääkkeitä ei missään tapauksessa saa tyhjentää viemäriin.

Miksi lasipakkauskeräykseen kelpaavat vain pullot ja purkit?

Juomalaseja, kahvipannua, uunivuokaa, posliinia, keramiikkaa ja ikkuna- tai peililasia ei saa laittaa keräykseen, koska lasipakkausjätteet kierrätetään uusiksi lasipakkauksiksi. 

Kierrätys teollisessa prosessissa asettaa kerätylle materiaalille laatuvaatimuksia, minkä vuoksi vain lasipullot ja -purkit soveltuvat kierrätettäviksi. 

Muut lasimateriaalit ovat laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Niillä on esimerkiksi erilaisia sulamispisteitä tai muita ominaisuuksia, jotka estävät kierrättämisen tai vaikeuttavat sitä.