Muita kysymyksiä

tietoja ringista

Miksi Ringin verkkosivustolla olevat pakkaustilastot ovat niin vanhoja?

Ringin pakkaustilastoissa käytetään viranomaisten virallisia tilastoja. Pirkanmaan ELY-keskus toimittaa tilastot Suomessa käytetyistä pakkausmääristä EU:n komissiolle viimeistään 18 kuukauden kuluttua tilastointivuoden päättymisestä. Raportointi perustuu komission päätökseen 2005/270/EY.

Mitä tarkoittaa hyötykäyttö?

Hyötykäyttö tai hyödyntäminen käsitteenä sisältää sekä kierrätyksen eli jätemateriaalin käytön raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamiseen että jätteen energiahyödyntämisen. Hyötykäyttöä ei ole jätteen toimittaminen keräyspisteeseen. Pelkkä lajittelu ei ole hyötykäyttöä, vaan se on vasta ensimmäinen askel sitä kohti.

Mitä tarkoittaa energiahyötykäyttö?

Energiahyötykäyttö tai energiahyödyntäminen tarkoittaa sitä, että jätteen polttamisessa syntynyt energia otetaan talteen ja sitä käytetään esimerkiksi lämmityksessä.

Mitä tarkoittaa uudelleenkäyttö?

Uudelleenkäyttö on jo kerran käytetyn pakkauksen, ei jätteen, käyttämistä uudelleen sellaisenaan. Tätä on esimerkiksi juomapullojen, muovi- ja pahvilaatikoiden, rullakoiden, tynnyrien ja puulavojen uudelleenkäyttö pakkaamiseen.

Mitä tarkoittaa kierrätys?

Kierrätys tarkoittaa jätemateriaalien käyttöä raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamiseen. Tätä on esimerkiksi, kun aaltopahvilaatikoista tai kartonkipakkauksista tehdään paperiteollisuuden hylsyjä ja juomatölkeistä uusia juomatölkkejä. Uudelleenkäytön valmistelu lasketaan mukaan kierrätykseen. Tätä on esimerkiksi FIN- ja EUR-lavojen valmistelu eli niiden korjaaminen niin, että lavoja voi käyttää uudelleen.

Miksei Grüne Punkt (Vihreä piste) -merkki ole Suomessa käytössä?

Vihreä piste -merkki oli alun perin saksalaisen Duales System Deutschland GmbH:n (DSD) merkki. Merkkiä hallinnoi Pro Europe -yhteenliittymä, ja sen käyttö on maksullista. Vihreä piste -merkki on laajentunut melko yleisesti Euroopassa käytössä olevaksi merkiksi, joka kertoo käyttäjän kuulumisesta maansa hyötykäyttö- tai kierrätysjärjestelmään. Suomessa ei ole käytetty Vihreää pistettä, koska kyseisen tuotemerkin suojelua ei ole katsottu tarpeelliseksi. Joskus maahantuotujen tuotteiden pakkauksissa voi näkyä Vihreä piste -merkki, mutta sillä ei ole merkitystä Suomessa. Suomessa käytetään Rinki-merkkiä, ja sen käyttöoikeus on Rinkiin rekisteröityneillä yrityksillä. Merkkiä käyttävä yritys viestii siitä, että se kantaa lakisääteisen tuottajavastuunsa myös Suomen markkinoille päätyvien pakkaustensa osalta.

En tiedä extranet-palvelun salasanaani. Mitä teen?

Extranetiin voivat kirjautua Ringille ilmoitetut yrityksen yhteyshenkilöt, joiden tietoja voi päivittää milloin tahansa extranetissä.

Extranetiin kirjautuminen on vaivatonta, se tapahtuu sähköpostiosoitteen ja kertakäyttöisen PIN-koodin yhdistelmällä. Koodi lähetetään kirjautumisen yhteydessä kirjautujan sähköpostiin ja tarvittaessa GSM-numeroon tekstiviestillä. Tekstiviesti voidaan lähettää, mikäli GSM-numero on tallennettu rekisteriimme.

Ringin yritysasiakaspalvelu neuvoo ja auttaa mielellään pakkaustietojen ilmoitukseen liittyvissä kysymyksissä: puhelin 09 6162 3500, info@rinkiin.fi.

Palvelu on osoitteessa: extranet.rinkiin.fi.

Mitä tehdä, kun yrityksen yhteyshenkilö vaihtuu?

Yrityksen olisi ilmoitettava Ringille, kun yhteyshenkilö vaihtuu. Uudelle yhteyshenkilölle voi kertoa, mitä hänen tehtäviinsä kuuluu tai hän voi myös ottaa yhteyttä Ringin asiakaspalveluun. Kerromme mielellämme uudelle yhteyshenkilölle Rinkiin ja tuottajavastuuseen liittyvistä asioista.

Mitä tehdä, kun yrityksessä tapahtuu muutoksia?

Jos yrityksen nimessä, y-tunnuksessa, osoitetiedoissa tai esimerkiksi omistussuhteissa tapahtuu muutoksia, olisi tärkeää, että yhteyshenkilö ilmoittaa niistä mahdollisimman pian Ringille sujuvan yhteistyön jatkamiseksi. Myös yrityksen toiminnan lopettamisesta tai konkurssista olisi ilmoitettava.