Muovipakkaukset

muovipakkausten lajittelu

Miksi muovipakkauskeräykseen voi palauttaa vain pakkauksia eikä tuotteita, kuten esimerkiksi ämpäreitä tai leluja?

Rinki-ekopisteet on tarkoitettu ainoastaan kotitalouksien pakkausten keräykseen. Keräyksen taustalla on lakisääteinen tuottajavastuu, joka koskee vain pakkauksia. Pakkausten (lasi, metalli, kartonki, muovi) kierrätyksestä ja kierrätyksen kustannuksista Suomessa vastaavat yritykset, jotka pakkaavat tuotteita Suomessa tai maahantuovat Suomeen pakattuja tuotteita ja joiden liikevaihto on vähintään 1M€. Tällaisilla yrityksillä on niin kutsuttu tuottajavastuu. Sen mukaan tuotteiden mukana Suomen markkinoille päätyneet pakkaukset on kerättävä takaisin kiertoon ja materiaalit hyödynnettävä uusien tuotteiden valmistuksessa eli kierrätettävä laissa määriteltyjen tavoitteiden mukaan. Vastuu perustuu EU:n ja Suomen lainsäädäntöön.

Rinki-ekopisteiden toiminta rahoitetaan pakkaustuottajien maksamilla kierrätysmaksuilla. Jos muita kuin pakkauksia tuodaan Rinki-ekopisteisiin, kierrätyskustannukset nousevat kohtuuttomasti väärin perustein.

Muovituotteilla ei ole lainsäädännössä samaa tuottajavastuuta kuin muovipakkauksilla, ja niiden keräys on kunnan jätehuollon vastuulla. Muovituotteet voivat sisältää myös esimerkiksi elektroniikkaa, kuten vaikkapa leikkikalujen elektroniikka. Elektroniikkatuotteille puolestaan on järjestetty erillinen ns. SER-jätteen keräys (http://www.serkierratys.fi/).

Saako muovipakkauskeräykseen laittaa öljykanisterin?

Moottoriöljyä sekä muita vaarallisia aineita sisältäviä kanistereita ei saa laittaa muovipakkauskeräykseen. Moottoriöljy aiheuttaa monenlaisia ongelmia kierrätysprosessissa ja on myös turvallisuusriski. Öljykanisterin voit viedä paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen.

Miten käsidesipullot lajitellaan?

Täysin tyhjän käsidesipullon voi lajitella muovipakkauskeräykseen. Jos pullossa on vähänkään desiä jäljellä, se tulee toimittaa kunnallisen jätehuollon vaarallisen jätteen keräykseen.

  1. Käytä käsidesipullo aivan loppuun niin, ettei pullosta tule enää pisaraakaan ulos.
  2. Avaa pullosta korkki tai pumppuosa, jotta pienimmätkin desijäämät pääsevät haihtumaan ennen keräykseen tuomista.
  3. Lajittele tyhjä pullo ja korkki tai pumppuosa erillään muovipakkauskeräykseen.

Saako muoviset lääkkeiden pakkaukset laittaa muovipakkauskeräykseen?

Tyhjät ja kuivat muoviset lääke-, vitamiini- ja luontaistuotepakkaukset voi laittaa muovipakkauskeräykseen.

Muoviset läpipainopakkaukset voi myös lajitella muovipakkausten keräykseen. Alumiiniset pakkaukset lajitellaan metallikeräykseen.

Käyttämättömiä lääkkeitä tai lääkejäämiä sisältävien pakkausten osalta on noudatettava kuntasi jätehuoltoneuvonnan antamia ohjeita. Yleensä paikallinen apteekki ottaa lääkkeitä vastaan. Käyttämättömiä lääkkeitä ei missään tapauksessa saa tyhjentää viemäriin.

Saako biohajoavat muovipakkaukset laittaa muovipakkauskeräykseen?

Biohajoavat muovipakkaukset on tarkoitettu ensisijaisesti kompostointiin, mutta ne voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Kierrätysprosessissa biohajoava pakkaus ohjataan energiahyödyntämiseen, sillä itsestään hajoavana materiaalina se aiheuttaisi haittaa kierrätysprosessissa.

Saako muoviset multasäkit tuoda muovipakkauskeräykseen?

Kyllä. Multasäkit voi tuoda muovipakkauskeräykseen tyhjäksi ravisteltuina. Säkin mustaa puolta ei kannata kääntää esiin, sillä muovijalostamon optinen tunnistuslaite ei välttämättä tunnista sen muovilaatua mustan värin vuoksi. Laitetoimittajat kehittävät koko ajan tekniikkaa, jotta tämäkin ongelma saadaan ratkaistua lähitulevaisuudessa.

Miten mustat muovipakkaukset lajitellaan?

Mustat muovipakkaukset voi laittaa keräykseen siitä huolimatta, että nykytekniikalla osa niistä päätyy energiakäyttöön. Ongelmana on, etteivät muovijalostamon optiset lukijat tällä hetkellä tunnista kaikkien mustien pakkausten muovilaatua. Nykyisin tunnistetaan kuitenkin yhä enemmän myös mustaksi värjättyjä muovipakkauksia ja muovijalostamon laitetoimittajat kehittävät koko ajan tekniikkaa, jotta tämäkin ongelma saadaan ratkaistua lähitulevaisuudessa.

Saako muoviset kukka- tai yrttiruukut tuoda muovipakkauskeräykseen?

Kukkien tai yrttien mukana tulevat lyhytaikaiseen käyttöön tai kuljetukseen tarkoitetut muoviruukut tai taimien istutusruukut voi tuoda tyhjinä muovipakkauskeräykseen. Sen sijaan kaupasta ostetut tyhjät ruukut luokitellaan tuotteiksi, eikä pakkauksiksi, minkä vuoksi ne on laitettava sekajätteeseen.

Saako styrox-pakkauksia laittaa muovipakkauskeräykseen?

Kyllä, styroxista eli virallisemmin EPS-muovista valmistetun pakkauksen saa laittaa muovipakkauskeräykseen. Rakentamisessa käytettyjä styrox-levyjä ei kuitenkaan saa laittaa.

EPS-muovista tehtyjä pakkauksia ei tällä hetkellä pystytä hyödyntämään uusiomateriaalien valmistuksessa. Lajitteluprosessissa pakkauksissa käytetty EPS-muovi murentuu helposti. Tämä materiaali on myös erittäin huokoista, minkä vuoksi siihen tarttuu helposti likaa ja nesteitä. 

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että pakkaus on riittävän puhdas kun sitä voi säilyttää muutaman päivän kotona ilman merkittäviä hajuhaittoja.

Pakkauksissa ei saa olla selkeitä ruokajäämiä tai muita ainejäämiä, mutta pienistä tahroista ei ole haittaa. Valuta pakkaukset myös kuiviksi. Voit helposti puhdistaa pakkauksen esimerkiksi pyyhkäisemällä ruuantähteet tai marinadin pakkauksesta talouspaperin avulla.

 

Saako muovipakkauksia laittaa sisäkkäin?

Eri muovilaatuja olevia pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin. Kierrätyslaitoksella optinen laite tunnistaa vain ulommaisen pakkauksen muovilaadun. Jos sisäkkäin on eri muovilaatuja olevia pakkauksia, menevät ne väärään ryhmään kierrätysprosessissa.

Mikäli olet varma, että kaikki pakkaukset ovat samaa muovia, voi pakkaukset laittaa sisäkkäin. Lisäksi muovikassia voi käyttää erilaisten muovipakkausten kuljettamiseen, sillä lajitteluprosessin alkupäässä on ns. pussinrepijä, joka aukaisee kassit ennen jatkokäsittelyä.

Muovipakkauksessa on kirjainmerkintä, mutta ei numeroa. Käykö se kuitenkin muovipakkauskeräykseen?

Usein muovipakkauksissa on vain muovin kirjainlyhenne tai numero. Kummalla merkinnällä tahansa merkitty pakkaus käy muovipakkauskeräykseen. Materiaalimerkintä ei ole pakollinen pakkauksissa, joten aina merkkiä ei löydy pakkauksesta. Voit laittaa muovipakkauksen keräyssäiliöön, vaikka mitään materiaalimerkintää ei löytyisikään pakkauksesta. Tärkeintä on, että kyseessä on pakkaus.

Pitääkö muovipakkausten korkit ja kannet poistaa ja palauttaa erikseen?

Kyllä, silloin kun se on mahdollista. Korkit, kannet, pumppuosat ja vastaavat irtoavat osat (esim. leikkelerasian kansikalvo) on hyvä irrottaa ja palauttaa keräysastiaan erikseen. 

Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella ja erotellaan toisistaan. Jos esimerkiksi rasia ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä.

Pullot ja kanisterit litistyvät myös helpommin kasaan ilman korkkia ja vievät vähemmän tilaa keräysastiassa. Näin myös varmistetaan, että pakkaukset ovat tyhjiä ja kuivia.

Mitä muovipakkauksia voi palauttaa muovipakkauskeräykseen?

Keräykseen voi palauttaa tyhjinä ja kuivina kotitalouksien muovipakkaukset, jotka ovat alun perin olleet jonkin tuotteen pakkauksia. Muovipakkauksia käytetään yleisesti elintarvikkeiden, tekstiilien, elektroniikan ja kemiallisten tuotteiden myynnissä, mutta muitakin pakattavia tuotteita löytyy. Pakkauksia ovat myös kauppakassit ja myyntipaikalla käytetyt pakkaukset, kuten esimerkiksi mukaan myydyn sämpylän ympärillä ollut muovikääre.

Muovipakkauksia eivät kuitenkaan ole esimerkiksi kaupasta tyhjinä ostetut pakasterasiat, jätepussirullat, ”elmu-kelmut” ja vastaavat. Muutto- ja varastolaatikko eivät myöskään ole pakkauksia. Nämä ovat muovituotteita, joiden jätehuolto on kunnan vastuulla.

Lisäksi Suomen lainsäädännössä on erikseen määritelty tuotteita, jotka joko ovat tai eivät ole pakkauksia (asetus 518/2014, lisäperusteet). Esimerkkejä:

  • CD-levyn kannet eivät ole pakkauksia, mutta kannen ympärillä oleva muovikalvo on pakkaus.
  • Muovinen henkari on pakkaus, jos se on myyty vaatteen mukana. Erikseen ostettuna henkari ei ole pakkaus.
  • Vaatteiden pesuainepullossa oleva täyttömitta tai pesupallo on pakkaus