Pakkausmääritelmät

Pakkausmaarat Suomessa_korjattu (2)

Miksi biohajoavat muovipakkaukset luetaan muoveihin? Ja miten toimitaan kompostoituvien pakkausten kanssa, jotka voidaan hävittää biojätteenä?

Biohajoavat muovipakkaukset ja biopohjaisesta muovista valmistetut pakkaukset ovat muovipakkauksia ja tämän vuoksi ne tilastoidaan muovipakkausten markkinoille saatettuun määrään. Tuottaja vastaa myös kompostoituvista pakkauksista ja tämän vuoksi ne ohjeistetaan päämateriaalin mukaiseen pakkauskeräykseen, eli biohajoavasta muovista valmistetut pakkaukset muovipakkausten keräykseen.

Kumpi IBC-kontissa on päämateriaali, muovi vai teräs?

IBC-kontin muovisäiliö ja metallikehikko raportoidaan kuten erilliset pakkaukset, vaikka niiden toisistaan erottamiseen tarvitaan työvälineitä. Muovisäiliö raportoidaan pakkaustietojen ilmoituslomakkeen Muovi-välilehdellä Yrityspakkaukset-osiossa ja metallikehikko Metalli-välilehdellä Yrityspakkaukset-osiossa.

Ovatko rullat tai putkilot pakkauksia?

Kyllä, jos niiden ympärille on kierretty joustavaa materiaalia, kuten muovikelmua, alumiinifoliota tai paperia. Rullat ja putkilot eivät ole pakkauksia silloin, kun ne on tarkoitettu tuotantolaitteiston osiksi, eikä niitä käytetä esimerkiksi tuotetta myytäessä tai kuljetettaessa.

Onko kukkaruukku pakkaus?

Kyllä. Ruukku, jossa kasvi on tarkoitettu säilytettäväksi koko sen eliniän, ei kuitenkaan ole pakkaus.

Ovatko kertakäyttöastiat ja -aterimet pakkauksia?

Kertakäyttöastiat (lautaset ja kupit) ovat pakkauksia, jos niihin pakataan esimerkiksi elintarvikkeita. Tyhjinä myytävät kertakäyttöastiat ovat tuotteita, eivät pakkauksia. Kertakäyttöaterimet (haarukat, veitset ja lusikat) eivät ole pakkauksia.

Mitä ovat pakkaukset yrityksille?

Pakkaukset yrityksille ovat tuotteiden pakkauksia, joita käytetään vain yritysten välisessä kaupassa tai tuotteiden esillepanoon myymälässä.

Mitä ovat pakkaukset kuluttajille?

Pakkaukset kuluttajille ovat tuotteiden pakkauksia, jotka päätyvät kuluttajille tai kotitalouksiin, esimerkiksi myyntipakkaukset sekä osa ryhmä- ja kuljetuspakkauksista.

Mikä on kuljetuspakkaus?

Kuljetuspakkaus on myynti- ja/tai ryhmäpakkausten lisäksi käytettävä pakkaus, jota käytetään tuotteiden kuljetukseen. Esimerkkejä: puu-, muovi- tai aaltopahvilava, metallirullakko, aaltopahvi-, muovi-, tai puulaatikko, muovinen lavahuppu sekä metalli- tai muovivanne. Huom! Maantie-, rautatie-, meri- ja lentokuljetuksissa käytettäviä kontteja (yli 1000 l) ei luokitella pakkauksiksi.

Mikä on ryhmäpakkaus?

Ryhmäpakkaus on myyntipakkausten lisäksi käytettävä pakkaus, joka on tarkoitettu tuoteryhmän pakkaamiseen. Ryhmäpakkausta voidaan joko käyttää vain myyntipaikalla tai tuoteryhmä voidaan myydä kokonaisena ryhmäpakkauksessa. Ryhmäpakkaus, joka sisältää myyntipakkaukseen pakattuja tuotteita, voi olla tarkoitettu päätymään kuluttajille tai yrityksille. Esimerkkejä: aaltopahvialusta, esittelyteline sekä muovi- tai kartonkikääre esim. oluttölkkien ympärillä.

Mikä on myyntipakkaus?

Myyntipakkaus on tarkoitettu myytävän tuotteen pakkaamiseen. Esimerkkejä: maitotölkki, muropakkaus, pesuainepullo, säilyketölkki, maalitölkki ja sillipurkki.

Mikä on pakkaus?

Pakkaus on määritelty valtioneuvoston asetuksessa nro 518/2014 ja sen liitteessä. Pakkaus säilyttää ja suojaa tuotetta, mahdollistaa tuotteen käsittelyn ja kuljetuksen tuottajalta kuluttajalle tai muulle käyttäjälle. Pakkaus antaa tietoja tuotteesta, myy ja markkinoi sekä helpottaa tuotteen esillepanoa myymälässä. Kaikki pakkausta vahvistavat tai siihen liitetyt osatkin, esimerkiksi etiketit, ovat pakkauksia. Lisäksi mikä tahansa tuote tai kertakäyttötuote, joka täyttää yhdenkin pakkauksen tehtävistä, on pakkaus.