Muovipakkausjätteen lajitteluohje kotitalouksille

muovipakkausten lajittelu

Saa laittaa

kotitalouden tyhjiä ja kuivia muovipakkauksia

  • Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
  • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä
  • Muovikassit, -pussit ja -kääreet

 

Kotitalouksista löytyy muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen: esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset ja vastaavat.

Ei saa laittaa

  • Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä
  • PVC-pakkauksia
  • Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia

Vie vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet, hiuslakka) paikkakuntasi vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Pitääkö korkit ja kannet irrottaa?

Kyllä, silloin kun se on mahdollista. Korkit, kannet, pumppuosat ja vastaavat irtoavat osat (esim. leikkelerasian kansikalvo) on hyvä irrottaa ja palauttaa keräysastiaan erikseen. 

Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Eri muovit erotellaan toisistaan. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä.

Muutkin irtoavat osat kuten pumppuosa pesuainepulloissa on hyvä laittaa keräykseen erillään.

Näin lajittelet muovipakkaukset kotona ja Rinki-ekopisteellä


Aina on hyvä sää kierrättää pakkauksia

LUE LISÄÄ

Usein kysyttyä

Mistä muovista tehdyt muovipakkaukset kelpaavat keräykseen?

Muista vain numero 3. Muovipakkausten kierrätykseen kelpaavat kaikki muut muovit paitsi PVC, joka merkitään numerolla 3, 03 tai sanalla PVC. Jos pakkauksessa on PVC-merkki, älä laita sitä keräykseen. Mikäli muovipakkauksessa ei ole mitään merkkiä, voi sen silti laittaa keräykseen.

PVC-muovia käytetään pakkauksissa hyvin vähän.  Sitä ei käytetä elintarvikepakkauksissa, mutta maahantuotujen työkalujen ja lelujen pakkauksissa sitä voi joskus nähdä. Mikäli PVC-pakkaus on kuitenkin vahingossa joutunut keräykseen, se voidaan yleensä poistaa kierrätyslaitoksen lajitteluprosessissa. 

Saako muovipakkauksia laittaa sisäkkäin?

Eri muovilaatuja olevia pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin. Kierrätyslaitoksella optinen laite tunnistaa vain ulommaisen pakkauksen muovilaadun. Jos sisäkkäin on eri muovilaatuja olevia pakkauksia, menevät ne väärään ryhmään kierrätysprosessissa.

Mikäli olet varma, että kaikki pakkaukset ovat samaa muovia, voi pakkaukset laittaa sisäkkäin. Lisäksi muovikassia voi käyttää erilaisten muovipakkausten kuljettamiseen, sillä lajitteluprosessin alkupäässä on ns. pussinrepijä, joka aukaisee kassit ennen jatkokäsittelyä.

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että pakkaus on riittävän puhdas kun sitä voi säilyttää muutaman päivän kotona ilman hajuhaittoja.

Pakkauksissa ei saa olla selkeitä ruokajäämiä tai muita ainejäämiä, mutta pienistä tahroista ei ole haittaa. Valuta pakkaukset myös kuiviksi.