Liity tuottajayhteisöön

Kanna vastuusi vihreämmän tulevaisuuden puolesta. Me autamme sinua.

Pakkausten tuottajavastuu hoituu tekemällä sopimus pakkausten tuottajayhteisön kanssa. Sopimuksen voit tehdä olemalla yhteydessä Rinkiin.

Suomessa on kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. Sekä SPT että Sumi vastaavat lasi-, metalli-, muovi-, paperi- ja kartonki- sekä puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa.

 

Liittyminen tuottajayhteisöön on helppoa:

 1. Valitse alta, kumman tuottajayhteisön asiakas haluat olla.
 2. Lähetä sopimus Rinkiin.

 

Tuottajavastuun järjestelmä, infograafi
Sumi Oy

Sumi Oy on voittoa tavoittelematon pakkaustuottajayhteisö, joka vastaa lasi-, metalli-, muovi, paperi- ja kartonki- sekä puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa.

 

Lue lisää Sumista ja tutustu hinnastoon tästä.

Suomen Pakkaustuottajat Oy

Suomen Pakkaustuottajat Oy on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö, joka vastaa kartonki- ja paperipakkausten, lasipakkausten, metallipakkausten, muovipakkausten ja puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa.

 

Lue lisää SPT:stä ja tutustu hinnastoon tästä.

Jo 25 vuotta tuottajavastuuta

Tiesitkö, että pakkausten tuottajavastuu kirjattiin virallisesti osaksi Suomen lainsäädäntöä vuonna 1997? Nyt tuottajayhteisöihin kuuluu Suomessa jo yli 4600 tuottajavastuullista yritystä.

Pakkausten tuottajavastuu hoidetaan yhteistyössä

Tuottajayhteisöt

 • Suomessa on kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy eli SPT. Sekä SPT että Sumi vastaavat lasi-, metalli-, muovi-, paperi- ja kartonki- sekä puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa.
 • Tuottajavastuullinen yritys on lakisääteisesti velvollinen olemaan jomman kumman tuottajayhteisön asiakas. Vuoteen 2025 saakka yritys voi olla samanaikaisesti molempien tuottajayhteisöjen asiakas, jos sillä on ollut sopimus voimassa ennen 30.9.2022.
 • Tuottajayhteisöt huolehtivat siitä, että tuottajavastuullisen yrityksen tuottajavastuu hoidetaan. Tuottajayhteisöt hoitavat Suomen markkinoille saatettujen pakkausten kierrätyksen sekä kuluttajapakkausten keräyksen Suomessa.
 • Tuottajayhteisöt ylläpitävät pakkausjätteiden vastaanottoterminaaleja Suomessa.

 

 

Rinki

 • Rinki on palveluyhtiö, jonka tuottajayhteisöt ovat valtuuttaneet rekisteröimään asiakassopimukset ja hallinnoimaan sopimuksia.
 • Rinki hoitaa yritysasiakkaiden asiakaspalvelun tuottajayhteisöjen toimeksiannosta. Ringin yritysasiakaspalvelu palvelee numerossa 09 6162 3500 (ark. 8.30-15.30) pvm/mpm.
 • Rinki tiedottaa yrityksiä muun muassa INFO- ja TEEMA-uutiskirjeillä.
 • Yritys tekee sopimuksen pakkausalan tuottajayhteisöjen kanssa. Sopimus tehdään olemalla yhteydessä Rinkiin. Sopimuksella yritys siirtää pakkauksia koskevan tuottajavastuunsa hoitamisen tuottajayhteisöille.
 • Tuottajavastuullinen yritys raportoi pakkaustietonsa Ringille.
 • Rinki kerää yritysten kierrätys- ja asiakasmaksut. Kierrätysmaksut Rinki välittää tuottajayhteisöille.

 

 

Yrityksesi pakkauksen kiertokulku

Kun yrityksesi kuuluu tuottajayhteisöön ja kantaa lakisääteisen tuottajavastuunsa, se samalla tukee kiertotaloutta, vähentää ympäristön roskaantumista ja ehkäisee ilmastonmuutosta.

 • Rinki-ekopisteiltä tai kiinteistökeräyksen säiliöistä yrityksesi pakkaus jatkaa matkaansa tuottajayhteisöjen vastaanottoterminaaleihin.
 • Terminaaleista jäte suuntaa materiaalikohtaisesti erilaisiin käsittelylaitoksiin Suomeen tai Eurooppaan.
 • Sieltä raaka-aineeksi jalostettu materiaali jatkaa elämäänsä esimerkiksi uusina tuotteina tai pakkauksina.

 

Haluatko oppia lisää pakkausten kierrätyksestä Suomessa? Lue lisää alta.

Pakkauksen matka >
Pakkausikonit

Tilaa RINKI-verkkolehti

Ajankohtaista tuottajavastuusta – suoraan sähköpostiisi. Kaipaatko tietoa pakkauskierrätyksestä, tuottajavastuusta ja lainsäädännöstä? Tilaa Rinki-verkkolehden uutiskirje tästä!

Ota yhteyttä

Me autamme yritystäsi kantamaan vastuunsa ja hoitamaan lakisääteisen tuottajavastuunsa. Ota yhteyttä niin kerromme lisää.