Liity tuottajayhteisöön

Kanna vastuusi vihreämmän tulevaisuuden puolesta. Me autamme sinua.

Pakkausten tuottajavastuu hoituu tekemällä sopimus pakkausten tuottajayhteisön kanssa. Sopimuksen voit tehdä olemalla yhteydessä Rinkiin.

Suomessa on kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. Sekä SPT että Sumi vastaavat lasi-, metalli-, muovi-, paperi- ja kartonki- sekä puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa.

 

Liittyminen tuottajayhteisöön on helppoa:

 1. Valitse alta, kumman tuottajayhteisön asiakas haluat olla. Vertaa hintoja täällä!
 2. Lähetä sopimus Rinkiin.

 

Tuottajavastuun järjestelmä, infograafi
Sumi Oy

Sumi Oy on voittoa tavoittelematon pakkaustuottajayhteisö, joka vastaa lasi-, metalli-, muovi, paperi- ja kartonki- sekä puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa.

 

Lue lisää Sumista tästä:

Suomen Pakkaustuottajat Oy

Suomen Pakkaustuottajat Oy on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö, joka vastaa kartonki- ja paperipakkausten, lasipakkausten, metallipakkausten, muovipakkausten ja puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa.

 

Lue lisää SPT:stä tästä:

Jo 25 vuotta tuottajavastuuta

Tiesitkö, että pakkausten tuottajavastuu kirjattiin virallisesti osaksi Suomen lainsäädäntöä vuonna 1997? Nyt tuottajayhteisöihin kuuluu Suomessa jo yli 4600 tuottajavastuullista yritystä.

Pakkausten tuottajavastuu hoidetaan yhteistyössä

Tuottajayhteisöt

 • Suomessa on kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy eli SPT. Sekä SPT että Sumi vastaavat lasi-, metalli-, muovi-, paperi- ja kartonki- sekä puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa.
 • Tuottajavastuullinen yritys on lakisääteisesti velvollinen olemaan jomman kumman tuottajayhteisön asiakas. Vuoteen 2025 saakka yritys voi olla samanaikaisesti molempien tuottajayhteisöjen asiakas, jos sillä on ollut sopimus voimassa ennen 30.9.2022.
 • Tuottajayhteisöt huolehtivat siitä, että tuottajavastuullisen yrityksen tuottajavastuu hoidetaan. Tuottajayhteisöt hoitavat Suomen markkinoille saatettujen pakkausten kierrätyksen sekä kuluttajapakkausten keräyksen Suomessa.
 • Tuottajayhteisöt ylläpitävät pakkausjätteiden vastaanottoterminaaleja Suomessa.

 

 

Rinki

 • Rinki on palveluyhtiö, jonka tuottajayhteisöt ovat valtuuttaneet rekisteröimään asiakassopimukset ja hallinnoimaan sopimuksia.
 • Rinki hoitaa yritysasiakkaiden asiakaspalvelun tuottajayhteisöjen toimeksiannosta. Ringin yritysasiakaspalvelu palvelee numerossa 09 6162 3500 (ark. 8.30-15.30) pvm/mpm.
 • Rinki tiedottaa yrityksiä muun muassa INFO- ja TEEMA-uutiskirjeillä.
 • Yritys tekee sopimuksen pakkausalan tuottajayhteisöjen kanssa. Sopimus tehdään olemalla yhteydessä Rinkiin. Sopimuksella yritys siirtää pakkauksia koskevan tuottajavastuunsa hoitamisen tuottajayhteisöille.
 • Tuottajavastuullinen yritys raportoi pakkaustietonsa Ringille.
 • Rinki kerää yritysten tuottajavastuumaksut ja välittää ne tuottajayhteisöille.

 

 

Yrityksesi pakkauksen kiertokulku

Kun yrityksesi kuuluu tuottajayhteisöön ja kantaa lakisääteisen tuottajavastuunsa, se samalla tukee kiertotaloutta, vähentää ympäristön roskaantumista ja ehkäisee ilmastonmuutosta.

 • Rinki-ekopisteiltä tai kiinteistökeräyksen säiliöistä yrityksesi pakkaus jatkaa matkaansa tuottajayhteisöjen vastaanottoterminaaleihin.
 • Terminaaleista jäte suuntaa materiaalikohtaisesti erilaisiin käsittelylaitoksiin Suomeen tai Eurooppaan.
 • Sieltä raaka-aineeksi jalostettu materiaali jatkaa elämäänsä esimerkiksi uusina tuotteina tai pakkauksina.

 

Haluatko oppia lisää pakkausten kierrätyksestä Suomessa? Lue lisää alta.

Pakkauksen matka >
Pakkausikonit

Tilaa RINKI-verkkolehti

Ajankohtaista tuottajavastuusta – suoraan sähköpostiisi. Kaipaatko tietoa pakkauskierrätyksestä, tuottajavastuusta ja lainsäädännöstä? Tilaa Rinki-verkkolehden uutiskirje tästä!

Ota yhteyttä

Me autamme yritystäsi kantamaan vastuunsa ja hoitamaan lakisääteisen tuottajavastuunsa. Ota yhteyttä niin kerromme lisää.