Pakkausjätteen lajittelu Suomessa

Pakkausjätettä voi viedä oman kiinteistön keräykseen ja Rinki-ekopisteisiin. Lisäksi osa kunnista ylläpitää omia ekopisteitä, jotka palvelevat myös kotitalouksia.

Suomessa jätehuollon järjestävät yhdessä kunnat ja kuntien jätelaitokset, yksityiset jätealan yritykset sekä pakkausten ja muiden tuotteiden tuottajayhteisöt. Rinki huolehtii kotitalouksien pakkausjätteen eli muovi-, metalli-, lasi- ja kartonkipakkausten keräyksestä Rinki-ekopisteillä koko Suomessa.

 

Kansalaiselle on usein näppärintä viedä kotona syntyvät pakkausjätteet oman pihan keräyspisteelle. Jos omalla pihalla ei ole säiliötä lajitelluille pakkauksille, niitä voi myös viedä Rinki-ekopisteille ja kuntien ylläpitämille ekopisteille. Kaikkia Suomen yleisiä keräyspisteitä voi selata kierratys.info:sta.

 

Kesällä 2021 voimaan astunut jätelain uudistus laajentaa pakkausten tuottajavastuullisten yritysten velvoitteita kesästä 2023 alkaen, ja yhä useampi suomalainen saa omalle kotipihalleen pakkausjätteiden keräyssäiliöt. 1.7.2023 alkaen kaikista vähintään viiden asunnon taloyhtiöistä pitää löytyä astiat, joihin pakkaukset (kartonki, lasi, metalli ja muovi) voi lajitella.

 

Vähintään viiden asunnon kiinteistöjä löytyy Suomesta yli 75 000, ja niissä asuu reilu puolet suomalaisista. Tämän keräyksen järjestävät kunnat yhteistyössä pakkausten tuottajayhteisöjen kanssa. Mikäli asut yli viiden huoneiston kiinteistössä, eikä jätekatoksestasi löydy pakkausjätteille säiliöitä, olethan yhteydessä oman kuntasi jätehuoltoyhtiöön.

 

Kuva: HSY

Kuluttaja lajittelemassa kiinteistön keräysastialla

Pohditko, onko pakkaus metallia?

Kokeile rypistystestiä! Jos pakkaus pysyy rypyssä, se on metallia. Jos pakkaus suoristuu, se ei ole metallia. Helppoa, eikö?

Lajittelu on osa kestävää kuluttamista

Kaikilla pakkauksilla on yhteinen tarkoitus: suojata tuotetta. Kun pakkaus on tehnyt tehtävänsä, se pitää kierrättää.

Hyöty ympäristölle

Materiaalit on tärkeä pitää kierrossa mahdollisimman pitkään. Kierrätys vähentää uusien raaka-aineiden kulutusta, kuljetusta ja käsittelyä, mikä taas säästää energiaa. Ja kun energiankulutuksemme vähenee, samalla vähenee myös hiilidioksidituotantomme. Lajittelu onkin ehkä helpoin teko ilmastonmuutoksen torjunnassa.

 

Hyöty sinulle

Lajittelemalla säästät rahaa, sillä sekajäteastian tyhjennys on muita jätteitä kalliimpaa. Arvokkainta kuitenkin on hyvä mieli siitä, että on tehnyt pienellä vaivalla osansa maapallomme hyvinvoinnin eteen.

Pakkausikonit

Tervetuloa lajittelukouluun!

Tiedätkö, miten käytetyt pakkaukset pitää lajitella? Muistiinpanovälineet esiin – nyt aloitetaan! Sukella sisään Ringin lajittelukouluun tästä.

Asiakaspalvelu

Mietityttääkö lajittelu, kaipaatko lisää tietoa kierrätyksestä? Maksuton asiakaspalvelumme auttaa. Ota yhteyttä!