Kartonkipakkaukset raaka-aineeksi

Rinki-ekopisteestä kartonki matkaa paalattavaksi välivarastoon. Sieltä paalit kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaalle, missä kartongista irrotetaan kartonkikuitu sekä muovi- ja alumiinipinnoitteet toisistaan.

Kartonkikuidusta irrotettu pinnoite on pääosin muovia. Pinnoite kuivataan ja viedään voimalaitokseen energiahyödynnettäväksi. Osa kartonkipakkausten sisältämästä alumiinipinnoitteesta erotellaan ja kierrätetään raaka-aineena uusiin tuotteisiin.

Kierrätyskartongista tehdään muun muassa:

  • aaltopahvin raaka-aineita
  • pakkauskartonkia
  • erikoispapereita
  • laminaattipaperia
  • monenlaisia hylsyjä

Lue lisää: www.kuitukierratys.fi.

Usein kysyttyä

Miten tarkkaan kartonkipakkaukset on puhdistettava?

Hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että voit säilyttää pakkausta muutaman päivän kotona ilman hajuhaittoja.

Poista ruoantähteet niin hyvin kuin voit, pienistä tahroista ei ole haittaa. Valuta maito tai muu neste tölkistä pois. Huuhtaise pakkaus nopeasti kylmällä vedellä. Annathan pakkauksen, esimerkiksi maitotölkin, kuivahtaa ennen kuin laitat sen keräysastiaan.

Miksi kartonkipakkaukset on litistettävä ja laitettava sisäkkäin? Siitä on ihan liikaa vaivaa.

Kartonkipakkaukset, kuten pahvilaatikot, ovat kevyitä, mutta ne vievät usein paljon tilaa keräysastiassa. Jotta ei kuljetettaisi ilmaa, pakkaukset on hyvä litistää. Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat jäteastiassa, sitä enemmän niitä astiaan mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla, ja kuljetuksia tarvitaan harvemmin. 

Pakkauksen litistäminen siis kannattaa, sillä tämä pieni vaivannäkö vähentää muun muassa kuljetuspäästöjä ja on siten arkinen ilmastoteko. Kun viet kartonkipakkauksia keräysastiaan, huomioi astian täyttyminen tasaisesti. Kartonkiastia täyttyy usein vain etureunasta, jolloin astian suuaukko tukkiutuu.