Kartonkipakkaukset raaka-aineeksi

Rinki-ekopisteestä kartonki matkaa paalattavaksi välivarastoon. Sieltä paalit kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaalle, missä kartongista irrotetaan kartonkikuitu sekä muovi- ja alumiinipinnoitteet toisistaan.

Kierrätyskartongin käyttökohteita ovat esimerkiksi aaltopahvin raaka-aineet, pakkauskartongit, kirjekuoret, laminaattipaperit sekä monenlaiset hylsyt.

Kartonkikuidusta irrotettu pinnoite on pääosin muovia. Pinnoite kuivataan ja viedään voimalaitokseen energiahyödynnettäväksi. Osa kartonkipakkausten sisältämästä alumiinipinnoitteesta erotellaan ja kierrätetään raaka-aineena uusiin tuotteisiin.

Lue lisää: www.kuitukierratys.fi.

Usein kysyttyä

Miten tarkkaan kartonkipakkaukset on puhdistettava?

Poista ruoantähteet niin hyvin kuin voit niin, ettei ruokaa jää kiinni pakkaukseen. Valuta maito tai muu neste tölkistä pois. Huuhtaise pakkaus nopeasti kylmällä vedellä. Annathan pakkauksen, esimerkiksi maitotölkin, kuivahtaa ennen kuin laitat sen keräysastiaan.

Miksi kartonkipakkaukset on litistettävä ja laitettava sisäkkäin? Siitä on ihan liikaa vaivaa.

Kartonkipakkaukset, kuten pahvilaatikot, ovat kevyitä, mutta ne vievät usein paljon tilaa keräysastiassa. Jotta ei kuljetettaisi ilmaa, pakkaukset on hyvä litistää. Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat jäteastiassa, sitä enemmän niitä astiaan mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla, ja kuljetuksia tarvitaan harvemmin. 

Pakkauksen litistäminen siis kannattaa, sillä tämä pieni vaivannäkö vähentää muun muassa kuljetuspäästöjä.

Mihin maitotölkin muovikorkki laitetaan?

Poista korkki ja laita se muovipakkauskeräykseen tai sekajätteeseen. Sekajäte hyödynnetään Suomessa energiana.

Saako lahjapaperit tai lahjanarut ja koristeruusukkeet laittaa kartonkikeräykseen?

Ei. Lahjapaperit sisältävät paljon painoväriä ja päällystettä eivätkä sen vuoksi sovellu kartongin tai paperin kierrätykseen. Laita ne sekajäteastiaan.

Vinkki: Säilytä hyväkuntoiset lahjapaperit ja käytä niitä uudelleen.