Pakkausten kierrätys

Kierrätys antaa pakkaukselle uuden elämän ja auttaa vähentämään jätteistä aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Kun lajittelet ja palautat pakkausjätteet ohjeidemme mukaan keräyspisteisiin, sinäkin voit auttaa. Lajittelemasi pakkausjätteet hyödynnetään raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamisessa. Toisin sanottuna: se kierrätetään.

Kierrätys säästää energiaa ja luonnonvaroja, sillä sen ansiosta vähenee tarve käyttää täysin uutta materiaalia tuotteiden valmistamiseen.

Näin kotien lasipakkaukset kiertävät

Lasia voidaan kierrättää lähes ikuisesti ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee.

  • Kotitalouksien kierrätyspisteisiin lajittelema lasipakkausjäte kuljetetaan lähimpänä olevaan terminaaliin, joita on eri puolilla Suomea 38 kpl.
  • Terminaaleista lasijäte toimitetaan tällä hetkellä kahdelle lasin käsittelylaitoksille, jotka sijaitsevat Forssassa ja Virossa.
  • Ulkomaan toimitukset hoidetaan meriteitse isoissa erissä.

 

Käsittelylaitoksissa lasipakkausjäte prosessoidaan. Lasista lajitellaan epäpuhtaudet pois, se lajitellaan sirun koon mukaan, puhdistetaan ja lajitellaan väreittäin. Prosessoinnin jälkeen se on raaka-ainetta lasituotteita valmistavalle teollisuudelle, missä siitä valmistetaan uusia lasipulloja ja -purkkeja sekä osasta lasia rakennustuotteita, kuten vaahtolasia ja lasivillaa. Rakennustuotteita valmistetaan Suomessa, mutta uusien lasipakkausten valmistusta varten lasiraaka-aine toimitetaan ulkomaille.

 

Kaikki lasijäte pääsääntöisesti kierrätetään. Kierrätyslasin käyttö uusien pakkausten raaka-aineena on ympäristöystävällistä ja varsinainen ekoteko, koska se osaltaan vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttötarvetta. Kun suomalainen lajittelee 1 kilon lasipakkauksia oman kiinteistönsä tai Rinki-ekopisteen keräyssäiliöön, vähenevät kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt noin 0,5 kiloa, jos sitä verrataan sekajätteeseen päätyvään lasiin.

 

Huolellinen lajittelu Ringin ohjeiden mukaan on tärkeää, jotta kierrätys onnistuu. Lasin keräysastiaan tulee palauttaa ainoastaan pakkauksia: lasipulloja ja -purkkeja. Värillä ei ole väliä. Kierrätykseen eivät kelpaa juomalasit, uunivuoat, kristalli tai posliini tai muut lasituotteet, sillä ne eivät ole pakkauksia ja monelta osin haittaavat lasin kierrätystä.

 

Kierrätetyistä lasipakkauksista tehdään

  • Pääasiassa uusia lasipakkauksia eli lasipulloja ja -purkkeja
  • Osasta tehdään myös rakennustuotteita, kuten vaahtolasia.
Näin kotien metalli kiertää

Metallin laatu ei huonone kierrätyksessä, joten sitä voidaan kierrättää yhä uudelleen ja uudelleen.

Suomalaisten lajittelema pienmetalli kuljetetaan keräysastioista lähimpään vastaanottoterminaaliin, joita on eri puolilla Suomea.

 

Vastaanottoterminaaleissa metallijätteet lajitellaan ja varastoidaan. Seuraavaksi metallijäte siirtyy murskaamoon. Murskattu metallijäte toimitetaan sulattamoihin, joissa metalliromusta tehdään uutta raaka-ainetta metalliteollisuuden käyttöön.

 

Kierrätettyä metallia käytetään muun muassa:

  • uusissa metallipakkauksissa
  • polkupyörän rungoissa
  • lapioissa
  • autojen osissa
Näin kotien kartonkipakkaukset kiertävät

Kotitalouksien kierrätyspisteisiin lajittelema kartonkipakkausjäte hyödynnetään lähes kokonaan uusiomateriaalina.

Lajiteltu kartonkipakkausjäte matkaa paalattavaksi tuottajayhteisöjen vastaanottopaikkoihin. Sieltä paalit kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaille, jossa kartonkipakkauksista erotellaan paperikuitu sekä muovit ja metallit toisistaan.

 

Kartonkikuidusta irrotetut muut osat ovat useimmiten muovia. Paperikuiduista irrotetut muovit kuivataan ja hyödynnetään energiana. Osa kartonkipakkausten sisältämästä alumiinipinnoitteesta erotellaan ja kierrätetään raaka-aineena uusiin tuotteisiin.

 

Kierrätyskartongista tehdään muun muassa:

  • aaltopahvin raaka-aineita
  • pakkauskartonkia
  • erikoispapereita
  • laminaattipaperia
  • monenlaisia hylsyjä
Näin kotien muovipakkaukset kiertävät

Kotitalouksien kierrätyspisteisiin lajittelema muovipakkausjäte säästää muovin valmistuksessa tarvittavaa energiaa ja vähentää öljyn käytön tarvetta verrattuna neitseellisen muovin valmistukseen.

Osa kerätystä muovipakkausjätteestä toimitetaan terminaalien kautta Riihimäelle Fortumin muovijalostamolle ja osa käsittelylaitokselle Tanskaan.

 

Käsittelylaitoksella muovipakkausjäte lajitellaan, puhdistetaan ja kierrätykseen kelpaavasta osasta valmistetaan muovigranulaatteja uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Kierrätykseen kelpaamaton muovi voidaan hyödyntää polttoaineena jätevoimaloissa.

 

Jotta muovipakkausten kierrätys onnistuu, on tärkeää, että keräyspisteisiin palautetut muovipakkausjätteet on lajiteltu huolellisesti lajitteluohjeiden mukaan.

 

Kierrätetystä muovista tehdään muun muassa:

  • erilaisia tavaroita, esimerkiksi tiski-, WC- ja vaateharjoja, kenkälusikoita, kukkaruukkuja, kastelukannuja, sumutinpulloja
  • huonekaluja, kuten tuolien komponentteja
  • erilaisia muovi- ja jätesäkkejä sekä kauppojen kierrätysmuovipusseja
  • rakennustuotteita, kuten kojerasioiden kansia ja terassilautaa

Pakkausten keräys ja kierrätys on yhteistyötä

Tiesitkö, että pakkausalan tuottajayhteisöt ja Rinki vastaavat pakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä yhteistyössä?

Suomessa on kaksi pakkausten tuottajayhteisöä: Suomen Pakkaustuottajat Oy ja Suomen Uusiomuovi Oy. Pakkausten tuottajavastuu rahoitetaan tuottajavastuullisilta yrityksiltä kerättävillä kierrätysmaksuilla, joista päättävät tuottajayhteisöt.

 

Pakkausalan tuottajayhteisöt ovat lain edellyttämiä ja voittoa tavoittelemattomia organisaatioita. Tuottajayhteisöt vastaavat Suomessa pakkausten tuottajien puolesta pakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä eli polusta, jonka päätteeksi pakkausjätteestä valmistetaan uusia tuotteita. Ne vastaavat myös siitä, että EU:n ja Suomen lainsäädännön asettamat tavoitteet pakkausten kierrätykselle saavutetaan Suomessa sekä siitä, että pakkausten vastaanotto ja tiedotus hoidetaan lainsäädännön mukaisesti.

 

Rinki hoitaa tuottajayhteisöjen puolesta muun muassa lajitteluneuvonnan, asiakaspalvelun ja lajitteluviestinnän suomalaisille. Lisäksi Rinki järjestää valtakunnallisen Rinki-ekopisteverkoston.

Kaksi hymyilevää kuluttajaa kartonkipakkaus kädessä

Pakkaustilastot

Miten pakkausten kierrätys on onnistunut Suomessa? Miten pakkausjäte jakautuu eri materiaaleihin? Lue tästä.