Lasipakkausten uusi elämä

lasipakkaukset

Lasia voidaan kierrättää rajattomasti uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee.

Rinki-ekopisteistä lasipakkausjäte kuljetetaan terminaaleihin, joita on Suomessa 38. Terminaaleista lasijäte toimitetaan lasin käsittelylaitoksille Forssaan ja Järvakandiin Viroon. Ulkomaan toimitukset hoidetaan meriteitse isoissa erissä. Laitoksissa lasipakkausjäte prosessoidaan. Lasipakkausjätteestä lajitellaan epäpuhtaudet pois, se puhdistetaan ja lajitellaan väreittäin. Prosessoinnin jälkeen se on raaka-ainetta lasipakkaustehtaille, joissa materiaalista valmistetaan uusia lasipulloja ja -purkkeja.

Kaikki lasijäte kierrätetään. Kierrätyslasin käyttö uusien pakkausten raaka-aineena on ympäristöystävällistä, ja se vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttötarvetta. Suomessa lasipakkauksia ei enää valmisteta.

Huolellinen lajittelu Ringin ohjeiden mukaan on tärkeää. Lasin keräysastiaan tulisi palauttaa ainoastaan lasipulloja ja -purkkeja, sillä ne sopivat kierrätykseen. Kierrätykseen eivät kelpaa esimerkiksi juomalasit, uunivuoat, kristalli tai posliini. Näillä materiaaleilla on laatuominaisuuksia, mitkä estävät tai vaikeuttavat kierrättämistä.

Lasipakkausjätteestä tehdään:

  • pääasiassa uusia lasipakkauksia eli lasipulloja ja -purkkeja.
  • osasta lasipakkausjätteestä tehdään myös rakennustuotteita, kuten vaahtolasia.

Lue lisää lasipakkausten kierrätyksestä: Suomen Keräyslasiyhdistys ry.

Usein kysyttyä

Miksi lasipakkauskeräykseen kelpaavat vain pullot ja purkit?

Pullot ja purkit ovat lasipakkauksia, jotka soveltuvat pakkausten kierrätykseen. Juomalaseja, kahvipannua, uunivuokaa, posliinia, keramiikkaa ja ikkuna- tai peililasia ei saa laittaa keräykseen, koska ne eivät ole pakkauksia. Lasipakkausjäte kierrätetään uusiksi lasipakkauksiksi.

Kierrätys teollisessa prosessissa asettaa kerätylle materiaalille laatuvaatimuksia, minkä vuoksi vain lasipullot ja -purkit soveltuvat kierrätettäviksi. 

Muut lasimateriaalit ovat laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Niillä on esimerkiksi erilaisia sulamispisteitä tai muita ominaisuuksia, jotka estävät kierrättämisen tai vaikeuttavat sitä.

Saako yskänlääkepullot tai muut apteekista ostetut lasipakkaukset laittaa lasipakkauskeräykseen?

Kyllä saa, palauta ne kuitenkin tyhjinä ja ilman korkkia. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.

Käyttämättömiä lääkkeitä tai lääkejäämiä sisältävien pakkausten osalta on noudatettava kuntasi jätehuoltoneuvonnan antamia ohjeita. Paikalliset apteekit ottavat myös lääkkeitä vastaan. Käyttämättömiä lääkkeitä ei missään tapauksessa saa tyhjentää viemäriin.

Saako lasisia hautalyhtyjä laittaa lasipakkauskeräykseen?

Ei saa, koska osa lasilyhdyistä on valmistettu kierrätykseen kelpaamattomasta borosilikaattilasista tai lyhdyissä voi olla myös lyijylasia, mikä ei kelpaa kierrätykseen. Jotta voimme varmistaa kerätyn lasin laadun, ei astiaan saa laittaa mitään lasisia hautalyhtyjä.

Metallikeräykseen voi laittaa lyhdyissä olevat metalliset kannet, samoin esimerkiksi ulkotulien tinapeltipurkit ja alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret. Useimmilla hautausmailla on myös järjestetty hautalyhtyjen keräys.