Metalli kiertää ikuisesti

Metallin laatu ei huonone kierrätyksessä, joten se kiertää ikuisesti. Metallin keräykseen tuodut metallit viedään vastaanottoterminaaleihin, joissa metallijätteet lajitellaan, tilastoidaan ja varastoidaan. Terminaaleista metallijäte siirtyy murskaamoon. Murskattu metallijäte toimitetaan sulattamoihin, joissa metalliromusta tehdään uutta raaka-ainetta metalliteollisuuden käyttöön.

Kierrätettyä metallia käytetään muun muassa:

  • uusissa metallipakkauksissa
  • polkupyörän rungoissa
  • lapioissa
  • autojen osissa

Lue lisää metallin kierrätyksestä: www.mepak.fi

Usein kysyttyä

Miten lajittelen metalliset maalipurkit?

Varmista, että maalipurkki on tyhjä, puhdas ja kuiva. Purkin sisäpinnalla saisi olla kuivaa maalia korkeintaan hyvin ohut, siveltimen vedon vahvuinen kerros.  Palauta kannet erikseen.

Vie märkää maalia sisältävät purkit paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voit tarkistaa Kierrätys.info-verkkopalvelusta.

Saako kattilat ja paistinpannut laittaa metallipakkauskeräykseen?

Kyllä saa, jos ne mahtuvat keräysastian aukosta sisään.

Keräykseen voidaan laittaa myös muita kodin pienmetalleja, kuten ruokailuvälineitä, saksia, nauloja ja alumiinisia tuikkukynttilöiden kuoria.

HUOM! Viethän isot metalliesineet, jotka eivät mahdu säiliöön, kuntasi ohjeistamaan paikkaan. Muistathan, että sähkölaitteita, esimerkiksi silitysrautoja, sähkövatkaimia tai leivänpaahtimia ei saa laittaa metallipakkauskeräykseen. Sähkölaitteille on järjestetty erillinen keräys, niitä otetaan usein vastaan myös sähkölaitteita myyvissä kaupoissa. Kaikkien jätteiden vastaanottopaikat Suomessa: www.kierratys.info

Miten lajittelen aerosolipurkin, kuten hiuslakkapullon?

Varmista, että aerosolipurkki on täysin tyhjä ravistamalla pakkausta. Pakkaus on tyhjä, kun sen sisältä ei kuulu hölskymistä, venttiilin nuppia painettaessa ei kuulu pihinää eikä ulos tule ponnekaasua tai mitään ainetta. Tyhjän pullon voit palauttaa Rinki-ekopisteen tai taloyhtiösi metallinkeräysastiaan. 

Palauta vajaa aerosolipullo paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voit tarkistaa Kierrätys.info-verkkopalvelusta.