Muovipakkaukset kiertoon

Muovipakkausten kierrätys säästää muovin valmistuksessa tarvittavaa energiaa ja vähentää öljyn käytön tarvetta. Kuluttajilta kerätyt muovipakkausjätteet toimitetaan Riihimäelle Fortumin Muovijalostamolle, jossa Fortum lajittelee muovit ja tekee itse uusioraaka-ainetta tai valmiita tuotteita. Pieni osa menee lajittelun jälkeen jatkojalostukseen Suomeen ja muuhun Eurooppaan.

Suomessa on yli 1 850 Rinki-ekopistettä, joista yli 600:ssa kerätään myös kotitalouksien muovipakkauksia. Jotta muovipakkausten kierrätys onnistuu, on tärkeää, että keräyspisteisiin palautetut muovipakkausjätteet on lajiteltu huolellisesti lajitteluohjeiden mukaan.

Jalostamolla muovipakkausjätettä jalostetaan materiaaliksi, jota hyödynnetään uusiomuovituotteiden valmistamisessa. Kierrätykseen kelpaamaton muovi voidaan hyödyntää polttoaineena jätevoimaloissa sekajätteen joukossa.

Kierrätetystä muovista tehdään muun muassa:

  • erilaisia kulutustavaroita, esimerkiksi tiski-, WC- ja vaateharjoja, kenkälusikoita, kukkaruukkuja, kastelukannuja, sumutinpulloja
  • huonekaluja, kuten tuolien komponentteja
  • erilaisia muovi- ja jätesäkkejä, kauppojen kierrätysmuovipusseja
  • rakentamiseen esimerkiksi kojerasioiden kansia ja lautakomposiitteja

Lue lisää muovin kierrätyksestä: www.uusiomuovi.fi.

Usein kysyttyä

Mistä muovista tehdyt muovipakkaukset kelpaavat keräykseen?

Muista vain numero 3. Muovipakkausten kierrätykseen kelpaavat kaikki muut muovit paitsi PVC, joka merkitään numerolla 3, 03 tai sanalla PVC. Jos pakkauksessa on PVC-merkki, älä laita sitä keräykseen. Mikäli muovipakkauksessa ei ole mitään merkkiä, voi sen silti laittaa keräykseen.

PVC-muovia käytetään pakkauksissa hyvin vähän.  Sitä ei käytetä elintarvikepakkauksissa, mutta maahantuotujen työkalujen ja lelujen pakkauksissa sitä voi joskus nähdä. Mikäli PVC-pakkaus on kuitenkin vahingossa joutunut keräykseen, se voidaan yleensä poistaa kierrätyslaitoksen lajitteluprosessissa. 

Saako muovilelut ja muoviset taloustavarat laittaa muovipakkauskeräykseen?

Ei. Laita keräysastiaan ainoastaan lajitteluohjeemme mukaisia muovipakkauksia. Lisäksi monet muovitavarat ja -lelut on valmistettu PVC-muovista, joka ei sovellu kierrätettäväksi. Leluissa voi olla myös elektroniikkaa, jolloin ne kuuluvat erilliseen sähkölaitteiden keräykseen. Kaikkien jätteiden keräyspaikat Suomessa: www.kierratys.info.

Saako muovipakkauksia laittaa sisäkkäin?

Eri muovilaatuja olevia pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin. Kierrätyslaitoksella optinen laite tunnistaa vain ulommaisen pakkauksen muovilaadun. Jos sisäkkäin on eri muovilaatuja olevia pakkauksia, menevät ne väärään ryhmään kierrätysprosessissa.

Mikäli olet varma, että kaikki pakkaukset ovat samaa muovia, voi pakkaukset laittaa sisäkkäin. Lisäksi muovikassia voi käyttää erilaisten muovipakkausten kuljettamiseen, sillä lajitteluprosessin alkupäässä on ns. pussinrepijä, joka aukaisee kassit ennen jatkokäsittelyä.

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Pakkauksissa ei saa olla ruokajäämiä tai muita ainejäämiä. Valuta pakkaukset myös kuiviksi. 

Hyvin likaisia tai vaikeasti puhdistettavia pakkauksia ei kannata pestä. Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, joka mahdollistaa pakkausjätteen pidempiaikaisen säilytyksen kotona.