Muovipakkaukset kiertoon

Muovipakkausten kierrätys säästää muovin valmistuksessa tarvittavaa energiaa ja vähentää öljyn käytön tarvetta. Kuluttajilta kerätyt muovipakkausjätteet toimitetaan Riihimäelle Fortumin Muovijalostamolle, jossa Fortum lajittelee muovit ja tekee itse uusioraaka-ainetta tai valmiita tuotteita. Pieni osa menee lajittelun jälkeen jatkojalostukseen Suomeen ja muuhun Eurooppaan.

Suomessa on yli 1 850 Rinki-ekopistettä, joista yli 600:ssa kerätään myös kotitalouksien muovipakkauksia. Jotta muovipakkausten kierrätys onnistuu, on tärkeää, että keräyspisteisiin palautetut muovipakkausjätteet on lajiteltu huolellisesti lajitteluohjeiden mukaan. Vuonna 2020 muovipakkausten keräys kasvoi edellisvuodesta yli 40 prosentilla.

Kotimainen kapasiteetti ei toistaiseksi riitä käsittelemään kaikkea muovipakkausjätettä. Vuonna 2021 muovipakkausjätettä saadaan talteen vähintään 34 000 tonnia. Suomen Uusiomuovi ohjaa Riihimäelle vuoden 2021 aikana käsiteltäväksi noin 18 000 tonnia muovipakkausjätettä. Loput muovipakkausjätteestä toimitetaan kierrätettäväksi Saksaan ja Ruotsiin useille toimijoille. Muovijätteen kotimainen kierrätysaste on tavoitteena nostaa lähivuosina vähintään 50 prosenttiin.

Jalostamolla muovipakkausjätettä jalostetaan materiaaliksi, jota hyödynnetään uusiomuovituotteiden valmistamisessa. Kierrätykseen kelpaamaton muovi voidaan hyödyntää polttoaineena jätevoimaloissa sekajätteen joukossa.

Kierrätetystä muovista tehdään muun muassa:

  • erilaisia kulutustavaroita, esimerkiksi tiski-, WC- ja vaateharjoja, kenkälusikoita, kukkaruukkuja, kastelukannuja, sumutinpulloja
  • huonekaluja, kuten tuolien komponentteja
  • erilaisia muovi- ja jätesäkkejä, kauppojen kierrätysmuovipusseja
  • rakentamiseen esimerkiksi kojerasioiden kansia ja lautakomposiitteja

Lue lisää muovin kierrätyksestä: www.uusiomuovi.fi.

Usein kysyttyä

Saako muovipakkauksia laittaa sisäkkäin?

Eri muovilaatuja olevia pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin. Kierrätyslaitoksella optinen laite tunnistaa vain ulommaisen pakkauksen muovilaadun. Jos sisäkkäin on eri muovilaatuja olevia pakkauksia, menevät ne väärään ryhmään kierrätysprosessissa.

Mikäli olet varma, että kaikki pakkaukset ovat samaa muovia, voi pakkaukset laittaa sisäkkäin. Lisäksi muovikassia voi käyttää erilaisten muovipakkausten kuljettamiseen, sillä lajitteluprosessin alkupäässä on ns. pussinrepijä, joka aukaisee kassit ennen jatkokäsittelyä.

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että pakkaus on riittävän puhdas kun sitä voi säilyttää muutaman päivän kotona ilman merkittäviä hajuhaittoja.

Pakkauksissa ei saa olla selkeitä ruokajäämiä tai muita ainejäämiä, mutta pienistä tahroista ei ole haittaa. Valuta pakkaukset myös kuiviksi. Voit helposti puhdistaa pakkauksen esimerkiksi pyyhkäisemällä ruuantähteet tai marinadin pakkauksesta talouspaperin avulla.