Kotitalouksien pakkausjätteet Rinki-ekopisteisiin

Etsitkö lähintä Rinki-ekopistettä? Löydät kätevästi tiedot Rinki-ekopisteistä karttahaustamme. Voit rajata hakua myös materiaalin mukaan. Lisäksi pisteiden sijainnit voi hakea paikkakunnittain listana.

Useista Rinki-ekopisteistä on myös saatavilla arviot tyhjennys- ja siivousajoista. Aivan kaikkien pisteiden osalta tietoja ei vielä ole, mutta pyrimme siihen, että tulevaisuudessa tiedot olisivat saatavilla kaikilta pisteiltä. Huomioithan myös, että aikataulut ovat arvioita – tyhjennysten ja siivousten aikatauluihin vaikuttaa moni asia. Joskus yllättäviä ongelmia voi ilmetä, jolloin tyhjennys tai siivous ei välttämättä tapahdu kartassa näkyvän aikataulun mukaisesti.

Lajittelu kannattaa: Kun tuot pakkauksesi Rinki-ekopisteeseen oikein lajiteltuna, materiaali saadaan kiertoon tehokkaasti ja järkevästi. Jokainen pieni teko on tärkeä – myös yhden ihmisen!

Kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille on yli 1 850 Rinki-ekopistettä kautta Suomen. Muovipakkauksia voit tuoda yli 600 Rinki-ekopisteeseen. Kotitalouksille tarkoitetun keräysverkoston ylläpidosta vastaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy.

Asiakaspalvelu
kotitalouksille
maksuton
0800 133 888
(ark. 7–21, la 9–18)
asiakaspalvelu@rinkiin.fi

Usein kysyttyä

Miksi Rinki-ekopisteitä ei ole tullut kaupunkimme keskustaan?

Rinki keräisi mielellään pakkausjätteitä myös kaupunkien keskustassa. Pisteet vaativat paljon tilaa, jota yleensä keskustoissa on niukasti – edes kauppojen pihoissa sitä ei yleensä ole riittävästi. Tilaa tarvitaan myös siihen, että säiliöt pystytään tyhjentämään turvallisesti, mikä on haastavaa keskustoissa.  Keskusta-alueille on yleensä myös melko vaikea saada lupia pisteiden perustamiseen kaikkialla Suomessa. 

Keskitämme pisteemme etupäässä paikkoihin, joissa liikkuu muutenkin paljon ihmisiä. Kauppa on luonnollinen paikka ekopisteille, sillä pakkaukset voi palauttaa sinne kauppareissun yhteydessä.

Miksi keräyssäiliöiden aukot ovat niin pieniä?

Rinki-ekopisteet on tarkoitettu kotitalouksien pakkausjätteille. Turvallisuus on tärkein syy sille, miksi olemme valinneet käytössämme olevat säiliöt ja niiden aukkokoot. Pienet suuaukot takaavat esimerkiksi sen, ettei kukaan pääse kiipeämään säiliöön sisään, mikä voisi pahimmillaan aiheuttaa henkilövahinkoja.

Mikäli isoista aukoista mahtuisi laittamaan säiliöön muutakin kuin pakkausjätettä, kuten isoja esineitä tai sekajätettä, haittaisi se kierrätystä. Säiliöt täyttyisivät myös liian nopeasti, jos niihin laitetaan muutakin kuin pakkausjätettä. Tästä aiheutuu roskaantumista ja haittaa kierrättäjille, kun säiliöihin ei mahdu sinne tarkoitettu pakkausjäte. Samoin käy, jos aukot olisivat niin suuria, että säiliöstä saisi otettua materiaalia ulos ja sitä jätettäisiin maahan.

Ymmärrämme, että tuntuu turhauttavalle, jos säiliöön ei saa laitettua materiaaleja isoja määriä kerrallaan. Aukkojen koot ovat tarkan harkinnan tulos ja palvelevat parhaiten pakkausmateriaalien kierrätyksen onnistumista. Tunnollisen kierrättäjän vaivannäkö kyllä palkitaan sillä, että säiliöön jätetty oikeanlainen materiaali saadaan kierrätettyä.