– kunhan se kierrätetään.
Tunne voi olla vain hetken huumaa, mutta pakkaus on ikuista. Pakkaus voi jatkaa tarinaansa vaikka sata vuotta – kunhan kierrätät sen oikein.
Mutta mitä pakkaus pohjimmiltaan on?
Käytetty pakkaus ei ole roska, vaan arvokasta uusien pakkausten ja tuotteiden raaka-ainetta. Jopa vuosisatoja kestävä pakkaustarina säästää merkittävästi luonnonvaroja, energiaa ja ehkäisee ilmastonmuutosta. Huolehditaan siis yhdessä siitä, että pakkaus elää ikuisesti.
Tee tarinasta totta – lajittele ja kierrätä käytetyt pakkaukset.
Osta, käytä, lajittele ja kierrätä – niin yksinkertaista se on.
Tosipakkaus voi tulla eteen missä vain: kaupassa, kotona, kioskilla – jopa roskakatoksella!
Pakkaus voi ottaa eri muotoja ja se voi olla valmistettu eri materiaalista. Oli pakkaus sitten muovinen, kartonkinen, metallinen tai lasinen, on niillä kaikilla yhteinen tehtävä: suojata tuotetta.
Ja kun tuotteen tarina on loppu, pakkaus tulee lajitella materiaalinsa mukaan. Näin materiaali voidaan pitää kierrossa mahdollisimman pitkään, mikä vähentää uusien raaka-aineiden keräämistä, kuljetusta ja käsittelyä sekä säästää suuret määrät energiaa. Lajittelemalla voi säästää myös rahaa, sillä sekajäteastian tyhjennys on muita jätteitä kalliimpaa.
Eläköön siis ikuinen pakkaus!
Olipa kerran ketsuppipullo. Pullo suojasi ketsuppia, mutta kun ketsuppi loppui, pullo heitettiin roskiin. Sen pituinen se? Ei välttämättä!
Tämän pakkauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta kaikki on sen vaivan arvoista. Muovipakkaustarinoita on yhtä monta kuin muovilajejakin. Irrota siis pakkauksen kalvot, korkit ja pumppuosat erilleen.
Näin tarina jatkuu
Kiertoon laitetun muovipakkauksen tarina jatkuu muovijalostamolle, jossa pakkaukset käsitellään ja lajitellaan lajinsa mukaan. Lajittelun jälkeen muovit murskataan, pestään, kuivataan, sulatetaan ja lopulta rakeistetaan. Uusiomuovit jatkavat tarinaansa teollisuuslaitoksissa, joista niistä valmistetaan uusia tuotteita. Muovipakkaus voi palata luoksesi esimerkiksi ruusujen kukkaruukkuna tai romanttisena tiskiharjana.
Hyvän tarinan onnellinen loppu
Pakkaus suojelee. Se suojaa tuotetta ympäristöltä, mutta myös ympäristöä tuotteelta. Kierrätetystä materiaalista valmistetulla pakkauksella on myös muita hyveitä: uusiomuovista valmistetun tuotteen hiilijalanjälki on nimittäin huomattavasti pienempi kuin neitseellisestä raaka-aineesta valmistetun. Muovin kierrättäminen vie noin 15 prosenttia siitä energiasta, mitä muovin raaka-aineen valmistaminen maaperästä poratusta öljystä vaatisi. Kilon uusiomuovin käyttäminen vähentää 1,5 kiloa hiilidioksidipäästöjä (CO₂) verrattuna neitseellisen muovikilon käyttöön.
Olipa kerran säilykepurkki, joka piti sisällään lempeyttä ja lohtua. Kun se oli kulutettu loppuun, se heitettiin pois. Sen pituinen se? Ei välttämättä!
Metallinkeräysastiaan voit lajitella lähes kaiken kotitaloudessa syntyvän pienen metallijätteen, kuten alumiiniset einesrasiat, purkkien kannet ja säilyketölkit, mutta myös naulat, kattilat ja lopulta jakoon menneet lusikat.
Aina tosipakkausta ei ole helppo tunnistaa. Aidon metallisen pakkaustarinan tunnistat rypistämällä sitä: jos siihen tulee ryppy, on se metallia.
Näin tarina jatkuu
Kiertoon laitettu metallinen pakkausjäte kulkeutuu uudelleen metalliteollisuuden raaka-aineeksi. Lajittelun, murskauksen ja sulattamisen kautta vanha pakkaus syntyy uudelleen. Se voi jatkossa rullata luoksesi esimerkiksi hääauton tai tandem-polkupyörän osana.
Hyvän tarinan onnellinen loppu
Huolehtimalla metallipakkauksen kierrätyksestä, säästät merkittävät määrät energiaa. Metallipakkausten valmistus neitseellisestä malmista kuormittaa ympäristöä. Raaka-aineen kaivaminen syvältä maasta, sen rikastuttaminen, kuljettaminen ja valaminen vaatii myös paljon energiaa. Esimerkiksi pakkauksen valmistus kierrätetystä alumiinista vaatii energiaa vain 5 % siitä, mitä alumiinin alkuperäinen tuottaminen vaatii. Se tarkoittaa myös 95 % vähennystä ilmastonmuutokseen vaikuttavien kaasujen päästöissä. Puhumattakaan siitä, miten arvokkaita luonnonvaroja jää myös tuleville sukupolville.
Olipa kerran maitotölkki. Kulmikas kartonkipakkaus piti maidon kasassa, mutta kun maito oli juotu, nakattiin tölkki roskiin. Sen pituinen se? Ei välttämättä!
Kartonkipakkaukset tykkäävät ilmat pihalle rutistavista halauksista. Aivan litteäksi rakastetut ja liki toisissaan olevat pakkaukset mahtuvat helpommin samaan keräysastiaan. Näin turhat tyhjennykset ja kuljetusten päästöt vähenevät. Kartonkikeräykseen voit laittaa kaikki arjen pakkaustarinoiden jäänteet, kuten pahvilaatikot, elintarvikepakkaukset, käärepaperit, maito- ja mehutölkit ja talouspapereiden hylsyt.
Näin tarina jatkuu
Kiertoon laitettu kartonkipakkaus jatkaa tarinaansa paalattavaksi ja sieltä raaka-aineeksi kartonkitehtaalle. Tehtaalla mahdolliset pinnoitteet irrotetaan kartonkikuidusta jättiläismäisessä pesukoneessa, pulpperissa. Kuidusta erotellut metallit menevät kierrätykseen ja muovit energiaksi. Kuiduista tehdään uutta kartonkia.
Hyvän tarinan onnellinen loppu
Kartongin pakkaustarina voi ihanteellisissa olosuhteissa syttyä uudestaan jopa 7 kertaa. Se jatkaa elämää esimerkiksi erilaisina kartonkihylsyinä, aaltopahvina sekä uusina kartonkipakkauksina. Kierrätyskartongin käyttö säästää neitseellistä raaka-ainetta eli puuta.
Olipa kerran hillopurkki, joka oli makea ja antoi elämään paljon iloa. Sitten se tyhjeni ja se hylättiin roskiin. Sen pituinen se? Ei välttämättä!
Lasipakkaukset ovat seurastaan tarkkoja. Vain tyhjät lasipurkit ja pantittomat lasipullot kuuluvat lasipakkausjätteeseen. Värillä ei ole väliä, mutta muut lasiesineet ja keramiikka kuuluvat sekajätteeseen. Irrota korkki tai kansi ja lajittele oman materiaalinsa mukaan. Huuhtele lasipakkaus ja lajittele se lasinkeräysastiaan.
Näin tarina jatkuu
Lasi kestää kiertoa lähes rajattomasti, jopa satoja vuosia. Lasin tarina jatkuu keräysastiasta välivaraston kautta lasin käsittelylaitokselle. Siellä se murskataan, pestään ja puhdistetaan muista materiaaleista. Lasimurska lajitellaan värin ja koon mukaan. Sen jälkeen jalostettu materiaali toimitetaan lasitehtaille, jossa se saa onnellisen lopun ja uuden muodon.
Hyvän tarinan onnellinen loppu
Kierrätetty lasipakkaus voi palata luoksesi uutena lasipakkauksena, mutta se voi jatkaa matkaansa myös esimerkiksi lasivillana tai rakennusharkkona. Yksi kilo lajiteltua lasipakkausjätettä säästää puoli kiloa kasvihuonepäästöjä verrattuna siihen, että lasipakkaus hylätään sekajätteeseen. Lasipakkauksen tarina on rajaton – sen laatu ja puhtaus pysyy ennallaan sulatuksista huolimatta.
Kelle sydämesi sykkii? Kuka on sinun tosipakkaus? Vastaa kysymyksiin ja löydä pakkaus-match!
Vuosisadan pakkaustarina syttyy useimmiten taloyhtiön roskakatoksessa tai Rinki-ekopisteellä.
Suomessa on yli 1850 Rinki-ekopistettä ja olemme kaikki vastuussa niiden siisteydestä. Jotta asiointi Rinki-ekopisteillä sujuisi mutkattomasti ja siististi, olemme koonneet kolmen kohdan muistilistan:
- Vie kuhunkin keräysastiaan vain niihin kuuluvia kuluttajapakkausjätteitä.
- Älä jätä mitään keräysastioiden ulkopuolelle.
- Jos havaitset, että esimerkiksi Rinki-ekopisteen keräysastia on täynnä tai puristin on rikki, olethan yhteydessä maksuttomaan kuluttaja-asiakaspalveluumme. Laitamme asiat kuntoon.
0800 133 888
(ark. 7–21, la 9–18) maksuton
asiakaspalvelu@rinkiin.fi
Vieläkö jokin asia mietityttää?