Muovia sisältävien kalastusvälineiden keräysverkosto laajenee pilottivaiheesta valtakunnalliseen keräykseen

Harrastekalastajat voivat laittaa nyt käytöstä poistetut muovia sisältävät kalaverkot, merrat ja katiskat kiertoon. Uuden valtakunnallisen keräysverkoston tavoitteena on mahdollistaa kalastusvälineiden vastuullinen keräys sekä ehkäistä roskaantumista ja muovin päätymistä vesistöön.

Julkaistu: 01.04.2025

Palveluyhtiö Ringin Suomen SUP-Tuottajayhteisölle organisoima kalastusvälineiden keräys liittyy EU:n kertakäyttömuovidirektiiviin, joka velvoittaa muovia sisältäviä kalastusvälineitä valmistavat ja maahantuovat yritykset järjestämään myymiensä tuotteiden erilliskeräyksen. Suomen SUP-Tuottajayhteisö järjestää keräyksen yritysten puolesta ja hankkii palvelun Ringiltä. Keräys aloitettiin 13 pilottikohteessa jo vuonna 2024.    

”Saimme pilottivaiheesta hyviä kokemuksia ja oppeja. Nyt valtakunnallinen verkosto on valmis ja tarjoamme yhteensä 75 kalastusvälineiden keräyspistettä kotitalouksien kalaverkoille. Keräyspisteet on sijoitettu valittuihin satamiin ja Rinki-ekopisteisiin. Lisäksi tulemme järjestämään useita kiertäviä keräyksiä kesän aikana”, kertoo verkostosta Ringin sopimusasiamies Taneli Lumiaro
 
”Toivomme, että uusi keräysverkosto kannustaa kaikkia kalastajia tuomaan kalastukseen kelpaamattomat muovia sisältävät kalastusvälineet kiertoon. Näin voimme ehkäistä roskaantumista, pitää vesistöt puhtaina muovijätteistä ja tukea kiertotaloutta”, kannustaa Suomen SUP-Tuottajayhteisön asiamies Pekka Tsupari.  
 
Rinki toimittaa keräyspisteisiin toimitetut kotitalouksien kalastusverkot ja muut passiiviset pyydykset kiertoon. Muovia sisältävien ja käytöstä poistettujen kalastustarvikkeiden laatu ja kierrätysmahdollisuudet materiaalina selvitetään ja keräykseen tuodut materiaalit joko kierrätetään tai hyödynnetään energiana. 

Verkosto laajenee kesällä vapavälineisiin 

Kalastusvälineiden keräys laajenee kesällä, jolloin muovia sisältäviä vapakalastusvälineitä, kuten vapa- ja pilkkivälineitä, uistimia ja haaveja vastaanotetaan Ruodon ja Motonetin myymälöissä. Kesällä käytöstä poistettuja vapakalastusvälineitä kerätään 16.6.–31.7.2025 ja talvella kalastusvälineet voi tuoda kiertoon 1.–31.12.2025. 
 
Vapakalastusvälineiden keräyksen tavoitteena on pidentää kalastusvälineiden käyttöikää korjausten ja huollon avulla. Esimerkiksi keräykseen tuodut uistimet ja kelat kunnostetaan uudelleen käytettäviksi. Keräykseen toimitetuista kalastusvälineistä voidaan valmistaa myös uusien kalastusvälineiden raaka-ainetta. Keräykseen tuodut jigit voidaan sulattaa ja puristaa uusiksi kalastusvälineiksi. Uudelleenkäyttöön kelpaamattomat pääosin metalliset vapakalastusvälineet pyritään kierrättämään muun metallin mukana ja kierrätykseen kelpaamaton jäte hyödynnetään energiana.  
 
”Osa keräykseen tuotavista vapakalastusvälineistä on suhteellisen hyvässä kunnossa. Suomen vapaa-ajan kalastajat pyrkivät kunnostamaan ja lahjoittamaan ne nuorille kalastajille kannustaakseen lisää nuoria kalastusharrastukseen”, kertoo Taneli Lumiaro. 
 
Tarkemmat tiedot kalastusvälineiden keräyspisteistä löytyvät Ringin verkkosivuilta.

Kalastusvälineitä

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 

Pirjo Hästbacka 
Viestintäpäällikkö, Suomen Pakkauskierrätys Rinki
+358 50 3568359

Pekka Tsupari
Asiamies, Suomen SUP-Tuottajayhteisö
+358 40 570 2021

Suomen SUP-Tuottajayhteisö

Suomen SUP-Tuottajayhteisö Oy on vuonna 2022 perustettu voittoa tavoittelematon tuottajayhteisö, joka vastaa ilmapallojen, kalastusvälineiden, kosteuspyyhkeiden ja tupakkatuotteiden tuottajavastuuvelvoitteiden toteuttamisesta Suomessa. Yhtiö toimii jätelain mukaisena tuottajayhteisönä varmistaen, että siihen liittyneet tuottajat täyttävät lakisääteiset velvoitteensa tehokkaasti ja vastuullisesti.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >