KIERRÄTYSASTE
EI KYYLÄÄMÄLLÄ PARANE.
silmat
Tervetuloa tutustumaan muovipakkausten kierrättämiseen! Hauskaa, että tulit.

Täällä ei nipoteta eikä jaeta tyylipisteitä, sillä sellainen ei edistä tavoitettamme: muovipakkausten kierrätysateen tuplaamista. Nykyisellä kierrätysinnolla päästään vain 29 prosenttiin.

 

Noudattamalla joitain yksinkertaisia ohjeita, joita tälläkin sivulla esitellään, muovipakkausten lajittelu keräysastiaan on varsin mutkatonta hommaa. Se, mitä keräysastian jälkeen tapahtuu, onkin sitten toinen tarina. Siitä lisää alla olevalla videolla.

 

Rentoja hetkiä kierrätyksen parissa!

Miten lajittelen muovipakkaukset?

Onko se pakkaus ja onko se muovia? Jos vastaus kumpaankin on kyllä, voit lajitella sen muovipakkauskeräykseen! Muovin lajittelu on helppoa. Huuhtele pakkaus kevyesti ja irrota korkit, kannet, pumput. Ne ovat usein erilaista muovia, joten helpotat kierrätysprosessia laittamalla ne keräysastiaan erikseen.

 

Katso ja tulosta muovipakkausten lajitteluohjeet osoitteesta https://rinkiin.fi/lajittelu-kotona/lajitteluohjeet/muovipakkausten-lajitteluohjeet/

linja
roska
Miksi muovipakkausten keräykseen saa tuoda vain pakkauksia?

Rinki-ekopisteet on tarkoitettu ainoastaan kotitalouksien pakkausten keräykseen. Keräyksen taustalla on lakisääteinen tuottajavastuu, joka koskee vain pakkauksia. Pakkausten (lasi, metalli, kartonki, muovi) kierrätyksestä ja kierrätyksen kustannuksista Suomessa vastaavat yritykset, jotka pakkaavat tuotteita Suomessa tai maahantuovat Suomeen pakattuja tuotteita. Tällaisilla yrityksillä on niin kutsuttu tuottajavastuu. Sen mukaan tuotteiden mukana Suomen markkinoille päätyneet pakkaukset on kerättävä takaisin kiertoon ja materiaalit hyödynnettävä uusien tuotteiden valmistuksessa eli kierrätettävä laissa määriteltyjen tavoitteiden mukaan. Vastuu perustuu EU:n ja Suomen lainsäädäntöön.

Miten muovin kierrätys toimii?

Rinki-ekopisteillä ja kiinteistökeräyksessä lajitellut muovipakkaukset kuljetetaan joko suoraan, tai vastaanottoterminaalin kautta kierrätyslaitokselle. Muovia voidaan kierrättää kahdella eri tapaa: mekaanisesti ja kemiallisesti. Mekaanisessa kierrätyksessä epäpuhtaudet erotellaan, eri muovilaadut tunnistetaan ja lajitellaan, pestään, silputaan ja granuloidaan kierrätysmuovigranulaateiksi, pieniksi muovijyviksi. Granulaatteja käytetään uusien muovituotteiden raaka-aineena. Kemiallisessa kierrätyksessä muovijäte puretaan takaisin lähtöaineiksi kemiallisen prosessin avulla.

 

Kierrätetystä muovista tehdään monenlaisia tuotteita. Arkisia käyttötavaroita, joita voidaan tehdä kierrätysmuovista, ovat esimerkiksi tiskiharjat, jätesäkit, kenkälusikat tai kukkaruukut. Lisäksi monet design-esineet, kuten huonekalut tai asusteet, halutaan nykyään valmistaa kierrätysmateriaaleista. Myös rakentamisessa voidaan hyödyntää kierrätysmuovia vaikkapa terassilautojen materiaalina.

muovihile
kierto
Lähelläni ei ole muovipakkausten kierrätyspistettä, miten voin lajitella muovia?

Vuonna 2023 Ringin muovipakkausten keräyspisteiden määrä kasvoi noin 700 muovipisteestä noin 1000 keräyspisteeseen uudistetun jätelain myötä. Samaan aikaan laajeni suoraan kiinteistöiltä tapahtuva keräys, kun muovipakkauksille saatiin omat keräysvälineet kaikille vähintään viiden asunnon asuinkiinteistöille – muovin lajittelu on siis nyt helpompaa kuin koskaan!

 

Ringin ekopisteet on sijoitettu sinne, missä ne palvelevat mahdollisimman monia, eli esimerkiksi kauppojen yhteyteen. Jos lähistölläsi ei ole muovipakkausten keräysastiaa, voit yhdistää muovipakkausten lajittelemisen esimerkiksi kauppareissuun tai työmatkaan.

 

Löydät lähimmän muovipakkausten keräyspisteesi osoitteesta www.kierratys.info.

Miksei lähialueelleni perusteta muovipakkauskeräystä?

Rinki on lisännyt muovipakkausten keräysastiansa tasaisesti ympäri Manner-Suomea. Ne on suhteutettu kuntien vakituisten asukkaiden määrään sekä niiden asukkaiden määrään, joiden kodin kiinteistöstä ei löydy muovipakkausten keräysastiaa. Jokaisesta Manner-Suomen kunnasta, pienimmistäkin, löytyy vähintään yksi Ringin muovipakkausten keräyspiste.

 

Ekopisteen perustamisessa otetaan huomioon, että se palvelisi mahdollisimman montaa lajittelijaa. Lisäksi asiaan vaikuttaa lupien saaminen, joita haetaan pisteelle niin maanomistajalta kuin kunnalta. Pisteiden valintatilanteessa joudumme huomioimaan useampia asioita, joiden myötä verkostomme on muodostunut.

 

Haluamme palvella mahdollisimman monia ja toivomme, että muovin lajittelu olisi kaikille mahdollisimman helppoa! Anna palautetta onnistumisestamme: https://rinkiin.fi/asiakaspalvelu/

rinkiin-fi-isompi-card-8-no-bg
harja
Onko muovin kierrätys ilmastoteko?

On! Muovi on monella tapaa hyvä materiaali. Se suojelee ruokia pilaantumiselta ja ehkäisee näin hävikkiä. Se on kevyt, joten sen kuljettamisesta syntyy raskaampia materiaaleja vähemmän päästöjä. Muovi kuitenkin valmistetaan edelleen pääasiassa uusiutumattomista, fossiilisista raaka-aineista eli öljystä. Öljyä on maapallolla rajallinen määrä, joten kerran käyttöön otettua raaka-ainetta kannattaa hyödyntää mahdollisimman pitkään. Muovin kierrättäminen siis säästää öljyä ja pienentää muovin tuottamisesta johtuvia negatiivisia ilmastovaikutuksia.

Suomessa muovinkierrätysaste on 29%