Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din användarupplevelse och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användningen av cookies. Läs mer

x

Se förpackningarnas sorterings­anvisningar för hushåll

Se nedan sorteringsanvisningar för olika material.

När du sorterar enligt anvisningarna, hamnar förpackningarna i rätt sopkärl och materialåtervinningsprocessen löper smidigt. Tack för att du sorterar!

Glasförpackningar

Metall

Kartongförpackningar

Plastförpackningar

Sortering har betydelse

Små handlingar är viktiga – även en människas insats – för att hela materialåtervinningen ska fungera effektivt och vettigt.

Ju fler som sorterar avfallet rätt, desto mer bra material kan vi ta tillvara. Och på så sätt minskar behovet att använda helt nytt material.

Rätt sorterat avfall ger effektivare materialåtervinning

När det gäller materialåtervinning finns det kvalitetskrav för förpackningsavfallsmaterial. Det är viktigt att avfallet sorteras rätt, så att materialet kan återvinnas i så hög grad som möjligt. Bara förpackningsavfall som har sorterats rätt kan användas som material när nya produkter tillverkas, det vill säga materialåtervinnas. Sortering är en god ekologisk handling!

Materialåtervinning sparar energi och naturresurser. Dessutom minskar koldioxidutsläppen och deras skadliga inverkan på miljön, samt belastningen på soptippen.