Sorterings­­­anvisningar

Visste du att anvisningarna för sortering av förpackningar är desamma från Hangö till Utsjoki?

Oavsett om du är hemma eller på fritidsstugan och sorterar förpackningar för en Rinki-ekopunkt eller för husets insamlingskärl, är anvisningarna för sortering av förpackningar desamma överallt.

Vart kan man ta sitt förpackningsavfall?

Har du skåpet fullt av förpackningsavfall? Ta det till återvinning – och spara naturen.

Kartong-, glas-, plast- och metallförpackningar samt små metall från hushållet samlas in runt i Finland. Sorteringsinstruktioner är nationella, alltså samma regler gäller från Hangö till Utsjoki. I praktiken betyder detta att en plastförpackning sorteras på samma sätt i ett husbolag i Uleåborg som vid en RINKI ekopunkt i Vanda.

 

Förövrigt RINKI ekopunkter och fastighetsnära insamlingen, kan förpackningsavfall tas till ekopunkter organiserade av kommunerna. Huvudsaken är att förpackningen hamnar i återvinning för att fortsätta sin livscykel.

 

Du hittar alla Finlands ekopunkter på Kierrätys.info

 

Kierrätys.info >
Pakkauksia

Välkommen till Rinkis sorteringsskola!

Nästan alla produkter är förpackade i förpackningar. Förpackningen skyddar produkten från omgivningen och även miljön från produkten.

Tomma förpackningar måste naturligtvis återvinnas. Då kan de användas som råvara för tillverkning av nya produkter, vilket sparar energi och naturresurser samt bekämpar klimatförändringen. Sortering och återvinning är en del av hållbar konsumtion, en ekogärning av oss alla i vardagen.

 

Men vet du hur använda förpackningar ska sorteras? Ta fram anteckningsmaterialet – nu börjar vi!

Iloisia ihmisiä pakkaukset käsissä


Så här sorterar du förpackningar

Hur ren måste en plastförpackning vara? Måste jag ta av plastkorken från en mjölkburk? Hur fungerar Rinki-pressarna vid Rinki-ekopunkterna?

Videon ger dig svar på dessa och många andra frågor.

Lasi kädessä

Så här sorterar du glasförpackningar hemma och vid en Rinki-ekopunkt

Så här använder du pressen vid en Rinki-ekopunkt

Kartonkipakkaus kädessä

Så här sorterar du kartongförpackningar

Skölj eller putsa av, torka och platta till. Enkelt!

Sipsipussin lajittelu

Så här sorterar du plastförpackningar

Det lönar sig inte att placera plastförpackningar in i varandra om du inte är säker på att de är av samma plastkvalitet. Se på videon fler tips om hur du ska sortera plastförpackningar!

Metallinen jugurttipurkin kansi

Så här sorterar du metallförpackningar

Visste du att du i metallinsamlingen kan lägga utöver metallförpackningar också små metallföremål från hushåll? Återvinn metallen!

Rinkis YouTube >