Pakkausten lajitteluohjeet kotitalouksille

Pakkausten lajittelu on helppoa! Onko sinulla pakkaus? Onko se lasia, metallia, kartonkia tai muovia? Tuo se Rinki-ekopisteeseen!

Kun lajittelet ohjeidemme mukaan, pakkauksista saadaan hyödyllistä materiaalia talteen kierrätystä varten. Lajittelu on ekoteko! Pakkausten kierrätys säästää energiaa ja luonnonvaroja. Lisäksi tarve käyttää uutta materiaalia tuotteiden valmistamiseen vähenee.

Katso pakkausten materiaalikohtaiset lajitteluohjeet alta.

kartonkipakkausten lajittelu

Kartonkipakkaukset

Miten lajittelet kartonkipakkaukset? 

Lasipakkaukset

Miten lajittelet lasipakkaukset?

metallipakkauksen lajittelu

Metallipakkaukset

Miten lajittelet metallin?

muovipakkausten lajittelu

Muovipakkaukset

Miten lajittelet muovipakkaukset?

Usein kysyttyä

Miksi kartonkipakkaukset on litistettävä ja laitettava sisäkkäin? Siitä on ihan liikaa vaivaa.

Kartonkipakkaukset, kuten pahvilaatikot, ovat kevyitä, mutta ne vievät usein paljon tilaa keräysastiassa. Jotta ei kuljetettaisi ilmaa, pakkaukset on hyvä litistää. Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat jäteastiassa, sitä enemmän niitä astiaan mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla, ja kuljetuksia tarvitaan harvemmin. 

Pakkauksen litistäminen siis kannattaa, sillä tämä pieni vaivannäkö vähentää muun muassa kuljetuspäästöjä ja on siten arkinen ilmastoteko. Kun viet kartonkipakkauksia keräysastiaan, huomioi astian täyttyminen tasaisesti. Kartonkiastia täyttyy usein vain etureunasta, jolloin astian suuaukko tukkiutuu.

Miksi lasipakkauskeräykseen kelpaavat vain pullot ja purkit?

Pullot ja purkit ovat lasipakkauksia, jotka soveltuvat pakkausten kierrätykseen. Juomalaseja, kahvipannua, uunivuokaa, posliinia, keramiikkaa ja ikkuna- tai peililasia ei saa laittaa keräykseen, koska ne eivät ole pakkauksia. Lasipakkausjäte kierrätetään uusiksi lasipakkauksiksi.

Kierrätys teollisessa prosessissa asettaa kerätylle materiaalille laatuvaatimuksia, minkä vuoksi vain lasipullot ja -purkit soveltuvat kierrätettäviksi. 

Muut lasimateriaalit ovat laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Niillä on esimerkiksi erilaisia sulamispisteitä tai muita ominaisuuksia, jotka estävät kierrättämisen tai vaikeuttavat sitä.

Miten lajittelen metalliset maalipurkit?

Varmista, että maalipurkki on tyhjä, puhdas ja kuiva. Purkin sisäpinnalla saisi olla kuivaa maalia korkeintaan hyvin ohut, siveltimen vedon vahvuinen kerros.  Palauta kannet erikseen.

Vie märkää maalia sisältävät purkit paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voit tarkistaa Kierrätys.info-verkkopalvelusta.

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että pakkaus on riittävän puhdas kun sitä voi säilyttää muutaman päivän kotona ilman merkittäviä hajuhaittoja.

Pakkauksissa ei saa olla selkeitä ruokajäämiä tai muita ainejäämiä, mutta pienistä tahroista ei ole haittaa. Valuta pakkaukset myös kuiviksi. Voit helposti puhdistaa pakkauksen esimerkiksi pyyhkäisemällä ruuantähteet tai marinadin pakkauksesta talouspaperin avulla.