6 kierrätysmyyttiä, jotka eivät pidä paikkaansa

Lajitteluun ja kierrätykseen liittyy monia uskomuksia. Aina kierrätysmyytit eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 29.06.2023
Roskapussi kädessä

”Naapuri kierrättää väärin, joten oma työni on ihan turhaa”


Oma lajittelu on ihan turhaa, jos naapuri on heittänyt keräysastiaan jotain mikä ei sinne kuulu. Eikö niin?

Ei onneksi! Lajittelussa kannattaa olla tarkka, mutta pienet lajitteluvirheet ovat arkipäivää. Yksi väärin heitetty roska ei yleensä pilaa koko astian sisältöä, sillä käsittelylaitoksilla on erilaisia keinoja poistaa epäpuhtauksia.

Vaarallisten jätteiden, kuten polttoaineiden ja liuottimien, kanssa kannattaa kuitenkin olla aina tarkka. Jo pieni määrä väärin lajiteltua vaarallista materiaalia voi riittää pilaamaan koko kuorman.
Itse kannattaa siis olla jatkossakin tarkka lajittelija, vaikka naapuri ei aina olisikaan.

”Pakkausten pesemiseen kuluu hirveästi vettä”


Luulitko, että pakkaukset pitää hinkata ihan puhtaiksi, jotta ne voi kierrättää? Ei huolta, ei tarvitse!

Tässä hyvä nyrkkisääntö: pakkaus on tarpeeksi puhdas, kun sitä voi säilyttää jonkin aikaa kotona ilman hajuhaittoja. Usein riittää, että siitä pyyhkäisee pois ruoantähteet, huuhtaisee pikaisesti kylmällä vedellä ja valuttaa kuivaksi. Tahrat eivät siis haittaa!

Jos pakkaus on kuitenkin hyvin likainen tai hankalasti puhdistettava, se kannattaa suosiolla laittaa kunnan ohjeistuksen mukaan esimerkiksi sekajätteeseen.

”Parempi olisi, jos tuotteita ei pakattaisi ollenkaan”


Tuotteiden pakkaaminen vaatii materiaalia, jonka valmistaminen vie energiaa. Pakkauksella on kuitenkin tärkeä tehtävä – se suojaa tuotetta ympäristöltä ja ympäristöä tuotteelta. Siksi tuotteiden pakkaaminen on tärkeää.

Jos tuote rikkoontuu tai pilaantuu matkalla, tulee turhaa hävikkiä. Lisäksi tuotteen valmistamisprosessissa käytetty energia ja materiaalit menevät hukkaan. Syntyy enemmän jätettä ja enemmän haittaa ympäristölle.

”Olen kuullut, että kaikki roskat menevät vain kaatopaikalle”


Onneksi tämä ei pidä meillä Suomessa paikkansa. Keräyssäilöistä pakkaukset kuljetetaan pakkausjätteitä hyödyntäviin laitoksiin, joissa kerätty materiaali jalostetaan raaka-aineeksi uusien tuotteiden valmistamiseen.

  • Kotitalouksien lajittelema lasipakkausjäte kuljetetaan lähimpänä olevaan terminaaliin, joita on eri puolilla Suomea 38 kpl. Terminaaleista lasijäte toimitetaan tällä hetkellä kahdelle lasin käsittelylaitoksille, jotka sijaitsevat Forssassa ja Virossa. Ulkomaan toimitukset hoidetaan meriteitse isoissa erissä.
  • Lajiteltu kartonkipakkausjäte matkaa paalattavaksi tuottajayhteisöjen vastaanottopaikkoihin. Sieltä paalit kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaille, jossa kartonkipakkauksista erotellaan paperikuitu sekä muovit ja metallit toisistaan.
  • Osa kerätystä muovipakkausjätteestä toimitetaan terminaalien kautta Riihimäelle Fortumin Muovijalostamolle ja osa käsittelylaitokselle Tanskaan. Käsittelylaitoksella muovipakkausjäte lajitellaan, puhdistetaan ja kierrätykseen kelpaavasta osasta valmistetaan muovigranulaatteja uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Kierrätykseen kelpaamaton muovi voidaan hyödyntää polttoaineena jätevoimaloissa.
  • Suomalaisten lajittelema pienmetalli kuljetetaan keräysastioista lähimpään vastaanottoterminaaliin, joita on eri puolilla Suomea. Vastaanottoterminaaleissa metallijätteet lajitellaan ja varastoidaan. Seuraavaksi metallijäte siirtyy murskaamoon. Murskattu metallijäte toimitetaan sulattamoihin, joissa metalliromusta tehdään uutta raaka-ainetta metalliteollisuuden käyttöön.


”Ei pakkausjätteestä kuitenkaan edes tehdä mitään”


Todellisuudessa pakkausten kierrätysprosentti oli Ringin tilastojen mukaan 61 prosenttia vuonna 2020 (uuden laskentatavan mukaan). Pakkaustilastoihin voi tutustua täällä.

  • Muovipakkausjätettä jalostetaan materiaaliksi, jota hyödynnetään uusiomuovituotteiden valmistamisessa. Muovipakkaukset voivat saada uuden elämän esimerkiksi kaupan kierrätysmuovipussina, siivousvälineenä tai kukkaruukkuna.
  • Metallipakkausjätettä ja pienmetallia voidaan käyttää esimerkiksi uusien metallipakkausten, pyöränrunkojen tai autonosien valmistamisessa. Metallin laatu ei heikkene kierrätyksessä, joten metalli voi kiertää ikuisesti!
  • Lasipakkauksista taas voidaan tehdä uusia lasipakkauksia tai rakennustuotteita. Metallin tavoin lasia voidaan kierrättää rajattomasti uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu heikkenee.
  • Kartongista valmistetaan muun muassa monenlaisia hylsyjä ja aaltopahvin raaka-aineita.


”Ekopisteet ovat niin kalliita”


Jokainen Rinki-ekopisteemme on kuluttajille maksuton eli ekopisteillemme saa tuoda kaikki kotitalouksien pakkausjätteet ilmaiseksi. Myös taloyhtiön keräyspisteelle voi viedä jätteet maksutta.

Jotkin yksityiset tai kuntien ylläpitämät kierrätyspisteet voivat kuitenkin olla maksullisia. Niiden hinnastoihin voi tutustua jäteasemien omilla sivuilla. Kaikki kierrätyspisteet löydät Kierratys.infosta.