Onko yrityksesi tuottajavastuussa? Pakkausten tuottajavastuu laajenee kaiken kokoisille yrityksille

Pakkausten tuottajavastuumääritelmät muuttuvat vuoden 2024 alusta. Selvitä, onko yrityksesi tuottajavastuussa ja miten pakkausten tuottajayhteisöön liitytään!

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 02.11.2023

Ihminen kantaa erilaisia pakkauksia.

Pakkausten tuottajavastuu koskee vuodesta 2024 alkaen kaikenkokoisia yrityksiä. Aiemmin Suomessa tuottajavastuullisia olivat vain yritykset, joiden liikevaihto oli vähintään miljoona euroa. Liikevaihtorajan poistumisen myötä arviolta 30 000:n aiemmin tuottajavastuun ulkopuolella olleen yrityksen tulee osallistua markkinoille tuomiensa tuotteiden pakkausten kierrätyksen kustannuksiin.

Pienten yritysten tuottajavastuusta voit lukea lisää täältä!

Kuka on pakkauksen tuottaja?

Pakkausten tuottajavastuu koskee yrityksiä, jotka pakkaavat Suomessa, maahantuovat pakattuja tuotteita tai myyvät tuotteitaan Suomeen etäkaupalla. Yritys vastaa pakkauksistaan myös silloin, kun sen tuotteiden pakkaaminen tai logistiikka on ulkoistettu toiselle yritykselle.

Vuonna 2024 pakkauksen tuottajan määritelmä muuttuu niin sanottujen palvelu- ja viljelijäpakkausten osalta. Jatkossa näiden pakkausten tuottajiksi katsotaan pakkauksen valmistaja tai maahantuoja pakkauksen täyttäjän sijaan.

Esimerkiksi kahvilasta mukaan ostetun kahvimukin tai vaateosastolta uusille farkuille ostetun paperikassin tuottajiksi katsotaan jatkossa niiden valmistaja tai maahantuoja, ei niitä pakkauksia käyttävä liike, ellei tämä ole myös valmistaja tai maahantuoja. Uuden määritelmän myötä tuottajavastuu kevenee palvelu- ja viljelijäpakkauksia käyttävillä, usein pienillä, yrityksillä.

Tarkista tästä, koskeeko tuottajavastuu yritystäsi!

Mitä pakkausten tuottajavastuu tarkoittaa?

Tuottajavastuu tarkoittaa, että yrityksellä on vastuu markkinoille laskemiensa pakkausten koko elinkaaresta. Pakkausten tuottajavastuu on yrityksille lakisääteinen velvoite ja sen noudattamista valvova viranomainen on Pirkanmaan ELY-keskus.

Tuottajavastuun on tarkoitus ohjata yrityksiä suunnittelemaan pakkauksistaan helpommin kierrätettäviä ja vähemmän tai ympäristöystävällisempiä materiaaleja sisältäviä. Pakkausasetuksessa määritellään jokaiselle pakkausmateriaalille omat kierrätysastetavoitteensa, joihin pääseminen on tuottajavastuullisten yritysten ja tuottajayhteisöjen yhteinen asia!

Miten pakkausten tuottajavastuu hoidetaan?

Yritys hoitaa tuottajavastuunsa helposti liittymällä tuottajayhteisöön, jolloin tuottajavastuu siirtyy tuottajayhteisölle. Pakkausalan tuottajayhteisöjä on kaksi: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. 

Rinki hoitaa tuottajayhteisöjen puolesta muun muassa yritysten pakkaustietojen keräämisen, kuluttajille suunnatun ekopisteverkoston ja kuluttajille suunnatun lajitteluneuvonnan. 

Tuottajayhteisöön liitytään tekemällä sopimus haluamansa tuottajayhteisön kanssa. Sopimuksen tekeminen on nyt entistäkin helpompaa, sillä se onnistuu hetkessä Ringin verkkosivuilla.

Onko yrityksesi liikevaihto alle miljoonan? Pakkaatteko tai maahantuotteko pakattuja tuotteita Suomen markkinoille? Liity tuottajayhteisöön!


Liity tuottajayhteisöön!

Tuottajavastuu hoidetaan liittymällä tuottajayhteisöön. Suomessa on kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >