Kiertotalous ottaa harppauksen eteenpäin – Uusi jätelaki lisää kierrätystä ja yritysten kustannuksia kymmenillä miljoonilla

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 02.07.2017

Uusi jätelaki parantaa suomalaisten mahdollisuutta kierrättää jätteet, vauhdittaa kiertotaloutta ja lisää merkittävästi alan työpaikkoja Suomessa. Uudistuksen päämaksajia ovat pakkausten tuottajavastuulliset yritykset. Hyvä muutos on se, että myös ulkomaiset verkkokaupat saadaan mukaan kierrätyksen maksajiksi – ainakin teoriassa.

Eduskunnassa juhannuksen alla hyväksytty uusi jätelaki lisää tuotteita pakkaavien ja pakattuja tuotteita maahantuovien yritysten kustannuksia ja vastuita. Suomessa kartonki-, muovi-, metalli- ja lasi- ja puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä vastaavat tuottajavastuulliset yritykset. Pääosa tuottajavastuullisista yrityksistä toimii kaupan ja teollisuuden alalla.

Uusi jätelaki laajentaa pakkausten tuottajavastuuta. Kierrätystavoitteiden saavuttamisen ja Rinki-ekopisteverkoston lisäksi yritysten on jatkossa vastattava myös kotitalouksien kiinteistökeräyksestä. Kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset on kerättävä kierrätettäväksi kaikilta vähintään viiden kotitalouden asuinkiinteistöiltä. Tällaisia kiinteistöjä on Suomessa yli 75 000. Aiemmin asuinkiinteistökeräyksen kuluista vastasivat kunnat, jotka laskuttivat kulut kotitalouksilta jätemaksuina.

”Uusi jätelaki nostaa yritysten vuosikustannuksia kymmenillä miljoonilla euroilla, jopa 70 miljoonaan. Onneksi pakkausten tuottajavastuu rajattiin 80 prosenttiin syntyvistä kustannuksista. Näin kohtuullistetaan kustannusten kasvua yrityksille. Samalla luodaan asetelma, jossa kaikilla osapuolilla on aito intressi pyrkiä tehostamaan pakkausjätteiden keräystä ja kierrätystä”, toteaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Jätelaissa on paljon hyvää: kierrätys muuttuu reilummaksi, kun ulkomaiset verkkokaupat saadaan tuottajavastuun piiriin. Aiemmin suomalaiset yritykset maksoivat myös ulkomaisten etämyyjien kautta Suomeen päätyvien pakkausten kierrätyskustannukset.

”Kokonaan toinen kysymys on, onko valvovalla viranomaisella eli Pirkanmaan ELY-keskuksella riittävät resurssit valvoa ulkomaisia etämyyjiä. Kustannusten noustessa tuottajavastuullisten yritysten jäljitys ja liittäminen tuottajavastuujärjestelmään vaatii entistä tiukempaa viranomaisvalvontaa. Se on tärkeää erityisesti vastuunsa hoitaneiden suomalaisyritysten tasapuolisten toimintaedellytysten kannalta”, sanoo Tanskanen.

Kokonaisuutena uusi laki parantaa suomalaisten mahdollisuutta lajitella jätteet, vauhdittaa kiertotaloutta ja lisää merkittävästi työpaikkoja Suomessa.

”Uudistus kasvattaa jätteiden keräys- ja kierrätyspalveluiden tarvetta sekä luo alan yrityksille edellytykset liiketoiminnan kasvattamiseen”, huomauttaa Tanskanen.

Uusi jätelaki vahvistetaan Tasavallan Presidentin esittelyssä heinäkuun puolivälissä ja laki tulee voimaan heinä-elokuun vaihteessa. Yritysten laajentunut kustannusvastuu alkaa siirtymäajan jälkeen 1.7.2023.


Näin uusi jätelaki muuttaa pakkausten kierrätystä:

  • Yhdyskunta- ja pakkausjätteiden kierrätys lisääntyy
  • Tuottajavastuu laajenee kiinteistökeräykseen asuinkiinteistöillä. Samalla vähenee Rinki-ekopisteiden määrä
  • Tuottajavastuulliset yritykset maksavat pakkauskierrätyksen kustannuksista vähintään 80 %
  • Kustannukset tuottajavastuullisille yrityksille nousevat kymmenillä miljoonilla vuodessa
  • Ulkomainen etämyynti (verkkokaupat) mukaan tuottajavastuun piiriin
  • Kierrätystavoitteet nousevat merkittävästi
  • Yritysten velvoitteet voimaan siirtymäajoin vuoteen 2023 mennessä

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Heli Satuli
heli.satuli@rinkiin.fi
puh. 044 320 3622

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >