Tuottajavastuulle kiitosta kiertotalouden edistäjänä – johtavat yritykset seisovat järjestelmän takana

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 17.06.2021

Tuottajavastuu on saanut tunnustusta nyt myös suurimmilta tuottajavastuun rahoittajilta. Järjestelmä nähdään laajasti tehokkaimpana keinona edistää kiertotaloutta ja vähentää pakkausjätteen ilmastovaikutuksia.

Tuottajavastuu on pakkausjätteen osalta välttämätön ja parhaiten toimiva järjestelmä matkalla kohti kiertotaloutta ja puhtaampaa ympäristöä. Näin toteaa yli 150 monikansallista yritystä ja organisaatiota arvostetun Ellen MacArthur -säätiön julkilausumassa. Ellen MacArthur Foundation on säätiö, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhteiskunnan siirtymistä lineaarisesta talousmallista kohti kiertotaloutta.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun tuottajavastuu saa näin laajalla yritysrintamalla julkisen tunnustuksen. Julkilausuman allekirjoittajina on maailman suurimpia kuluttajabrändejä kuten esimerkiksi H&M, L’Oréal, Nestlé, PepsiCo, Tetra Pak, The Coca-Cola Company, Unilever, Veolia ja Walmart.

Yritykset kiittelevät tuottajavastuuta, sillä se sekä motivoi yrityksiä huomiomaan kiertotalouden tavoitteet että luo yritykselle väylän kohti vastuullisempaa liiketoimintaa.

Tuottajavastuu on kiertotaloudelle välttämättömyys

Pakkausten tuottajavastuu on järjestelmä, jossa pakkauksia markkinoille tuottavilla yrityksillä on velvollisuus vastata pakkausjätteiden keräyksestä, lajittelusta sekä kierrätyksestä ja järjestelmän kustannuksista. Järjestelmä on kiertotalouden toiminnalle välttämättömyys, sillä ilman tuottajavastuuta pakkauskierrätyksen kulujen kattaminen olisi mahdotonta.

Tuottajavastuu takaa jatkuvan ja riittävän rahoituksen, jonka turvin pakkausjätteitä kyetään kiertotalouden keinoin hyödyntämään. Ellen MacArthur Foundation painottaa tiedotteessaan, että ilman tuottajavastuuta ympäristöön päätyisi vuosittain miljoonia tonneja pakkausjätettä.

Suomessa yli 4500 yritystä hoitaa tuottajavastuunsa kuulumalla Rinkiin.

Lue lisää aiheesta sekä tutustu listaan tuottajavastuuta tukevista yrityksistä Ellen MacArthur Foundationin tiedotteessa täällä.

Lisätietoja pakkausten tuottajavastuusta myös Ringin sivuilla täällä.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >