Suomeen uusi, kaikki pakkausmateriaalit kattava tuottajayhteisö

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 11.10.2021

Heinäkuussa 2021 voimaan tullut uudistettu jätelaki edellyttää, että pakkausten tuottajayhteisö hoitaa kaikkien pakkausmateriaalien tuottajavastuun. Lakimuutosten johdosta pakkausten tuottajayhteisöt Mepak-Kierrätys Oy (”Mepak”), Puupakkausten Kierrätys PPK Oy (”PPK”), Suomen Keräyslasiyhdistys ry (”SKY”), Suomen Kuitukierrätys Oy (”SUK”) ja Suomen Uusiomuovi Oy (”SUM”) yhdistävät toimintonsa yhteen yhtiöön.

Suomen Pakkaustuottajat Oy (”SPT”) on rekisteröity kaupparekisterissä 3.9.2021. Yhtiön ovat perustaneet Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, RaSi ry ja Väriteollisuus ry, jotka kaikki omistavat yhtä tai useampaa nykyistä tuottajayhteisöä. Perustamisvaiheen hallituksen muodostavat nykyisten tuottajayhteisöjen hallitusten puheenjohtajat Heli Tammivuori (pj.), Samu Hörkkä, Vesa Kärhä, Minna Liuksiala ja Kari Luoto.

Suomen Pakkaustuottajat Oy on voittoa tavoittelematon yhteisö, joka hoitaa siihen liittyneiden pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien lakisääteiset tuottajavastuuvelvoitteet (pois lukien juomapakkausten palautusjärjestelmään kuuluvat pakkaukset). Mepak, PPK, SKY, SUK ja SUM jatkavat toimintaansa siihen saakka, kunnes Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on hyväksynyt SPT:n tuottajayhteisöksi ja nykyisten tuottajayhteisöjen liiketoiminnot velvoitteineen ja vastuineen ovat siirtyneet uudelle yhtiölle.

”Haluamme luoda mahdollisimman asiantuntevan ja tehokkaan tuottajayhteisön, jonka tavoitteena on pakkausten kustannustehokas ja vastuullinen kierrätys”, kommentoi Suomen Pakkaustuottajat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heli Tammivuori.

Suomen Pakkaustuottajat Oy toimii alusta alkaen avoimesti ja käy yhdessä tuottajayhteisöjen kanssa vuoropuhelua eri viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Keskustelut Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa tuottajayhteisö-statuksen hakuprosessista on aloitettu. Tuottajayhteisöjen yhdistyminen tapahtuu sen jälkeen, kun SPT on hyväksytty tuottajayhteisöksi. Yhdistymisen aikataulut täsmentyvät prosessin kuluessa.

Tuottajavastuullisille yrityksille tuottajayhteisöjen yhdistymisprosessi ei aiheuta muutoksia. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy hoitaa edelleen tuottajayhteisöjen puolesta muun muassa asiakaspalvelua, viestintää, pakkaustietojen keräystä ja tilastointia sekä ylläpitää Rinki-ekopisteverkostoa.

————————————————————–

Lisätietoja:
Heli Tammivuori
heli.tammivuori@etl.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >