Kuuluuko styroksi muoviin – ja 4 muuta usein kysyttyä kysymystä muovista

Muovin lajittelu ei aina ole helppoa. Saako styroksia tai mustaa muovia lajitella muovipakkauksiin Entä maalipurkin? Kokosimme vastaukset lajittelijoita pohdituttaviin muovikysymyksiin.

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 29.06.2023
Muovipakkauksia

1. Kuuluuko musta muovi muovipakkausten keräykseen?


Kyllä, kaiken värisiä muovipakkauksia saa lajitella muovipakkaussäiliöihin!

Kysymys on aiheellinen, sillä kierrätyskeskusten lajittelukoneet eivät ole aina tunnistaneet mustan muovin muovilajia. Nykyään musta muovi kuitenkin värjätään sellaisin menetelmin, että lajittelukoneet tunnistavat muovilaadun.

2. Saako styroksia lajitella muovipakkausten keräykseen?


Styroksipakkauksia saa laittaa muovipakkaussäiliöön! Tällaisia pakkauksia ovat esimerkiksi jotkin take away -ruokarasiat. Myös pakkaustäytteenä ollut styroksi kuuluu muovipakkausjätteeseen.

Rakentamisessa käytetyt styrox-levyt tai muu styroksi, joka ei ole pakkaus, eivät kuulu muovipakkausjätteeseen.

3. Voiko muovitavaroita kuten ämpäreitä ja leluja lajitella muovipakkausten keräykseen?


Muoviset tavarat ja lelut eivät kuulu muovipakkausten keräykseen, vaikka niiden saattaisikin uumoilla sinne kuuluvan.

Syynä tähän on lakisääteinen tuottajavastuu, joka koskee vain pakkauksia. Pakkausten kierrätyskustannuksista vastaavat Suomessa tuottajavastuulliset yritykset. Tämän takia kodin jätekatoksen pakkauskeräykseen sekä Rinki-ekopisteille kuuluvat vain pakkaukset. Muovituotteet eivät kuulu tuottajavastuun piiriin.

Muovisista paristoilla toimivista leluista tulee ottaa paristot pois ennen kierrätystä ja viedä ne omaan lajittelupisteeseensä. Paristoilla toimivat lelut kuuluvat elektroniikkaromun keräykseen tai mahdollisuuksien mukaan toiselle pienelle leikkijälle!

4. Saako muovipakkauksia laittaa sisäkkäin kierrätysastiaan?


Muovipakkauksia ei kannata laittaa kierrätyskassiin sisäkkäin, ellei ole varma, että ne ovat kaikki samaa muovilajia. Syy tähän on siinä, että kierrätyslaitoksen laitteet tunnistavat pakkauksista vain uloimman. Tällöin pakkaukset voivat päätyä väärään ryhmään kierrätysprosessissa.

Muovikassissa pakkaukset voi kuitenkin surutta heittää kierrätysastiaan. Kierrätyslaitosten pussinrepijä huolehtii siitä, että kassin sisällä olevat pakkaukset voidaan kierrättää.

5. Entä maalipurkin tai öljykanisterin lajittelu?


Maali ja öljy ovat sen verran tujua tavaraa, etteivät niiden pakkaukset pääsääntöisesti kuulu pakkauskeräykseen. Esimerkiksi öljy on turvallisuusriski kierrätysprosessissa, ja öljykanisteri kuuluukin kuntasi vaarallisen jätteen keräykseen.

Tyhjät ja täysin kuivuneet metalliset maalipurkit voi kuitenkin laittaa metallinkeräykseen. Muoviset maalipurkit voi viedä kunnan ohjeistamaan paikkaan. Löydät kaikki Suomen kierrätyspisteet täältä. Märkää maalia sisältävät maalipurkit kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen.


Pohditko, miten muovinen kosmetiikkapakkaus lajitellaan? Lue Ringin blogiteksti aiheesta.