Puuteri, pullot ja pumput – kosmetiikkapakkausten lajittelu kotona

Kosmetiikkapakkausten lajittelu aiheuttaa helposti päänvaivaa, sillä ne voivat sisältää monia materiaaleja ja olla vaikeasti puhdistettavia. Kosmetiikan lajittelu on kuitenkin helpompaa kuin uskotkaan. Lue tästä Ringin vinkit!

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 29.06.2023
Kosmetiikkapakkauksia

Kosmetiikkapakkauksia ei pääse lajittelemaan päivittäin eikä yleensä viikoittainkaan, joten siihen ei välttämättä synny rutiinia. Hyvä lähtökohta on kuitenkin se, että jos kyseessä on suhteellisen puhdas pakkaus, voi sen lajitella pakkausjätteeseen.

Lajittelu ei vaadi perfektionismia


Muista pakkauksen puhtaudesta nämä kolme asiaa:

• Itse meikit ja voiteet kuuluvat yleensä sekajätteeseen tai kunnan ohjeistamaan jakeeseen.
• Puuterikotelon tai meikkivoidetuubin ei tarvitse olla putipuhdas, vaan huuhtominen tai tahmeammissa tapauksissa lyhyt liottaminen riittää.
• Jos pakkaus jää selkeästi likaiseksi, kuuluu se kokonaan sekajätteeseen.

Kun pakkaus on tarpeeksi puhdas, irrota pakkaus ja sen korkki tai pumppu toisistaan ja lajittele ne erikseen. Vaikka kumpikin olisi esimerkiksi muovia, ne ovat usein eri muovilajeja, jotka kierrätetään eri tavoin. Etikettejä ei tarvitse rapsuttaa irti, sillä ne irrotetaan myöhemmin kierrätysprosessissa.
Jos pakkauksessa on useampaa materiaalia, se lajitellaan sen materiaalin mukaan, jota on eniten. Helppoa, eikö?

Ihana, riskialtis kosmetiikka


Jotkut kauneus- ja kosmetiikkatuotteet täytyy lajitella erityisen huolellisesti, jottei niistä syntyisi haittaa ympäristölle ja ihmisille. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi hiuslakka, kynsilakka, kynsilakanpoistoaine ja hajuvedet.

Niiden pakkaukset voi laittaa pakkausjätteen keräykseen vain aivan tyhjäksi käytettyinä. Muutoin ne kuuluvat kuntien vaarallisen jätteen keräykseen.

Pieni kosmetiikkapakkausten lajitteluopas


Hiuslakka ja hiusten lämpösuoja
Ravistele pulloa ja paina nuppia. Jos hölskyntää ei kuulu eikä mitään tule ulos, pakkaus on tyhjä ja sen voi lajitella pakkausjätteeseen, yleensä metalliin. Sama lajitteluohje pätee kaikkiin aerosolipulloihin.

Deodorantti
Suihkutettava deodorantti lajitellaan täysin tyhjänä pakkauskeräykseen samaan tapaan kuin hiuslakka. Roll-on deodorantti taas kuuluu muovipakkauksiin, jos sen saa puhdistettua. Jollei pakkausta saa osiin puhdistamista varten, koko pakkaus kuuluu sekajätteeseen.

Ruskea lasipurkki
Lajittele lasipakkausten keräykseen – sinne saa lajitella kaiken värisiä lasipakkauksia.

Opaalilasinen pullo
Maitolasiksikin kutsuttu opaalilasi on yleinen materiaali kosmetiikkapakkauksissa. Siitä valmistettuja pulloja ja puteleita saa nykyään laittaa lasipakkausten keräykseen.

Hammastahna
Vaikeasti puhdistettavien hammastahnatuubien kanssa riittää, että ne käyttää tyhjäksi asti ja lajittelee sitten pakkauskeräykseen, yleensä muoviin tai metalliin.

Metallinen ripsentaivutin
Lajittele metalliin – sinne kuuluu metallipakkausten lisäksi kodin pienmetalli.


Kas näin, olet nyt valmis lajittelemaan kosmetiikkapakkauksia menestyksekkäästi. Onnea matkaan!

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >