Miten lasi kiertää? – 4 kysymystä lasin kierrättämisestä

Tiesitkö, että lasi voi kiertää lähes ikuisesti? Mistä se johtuu ja millainen on lasipakkauksen matka kohti uutta elämää? Lue tämä juttu, niin tiedät.

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 02.11.2023

Minne lasi matkaa Rinki-ekopisteeltä?


Rinki-ekopisteillä ja kotien kiinteistökeräyksissä lajitellut lasipakkaukset jatkavat matkaansa kuorma-autoilla kohti lasipakkausten vastaanottoterminaaleja ympäri Suomea. Vastaanottoterminaalissa lasi punnitaan, tarkastetaan ja välivarastoidaan omalle varastoalueelleen. Lasia säilytetään terminaaleissa ulkona, kunnes sen matka jatkuu käsittelylaitokselle Viroon.

Käsittelylaitoksella lasimateriaali lajitellaan ensin sirukoon mukaan. Sitten siitä poistetaan epäpuhtaudet ja lopuksi se lajitellaan vielä värien mukaan: ruskeaan, vihreään ja kirkkaaseen lasiin. Koska lasi on herkkä materiaali, se murskaantuu hieman jokaisessa käsittelyvaiheessa. Lopputuloksena käsittelylaitokselta saadaan puhdasta lasisirua sekä prosessissa sivutuotteena syntynyttä hienompaa lasijauhoa.

Mitä kierrätetystä lasista tehdään?


Lasin ominaisuudet eivät muutu kierrätyksen aikana ja lisäksi prosessissa on niin korkeat lämpötilat, että kaikki epäpuhtaus materiaalin pinnalla kuolee. Siksi kierrätyslasia voidaan käyttää rajattomasti uusien lasituotteiden materiaalina. Kierrätyslaitoksella syntyneestä lasisirusta tehdään esimerkiksi uusia lasipakkauksia: hillopurkkeja, oliivitölkkejä ja viinipulloja.


Kierrätysprosessissa sivutuotteena syntynyttä lasijauhoa ei voida hyödyntää uuden lasin valmistukseen, mutta siitä voidaan tehdä esimerkiksi rakentamisessa käytettävää eristevillaa tai lasivaahtoa.

Lasi


Onko lasin lajitteleminen ilmastoteko?


Lasi kulkee autoilla ja lautalla Viroon saakka ja sen sulattamiseen vaaditaan korkeaa lämpötilaa. Eikö tästä synny paljon päästöjä, onko lasin kierrättäminen laisinkaan järkevää?


Kyllä on! Lasipakkausten kierrätyksen tuottama ilmastohyöty on suurempi kuin pakkausten keräyksestä, kuljettamisesta ja käsittelystä aiheutuva päästökuormitus. Jätemateriaalien kierrätys korvaa neitseellisiä raaka-aineita, joiden tuotanto olisi lämmittänyt ilmastoa. Puoli kiloja lajiteltua lasia vähentää kasvihuonekaasuja kilon verran, jos verrataan neitseellisen lasin valmistukseen.


Mikä on minun roolini lasin kiertotaloudessa?


Lasipakkauksen matka kohti uusiokäyttöä ei voi alkaa, jos sitä ei lajitella kotona. Suomalaiset ovat sisäistäneet hyvin tärkeän roolinsa lasin lajittelijoina: lasipakkausten kierrätysaste on Suomessa huima 91 %. Lasin lajittelu on meille siis hyvin tuttua; alkoihan se kodeissa jo 90-luvulla.


Lajittele lasi näin:

  • Lasipakkauskeräykseen lajitellaan lasipurkit ja lasipullot, ei esimerkiksi juomalasit tai keraamiset esineet.
  • Huuhtele likaiset lasipakkaukset kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla.
  • Kaulusrenkaita ja etikettejä ei tarvitse poistaa.
  • Palauta pantilliset lasipullot palautusautomaattiin.


Lasin lajitteluohjeet

Haluaisitko levittää lasin lajittelun ilosanomaa kotonasi tai työpaikallasi? Tulosta käyttöösi lasin lajitteluohjeet.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >