Rinki vs. roskaantuminen: Tupakantumppi on maailman yleisin roska 

Tupakantumpit ovat maailman yleisin roska, mutta harva ymmärtää niiden todelliset ympäristövaikutukset. Tässä blogitekstissä sukellamme tupakantumppien lajittelun tärkeyteen ja siihen, kuinka pienillä teoilla voimme yhdessä suojella luontoa ja vähentää ympäristökuormitusta. 

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 03.07.2024
Kuvassa lukee sinistä taustaa vasten

Suosittu nautintoaine onkin maailman yleisin roska 

Tupakantumppeja heitetään ympäristöön yli 4,5 biljoonaa joka vuosi. Tämä on jopa kaksi kolmasosaa poltetuista savukkeista. Tumpeista vielä 40 % päätyy vesistöihin. Ei ihme, että kyseessä on maailman yleisin roska. 

Suomessa tilanne ei ole muuta maailmaa parempi, sillä täällä tumppeja heitetään luontoon vuosittain noin 2—4 miljardia kappaletta. Suomen ympäristökeskuksen seurantatutkimuksen mukaan. Suomen kaupunkirannoilta löytyikin keskimäärin 300 tupakantumppia sataa metriä kohden.  

Monet luulevat, että tupakka on lähinnä paperia, mutta todellisuudessa selluloosa-asetaatista tehty tupakka on muovia ja kemikaaleja. Tupakantumppi ei koskaan maadu tai katoa luontoon, vaan se jää maahan ja hajoaa hitaasti mikromuovihiukkasiksi. Samalla siitä liukenee vaarallisia kemikaaleja, kuten kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä. Mikromuovit ja kemikaalit huuhtoutuvat vesistöihin ja jäävät kiertämään ekosysteemiin. On siis tärkeää laittaa tupakantumppi aina täysin sammutettuna sekajätteeseen. 

Tumpeista aiheutuu haittaa myös eläimille. Eläimet voivat vahingossa syödä tupakantumppeja. Tumppi voi turvota eläimen vatsassa aiheuttaen tukoksia elimistöön tai pahimmassa tapauksessa kuoleman. Lisäksi tumpeista päätyy eläimen kehoon mikromuoveja. Muovien lisäaineet ja kemikaalit voivat aiheuttaa esimerkiksi hormonimuutoksia ja hengitysvaikeuksia. Ruokakaloista mikromuovit ja kemikaalikuorma päätyvät lopulta myös ihmisiin. 

Näin teet kätevän matkatuhkakupin 

Kuvassa on metallinen pastillirasia vihreää taustaa vasten

Tee ympäristöteko ja laita tupakantumpit matkatuhkakuppiin. Se kulkee kätevästi mukana taskussa tai laukussa ja sen voi kotona tyhjentää asianmukaisesti sekajätteeseen. Tee matkatuhkis esimerkiksi käytetystä metallisesta pastillirasiasta tai pienestä taskuun mahtuvasta lasipurkista. Myös monet yritykset nykyään myyvät matkatuhkiksia.

Vähennetään tupakantumppien määrää luonnossa yksi tumppi kerrallaan! 

Psst. Sähkötupakat sekä vapet ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Niitäkään ei saa ikinä heittää luontoon. Ne sisältävät metallia, elektroniikkaa, kertakäyttöisiä muovipatruunoita, pattereita ja nikotiininesteiden myrkyllisiä kemikaaleja. Vie sähkötupakat ja vapet sähkölaitekeräykseen. Sähkötupakan nikotiini- ja makunesteet lajitellaan vaarallisen jätteen keräykseen. Täysin tyhjät lasiset ja muoviset nestepullot voi laittaa sekajätteeseen. Lähimmän kierrätyspisteesi löydät osoitteesta kierratys.info.

Rinki vs. Roskaantuminen on Ringin blogikirjoitussarja ympäristön roskaantumisesta, sen syistä ja seurauksista.  

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >