Lajittelu ei ole koskaan ollut näin helppoa – 5 lajitteluvinkkiä

Jotta kierrätysmotivaatio pysyisi yllä arjen menossa ja meiningissä, kannattaa lajittelusta tehdä itselleen mahdollisimman helppoa. Näiden viiden vinkin avulla sujuvoitat jokapäiväistä lajittelua entisestään.

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 04.08.2023
Pakkauksia keltaista taustaa vasten.

1. Jos se on pakkaus, se kuuluu pakkausjätteen keräykseen


Tämän yksinkertaisemmaksi ei lajittelu mene! Jos se on puhdas ja kuiva pakkaus, kuuluu se pakkausjätteen sekaan joko muoviin, kartonkiin, lasiin tai metalliin. Esimerkiksi muovipakkausten suhteen materiaalimerkintää ei tarvitse katsoa, sillä kaikki muovipakkaukset saa laittaa muovipakkaussäiliöön.

Lisävinkkejä muille kuin pakkauksille:

  • Metalliin saa laittaa pakkausten lisäksi kodin pienmetallia.
  • Tavarat, lelut ja astiat, eli muut kuin pakkaukset, lajitellaan kuntasi jäteyhtiön ohjeistuksen mukaan.
  • Öljyt ja sytytysnesteet kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen, paristot paristokeräykseen ja sähkölaitteet SER-jätteen keräykseen.

2. Lajittele pakkaus päämateriaalin mukaan


Yksi yleisistä pulmista, joita lajitellessa tulee vastaan on montaa materiaalia sisältävien pakkausten lajittelu. Sellaisia ovat esimerkiksi kahvipaketit, lääkkeiden läpipainopakkaukset ja muovi-ikkunalliset leipäpussit.

Vastoin yleistä luuloa tällaisia pakkauksia ei tarvitse laittaa sekajätteeseen, vaan pakkaus lajitellaan päämateriaalin mukaan. Esimerkiksi kahvipaketti lajitellaan muovina, vaikka siinä olisikin alumiininen sisäkerros.

Kahvipaketin kaltaisen muovia ja metallia sisältävän pakkauksen päämateriaalin saat helposti selville rypistystestillä: jos pakkaus pysyy rutussa, se lajitellaan metalliin. Muutoin pakkaus lajitellaan muovina.

3. Kätevöitä kodin kierrätyspistettä


Jos olet esteetikko, panosta siihen, että kodin kierrätyspiste miellyttää silmää: silloin lajitteluun yhdistyy positiivisia mielikuvia.

Niin esteetikkoa kuin ketä tahansa muutakin auttaa kodin kierrätyksen toimivuus ja helppous. Järjestä kierrätysastiat helposti saataville ja varaa niille tarpeeksi tilaa, jottei astia täyttyisi liian tiuhaan. Kun kierrätysastia on kätevässä paikassa, päätyy pakkausroska helpoiten oikeaan osoitteeseen.

Lisää vinkkejä kodin kierrätyspisteen järjestämiseen löydät Ringin blogitekstistä.

4. Hyödynnä lähiseudun ekopisteitä


Vaikkei kotipihasta löytyisi kuin seka- ja biojäte, ei kodin pakkausjätteen tarvitse päätyä sekajätteen joukkoon. Sen varmistat ottamalla haltuun lähiseudun Rinki-ekopisteet ja muut kierrätyspisteet. Kaikkia Suomen kierrätyspisteitä voit hakea materiaalikohtaisesti täältä.

Voit myös ehdottaa pakkausjäteastioiden hankkimista esimerkiksi työpaikalle, jos niitä ei vielä sieltä löydy!

5. Kertaa lajitteluohjeet


Ringin sivuilta löydät selkeät ja koko Suomen kattavat pakkausjätteen lajitteluohjeet kartonki-, lasi-, muovi- ja metallipakkauksille sekä kodin pienmetallille. Usein kysytyistä kysymyksistä löydät vastauksia lajittelijoita pohdituttaviin kysymyksiin laidasta laitaan.

Aseta rinkiin.fi -sivusto vaikkapa kirjanmerkkeihin tai kuvakkeeksi kännykän kotinäytölle, niin lajitteluohjeet ovat aina helposti saatavilla. Kun ohjeet ovat tuoreina mielessä, helpottuu arkinen lajittelu kuin itsestään!

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >