Kierrätys kotona tehokkaasti ja esteettisesti – Rinki-blogin lukijat vinkkaavat

Roskista pursuavia jäteastioita lavuaarin alla? Epäsiistejä kasseja ja pusseja kulkureitillä? Kierrätys kotona voi tuntua mahdottomalta tetris-peliltä niin pienessä kerrostaloasunnossa kuin tilavassa omakotitalossakin. Nämä viisi vinkkiä auttavat tähän arkipäiväiseen pulmaan.

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 18.07.2023
Vaaleanpunainen täysi kierrätysastia sinisellä taustalla. Kierrätys kotona.

1. Keittiön hukkatila hyötykäyttöön


Keittiön jätekaapissa on yleensä tilaa vain kahdelle, ehkä kolmelle jätetyypille. Kierrätys kotona onnistuu kuitenkin myös jätekaapin ulkopuolella: jos keittiöstäsi löytyy tilaa nurkista tai tasojen alta, voit järjestää sinne kierrätyspisteen jatkeen.

”Tiskipöydän alatasolla on pieni metallinkeräyskippo, joka on sekin metallia. Jos tulee isoja metallipakkauksia, vien ne pihassa käydessäni keräysastioihin”, kertoo neuvokas blogin lukija tavastaan lajitella metallia.

2. Kierrättää voi kaikkialla


Kaiken kierrätyksen ei tarvitse tapahtua keittiössä. Seka- ja biojäteastiat on toki kätevintä pitää siellä missä niitä eniten tarvitaan, mutta muu kierrätys kotona voi tapahtua esimerkiksi eteisessä. Mitä jos sijoittaisit kierrätysastian vaikkapa siivouskaappiin tai portaiden alle?

Lukija vinkkaa tavan pitää kierrätysvälineet katseilta piilossa, mutta helposti saatavilla:

”Muovipakkauksia kertyy eniten. Siksi pidän niille siivouskomerossa koukusta roikkuvaa tosi isoa muovikassia, jonne heitän keräykseen menevät muovipakkaukset.”

Eteisestä nappaat kierrätysastiat kätevästi mukaasi lähtiessäsi viemään roskia.

3. Kierrätys kotona: tee siitä kaunista


Kierrätysastiaa ei kuitenkaan aina tarvitse piilottaa kaapin sisään, vaan siitä voi jopa tehdä sisustuselementin.

Kuivat jätteet kuten kartonki sujahtavat nätisti esimerkiksi punoskoriin tai pyykkikoriksi tarkoitettuun kangaskoriin. Hyvästi tylsän harmaat kierrätysastiat!

4. Litistäminen säästää tilaa


Suuressa taloudessa, jossa jätettä kertyy paljon, voi olla tarve ottaa kovemmat keinot käyttöön. Yksi tapa vähentää kierrätyspisteen viemää tilaa on litistää kaikki pakkaukset, jotka vain litteiksi saa:

”Laitan mehutölkkejä ja muita kartonginkeräysastiaan meneviä pakkauksia litteäksi puristettuina tyhjän puurohiutalepaketin sisään”, kertoo lukija tilaa säästävästä niksistään.

Varsinkin kartonkipakkaukset kannattaa litistää aina ennen kierrätykseen tuomista. Se säästää tilaa kodin lisäksi keräyssäiliössä, jolloin useamman lajittelijan kartongit mahtuvat sekaan.

5. Kierrätys kotona: Kotikutoisella pääsee pitkälle


Design-kierrätysastiat eivät sovi jokaisen lompakolle tai makuun. Onneksi monen kotoa löytyy jo valmiiksi tarpeita lajittelun helpottamiseksi.

Esimerkiksi aivan tavallinen paperikassi sopii kierrätyskassiksi. Eräs lukija kertoo keräävänsä kotona erillisiin paperikasseihin kartonki- ja muovipakkaukset. Jos kasseja ei halua pitää näkyvillä, voi ne esimerkiksi ripustaa koukusta kaapinoven sisäpuolelle.

Olemassa olevan tavaran hyödyntäminen onkin ekoteko parhaimmillaan!


Kaipaatko lisää kierrätysvinkkejä? Lue usein kysytyt lajittelukysymykset täältä.

Täältä taas löydät lähimmän kierrätyspisteesi. Eikun lajittelemaan!

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >