SUP-direktiivin kiellot ja merkintävaatimukset voimaan – Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 14.09.2018

Kertakäyttömuovi- eli SUP-direktiivin tuotekiellot ja merkintävaatimukset astuivat Suomessa voimaan elokuun lopulla 2021. Direktiivin kansallinen toimeenpano on kuitenkin kesken ja lisää yrityksiä koskevia muutoksia on vielä tulossa.

Kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan lainsäädännön tavoitteena on ehkäistä ja vähentää muoviroskan määrää ympäristössä sekä vauhdittaa siirtymistä kiertotalouteen. Kansallinen lainsäädäntö pohjautuu EU-direktiiviin (2019/904/EU) tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä.

Muoviroskaa pyritään vähentämään eri toimilla. Näitä ovat tuotekiellot, tuotesuunnittelu- ja merkintävaatimukset sekä kulutuksen vähentäminen, valistus ja tuottajavastuun laajentaminen. Valitut toimet riippuvat tuoteryhmästä ja joillekin tuoteryhmälle voi olla useampia vaatimuksia.

Direktiivin kansallinen toimeenpano on yhä kesken, mutta tiettyjä tuoteryhmiä koskevat tuotekiellot ja merkintävaatimukset astuivat Suomessa voimaan 23.8.2021.

Lisää yrityksiä koskevia velvoitteita ja muutoksia on kuitenkin vielä tulossa. Muiden SUP-direktiivin vaatimusten kansallista toimeenpanoa valmistellaan ympäristöministeriössä syksyn 2021 aikana. Esimerkkejä parhaillaan valmisteltavista asioista:
– Kertakäyttömuovisten juomamukien ja -elintarvikepakkausten kulutuksen vähentäminen
– Kertakäyttömuovisten juomapakkausten tuotevaatimukset
– Laajennettu tuottajan vastuu
– Kertakäyttömuovisten juomapullojen erilliskeräys
– Kuluttajavalistustoimet.

SUP-direktiivi lisää myös tuottajien raportointivelvoitteita, kun SUP-vaatimusten seurantaa varten tarvitaan tietoa markkinoille saatettujen SUP-tuotteiden määristä.

Mitkä tuotteet kuuluvat SUP-direktiivin piiriin? Millaisia kustannuksia SUP-direktiivi aiheuttaa? Saako myynnissä olevat tuotteet myydä?
Ringin artikkelista löydät vastauksia SUP-direktiivin sisältöä ja vaikutuksia koskeviin yleisempiin kysymyksiin.

Lisätietoja SUP-direktiivin kansallisesta toimeenpanosta myös Tukesin verkkosivuilla. 

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >