Miten hiuslakkapullo lajitellaan – ja 4 muuta usein kysyttyä kysymystä metallista
Metallin lajittelu voi viedä kokeneemmankin lajittelukonkarin kielen keskelle suuta. Mistä voi tietää, onko hopeinen konvehtikääre muovia vai metallia? Saako teflonpannun laittaa metallinkeräykseen? Vastasimme muutamiin kinkkisimpiin metallipakkauksia koskeviin kysymyksiin.
1. Metallin lajittelu: Saako metalliset kahvikapselit laittaa metallipakkauskeräykseen?
Kun aamun kapselikahvi on hörpitty loppuun, käytetyt metalliset kahvikapselit voi nakata metallinkeräykseen.
Kahvikapselia ei tarvitse tyhjentää, sillä kaikki metallinkeräysastioihin tuotu metalli murskataan laitoksilla. Murskausvaiheessa kahvikapseleiden sisällä olevat kahvinpurut erottuvat pois muusta metallista. Kahvikapseleiden metalli pystytään siis hyvin kierrättämään – oli sisällä kahvipuruja tai ei.
2. Entä hiuslakkapullon lajittelu?
Tyhjän hiuslakkapullon voi kyllä lajitella Rinki-ekopisteen tai oman taloyhtiön metallinkeräykseen korkki irrotettuna. Varmista kuitenkin ensin, että aerosolipurkki on typötyhjä:
- Sisältä ei kuulu hölskymistä, kun pakkausta ravistaa
- Venttiilin nuppia painettaessa ei kuulu pihinää
- Ulos ei tule ponnekaasua tai mitään ainetta
Vieläkö pullossa pihisee elämä? Palauta vajaa aerosolipullo paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voi etsiä Kierrätys.infosta.
3. Saako kattilat ja paistinpannut laittaa metallipakkauskeräykseen?
Kyllä saa – jos ne mahtuvat keräysastian aukosta sisään. Toisin kuin muovi-, lasi- ja kartonkipakkauskeräykseen, jonne kuuluvat vain pakkaukset, metallinkeräykseen voi laittaa myös muita kodin pienmetalleja: ruokailuvälineitä, saksia, nauloja tai vaikka alumiinisia tuikkukynttilöiden kuoria.
Jos pannu ei mahdu säiliön aukosta sisään, se viedään kunnan ohjeistamaan paikkaan. Muut keittiövempaimet, kuten sähkövatkaimet ja leivänpaahtimet, tulee viedä sähkölaitteiden keräykseen.
4. Mistä tietää, onko pakkaus muovia vai metallia?
Monet suklaakonvehtien kääreet ja sipsipussit tuntuvat muovisilta, mutta sisus on hopea. Mistä voi tunnistaa, pitääkö se lajitella muovina tai metallina?
Kokeile metallin lajitteluun rypistystestiä: jos pakkaus pysyy rytyssä, siinä on enemmän metallia ja se kuuluu silloin metallinkeräykseen.
Usein muoviselta tuntuvat kohvehtikääreet ja sipsipussit lajitellaan muovipakkauksiin. Ohut alumiinikerros sisäpuolella ei haittaa!
5. Metallin lajittelu: Mitä keräysastiaan tuodulle metallille tapahtuu?
Metallin lajittelu on tärkeää, sillä metallia voidaan kierrättää lähes ikuisesti. Kun metallipakkaus on tuotu keräysastiaan, se kuljetetaan sieltä lähimpään vastaanottoterminaaliin, joita on eri puolilla Suomea.
Vastaanottoterminaaleissa metallijätteet lajitellaan ja varastoidaan. Seuraavaksi metallijäte siirtyy murskaamoon. Murskattu metallijäte toimitetaan sulattamoihin, joissa metalliromusta tehdään uutta raaka-ainetta
Mitä kierrätetystä metallista tehdään? Sitä voidaan käyttää esimerkiksi:
- uusissa metallipakkauksissa
- polkupyörän rungoissa
- lapioissa
- autojen osissa
Lue lisää vastauksia usein kysyttyihin lajittelukysymyksiin täältä.