Metalli

metallipakkauksen lajittelu

Mitkä pienmetallit kuuluvat metallipakkauskeräykseen?

Myös kodin pienmetallia voi tuoda metallipakkauskeräykseen. Esimerkiksi aterimet, kattilat, sakset, naulat ja alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret kuuluvat Rinki-ekopisteille kunhan ne mahtuvat sisään säiliön aukosta.

Viethän isot metalliesineet, jotka eivät mahdu säiliöön, kuntasi ohjeistamaan paikkaan.

Muistathan, että sähkölaitteita, esimerkiksi silitysrautoja, sähkövatkaimia tai leivänpaahtimia ei saa laittaa metallipakkauskeräykseen. Sähkölaitteille on järjestetty erillinen keräys, niitä otetaan usein vastaan myös sähkölaitteita myyvissä kaupoissa. Kaikkien jätteiden vastaanottopaikat Suomessa: www.kierratys.info

Saako metalliset kahvikapselit laittaa metallipakkauskeräykseen?

Käytetyt metalliset kahvikapselit saa palauttaa metallinkeräysastiaan. Käytettyä kahvikapselia ei tarvitse tyhjentää.

Rinki-ekopisteiden metallinkeräykseen ja samoin kiinteistökeräyksen metallinkeräysastiaan tuotu metalli murskataan. Murskausvaiheessa kahvikapseleiden sisällä olevat kahvinpurut erottuvat pois rejektiksi. Kahvikapseleiden metalli pystytään näin ollen hyvin kierrättämään.

Saako kattilat ja paistinpannut laittaa metallipakkauskeräykseen?

Kyllä saa, jos ne mahtuvat keräysastian aukosta sisään.

Keräykseen voidaan laittaa myös muita kodin pienmetalleja, kuten ruokailuvälineitä, saksia, nauloja ja alumiinisia tuikkukynttilöiden kuoria.

HUOM! Viethän isot metalliesineet, jotka eivät mahdu säiliöön, kuntasi ohjeistamaan paikkaan. Muistathan, että sähkölaitteita, esimerkiksi silitysrautoja, sähkövatkaimia tai leivänpaahtimia ei saa laittaa metallipakkauskeräykseen. Sähkölaitteille on järjestetty erillinen keräys, niitä otetaan usein vastaan myös sähkölaitteita myyvissä kaupoissa. Kaikkien jätteiden vastaanottopaikat Suomessa: www.kierratys.info

Miten voin vähentää vaarallisen jätteen keräykseen vietävien maalipurkkien määrää?

Mikäli ylimääräisiä vajaita maalipurkkeja jää, niitä saa enemmän kierrätettäväksi yhdistämällä maalit. Näin vähennät myös vaarallisen jätteen keräykseen vietävien purkkien määrää.

Tee näin:

Valuta jäljelle jääneet maalit mahdollisimman suureen metallipakkaukseen tai -purkkiin.
Sulje maalia sisältävät metallipakkaukset huolellisesti ja toimita vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.
Kuivaa tyhjennetyt maalipurkit kyljellään vähintään yhden vuorokauden ajan ennen kuin tuot ne metallin keräykseen.

Huom! Mikäli et tunne maalilaatuja tai kemikaaleja, älä koskaan sekoita niitä keskenään!

Tavanomaiset kuluttajille myytävät vesiohenteiset lateksimaalit, liuoteohenteiset alkydi- ja öljymaalit voi sekoittaa keskenään. Pensseleiden puhdistamiseen käytetyt liuottimet sekä puhdas pellavaöljy pitää kuitenkin pitää erillään.

Miten lajittelen metalliset maalipurkit?

Varmista, että maalipurkki on tyhjä, puhdas ja kuiva. Purkin sisäpinnalla saisi olla kuivaa maalia korkeintaan hyvin ohut, siveltimen vedon vahvuinen kerros.  Palauta kannet erikseen.

Vie märkää maalia sisältävät purkit paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voit tarkistaa Kierrätys.info-verkkopalvelusta.

Miten lajittelen aerosolipurkin, kuten hiuslakkapullon?

Varmista, että aerosolipurkki on täysin tyhjä ravistamalla pakkausta. Pakkaus on tyhjä, kun sen sisältä ei kuulu hölskymistä, venttiilin nuppia painettaessa ei kuulu pihinää eikä ulos tule ponnekaasua tai mitään ainetta. Tyhjän pullon voit palauttaa Rinki-ekopisteen tai taloyhtiösi metallinkeräysastiaan. 

Palauta vajaa aerosolipullo paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voit tarkistaa Kierrätys.info-verkkopalvelusta.