Metalli

metallipakkauksen lajittelu

Minne pantilliset juomatölkit saa laittaa?

Palauta ne kaupan tai Alkon pullojen ja tölkkien palautusautomaattiin. Rinki-ekopisteiden metallikeräykseen voit tuoda pantittomia juomatölkkejä.

Saako metalliset kahvikapselit laittaa metallipakkauskeräykseen?

Kyllä.

Saako uudenvuoden tinat laittaa metallipakkauskeräykseen?

Ei. Uudenvuoden tina on pääasiassa lyijyä, joka on raskasmetallia. Palauta tinat paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voit tarkistaa Kierratys.info -verkkopalvelusta.

Saako kattilat ja paistinpannut laittaa metallipakkauskeräykseen?

Kyllä, jos ne mahtuvat keräysastian aukosta sisään. Myös muuta kodin pienmetallia voi laittaa, esim. aterimet, sakset, naulat ja alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret.

Huom! Viethän isot metalliesineet, jotka eivät mahdu säiliöön, kuntasi ohjeistamaan paikkaan. Lisäksi sähkölaitteille on järjestetty erillinen keräys, niitä otetaan usein vastaan myös sähkölaitteita myyvissä kaupoissa. Kaikkien jätteiden vastaanottopaikat Suomessa: www.kierratys.info

Saako metalliset sinappituubit tai vastaavat laittaa metallipakkauskeräykseen?

Kyllä, palauta ne puristettuna tyhjiksi.

Miten voin vähentää vaarallisen jätteen keräykseen vietävien maalipurkkien määrää?

Mikäli ylimääräisiä vajaita maalipurkkeja jää, niitä saa enemmän kierrätettäväksi yhdistämällä maalit. Näin vähennät myös vaarallisen jätteen keräykseen vietävien purkkien määrää.

Tee näin:

Valuta jäljelle jääneet maalit mahdollisimman suureen metallipakkaukseen tai -purkkiin.
Sulje maalia sisältävät metallipakkaukset huolellisesti ja toimita vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.
Kuivaa tyhjennetyt maalipurkit kyljellään vähintään yhden vuorokauden ajan ennen kuin tuot ne metallin keräykseen.

Huom! Mikäli et tunne maalilaatuja tai kemikaaleja, älä koskaan sekoita niitä keskenään!

Tavanomaiset kuluttajille myytävät vesiohenteiset lateksimaalit, liuoteohenteiset alkydi- ja öljymaalit voi sekoittaa keskenään. Pensseleiden puhdistamiseen käytetyt liuottimet sekä puhdas pellavaöljy pitää kuitenkin pitää erillään.

Miten lajittelen metalliset maalipurkit?

Varmista, että maalipurkki on tyhjä, puhdas ja kuiva. Purkin sisäpinnalla saisi olla kuivaa maalia korkeintaan hyvin ohut, siveltimen vedon vahvuinen kerros.  Palauta kannet erikseen.

Vie märkää maalia sisältävät purkit paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voit tarkistaa Kierrätys.info-verkkopalvelusta.

Miten lajittelen aerosolipurkin, kuten hiuslakkapullon?

Varmista, että se on täysin tyhjä näin: Ravistele pakkausta. Pakkaus on tyhjä, kun sen sisältä ei kuulu hölskymistä, venttiilin nuppia painettaessa ei kuulu pihinää eikä ulos tule ponnekaasua tai mitään ainetta. 

Palauta vajaa aerosolipullo paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan voit tarkistaa Kierrätys.info-verkkopalvelusta.