Suomalaiset kierrättivät pantitonta lasia ahkerasti

Suomalaiset kuluttajat palauttavat ahkerasti pantittoman lasipakkausjätteen joko kiinteistön omaan lasinkeräysastiaan tai Rinki-ekopisteelle. Ringin ylläpitämiä ekopisteitä on Suomessa yli 1 850 kappaletta.

Markkinoille saatettiin vuonna 2017 noin 24 000 tonnia uusia pantittomia lasipakkauksia. Markkinoille tulleesta lasipakkausjätteestä päätyi Ringille noin 23 000 tonnia. Se on noin 5 % enemmän kuin vuonna 2016. Kaikki vastaanotettu lasi toimitettiin kierrätykseen, joten lasin alustava kierrätysaste oli viime vuonna noin 96 %. Tämä on erinomainen tulos, josta Rinki kiittää kaikkia lajittelijoita.

Lasin laadussa on vielä toivomisen sijaa. Vaikka Suomessa on käytössä valtakunnalliset ja yksiselitteiset lajitteluohjeet, pakkauslasijätteen joukkoon lipsahtaa helposti keramiikkaa, kristallia, posliinia ja tasolasia, kuten peilejä ja ikkunalasia. Lasiset astiat, kuten juomalasit ja uunivuoat, eivät nekään kuulu lasipakkausjätteen joukkoon, sillä ne vaikeuttavat lasin kierrätystä. Lajitteluohjeiden tiedottamisessa on vielä tehtävää.

Lasin matka Ringin ekopisteeltä tai kiinteistön omasta lasinkeräysastiasta jatkuu Ringin lasiterminaaliin, missä tavara tarkistetaan ja sijoitetaan välivarastoon. Terminaaleja on ympäri Suomea yhteensä 38 kappaletta. Terminaalista lasi toimitetaan satamavarastoon odottamaan sen laivausta kierrätyslaitoksille.

Vuonna 2017 noin puolet lasista toimitettiin kierrätyslaitokselle Viroon ja toinen puoli Englantiin. Kierrätyslaitoksessa lasi puhdistetaan ja lajitellaan. Värien mukaan lajiteltu lasi on tämän jälkeen valmista raaka-ainetta, jota käytetään uusien lasipakkausten valmistukseen. Kun kierrätyslasia käytetään materiaalina uudelleen, säästetään energiaa ja neitseellisiä raaka-aineita.

Lue lisää

Vuosikertomus 2021

Lähes 60 000 tonnia kierrätettäväksi kerättyä pakkausjätettä, entistä kustannustehokkaampaa ja laadukkaampaa toimintaa sekä yli 4600…

Vuosikertomus 2020

Tuloksellista jätelakiedunvalvontaa, entistä kustannustehokkaampaa pakkauskeräystoimintaa, 58 mediatiedotetta ja lähes 20 000 vastattua neuvontapuhelua. Ringin vuosi…

Vuosikertomus 2019

Hedelmällistä edunvalvontaa, 50 000 tonnia kerättyä pakkausjätettä, miljoonia suomalaisia tavoittanut kuluttajakampanja sekä 100 uutta asiakasyritystä.