Lähes kaikki pantittomat lasi­pakkaukset kierrätettiin vuonna 2018

Rinkiin liittyneiden yritysten markkinoille saattaman pantittoman lasipakkausjätteen kierrätysaste vuoden 2018 lopussa lähestyi jo 100 prosenttia. Kierrätysaste parani edellisestä vuodesta, jolloin se oli 96 %.

Lasipakkauksia on kerätty yli 1 850 Rinki-ekopisteessä koko Suomen alueella vuodesta 2016 alkaen. Rinki-ekopisteistä yhä useammat sijaitsevat paikoissa, joissa ihmiset luontaisesti liikkuvat. Pakkauslasia kerätään myös entistä enemmän kiinteistöille sijoitetuilla jäteastioilla. Kierrätysaste on kasvanut huimasti vuodesta 2015, jolloin se oli 34 %.

Kun lajittelu on helppoa, siitä tulee luonteva osa arkipäivää ja materiaalivirrat saadaan kattavasti uuteen käyttöön.

Lasipakkaukset kiertoon Englannissa ja Hollannissa

Rinki-ekopisteistä lasipakkausjäte kuljetetaan välivarastoihin, joita on Suomessa 38. Välivarastoista lasijäte toimitetaan Tolkkisten satamaan Porvooseen. Vuonna 2018 satamaan tuotiin yhteensä 23 905 tonnia kierrätyslasia, mikä oli 2,5 % enemmän kuin vuonna 2017.

Porvoosta lasipakkausjäte kuljetetaan edelleen laivalla lasinkäsittelylaitoksiin Englantiin ja Hollantiin. Vuonna 2018 lasia vietiin Hollantiin 13 500 tonnia ja Englantiin 9 500 tonnia.

Laitoksissa lasipakkausjäte prosessoidaan ja toimitetaan raaka-aineeksi lasipakkaustehtaille, joissa valmistetaan uusia lasipulloja ja -purkkeja. Suomessa lasipakkauksia ei enää valmisteta.

Lasi on siitä kiitollinen pakkausmateriaali, että se voidaan sulattaa aina uudestaan ja käyttää uusien pakkausten valmistukseen laadun kärsimättä.

Lasin lajittelusta on tullut tarkempaa

Valtakunnalliset lajitteluohjeet helpottavat lasipakkaustenkin kierrätystä. Yhtenäisten ohjeiden ansiosta lajittelusta on tullut aiempaa tarkempaa.

Keräyspisteisiin saa tuoda ainoastaan kotitalouksien lasipulloja ja -purkkeja. Keräykseen ei saa tuoda lasia, joka ei sovellu uusien lasipakkausten raaka-aineiksi, kuten

  • lasiastioita (esimerkiksi juomalaseja, uunivuokia tai kahvipannuja)
  • kristallilasia
  • keramiikkaa
  • posliinia eikä
  • ikkuna- tai peililasia.

Nämä heikentävät materiaalin laatua ja vaikeuttavat uusien pullojen ja purkkien valmistusta.

Lue lisää

Vuosikertomus 2020

Tuloksellista jätelakiedunvalvontaa, entistä kustannustehokkaampaa pakkauskeräystoimintaa, 58 mediatiedotetta ja lähes 20 000 vastattua neuvontapuhelua. Ringin vuosi…

Vuosikertomus 2019

Hedelmällistä edunvalvontaa, 50 000 tonnia kerättyä pakkausjätettä, miljoonia suomalaisia tavoittanut kuluttajakampanja sekä 100 uutta asiakasyritystä.

Vuosikertomus 2018

Mitä Ringissä tapahtui vuonna 2018? Vuosikertomuksessamme kerromme tärkeimmistä tapahtumista pakkauskierrätyksessä ja merkittävimmät avainluvut.