Kaupoissa ruuhkaa nyt, Rinki-ekopisteillä pian – 3 vinkkiä joulun ajan lajitteluun

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 21.12.2018

Jouluna kotona saattaa odottaa tavallista suurempi tyhjien pakkausten keko, mutta lajittelijoilta pyydetään loppuvuoden pyhinä hieman kärsivällisyyttä. Näillä vinkeillä joulun ajan lajittelu onnistuu sujuvasti! 

Suomalaiset lajittelevat ahkerasti myös joulun aikaan. Loppuvuodesta Rinki-ekopisteiden keräyssäiliöt täyttyvätkin nopeasti.

”Rinki-ekopisteiden toiminta on kuin vähittäiskaupan peili. Kun kaupassa on ruuhkaa, se näkyy seuraavaksi keräyspisteillämme”, kertoo Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Vaikka ekopisteiden säiliöiden tyhjennykset on suunniteltu tarkkaan, joulun pyhät ovat aina haaste. Myös haasteelliset sääolosuhteet vaikeuttavat keräystä, sillä tyhjennysautot eivät aina pääse keräyspisteille. Huonolla kelillä kuluttajienkin käytös muuttuu, jolloin säiliöiden oikeaa tyhjennysrytmiä on vaikea ennakoida.

”Tavoitteemme on, että pakkausten lajittelu olisi mahdollisimman sujuvaa myös pyhäpäivinä. Erityisesti joulun aikaan pyydämme lajittelijoilta kuitenkin hieman kärsivällisyyttä. Jos mahdollista, pakkaukset kannattaa viedä ekopisteelle vasta pyhien jälkeen tai suosia ekopisteitä, joissa on puristin”, sanoo Tammivuori.

Kartonki- tai muovipuristimeen saadaan talteen jopa noin 40–50 kertaa enemmän pakkausjätettä kuin tavalliseen keräyssäiliöön. Ringin ekopistekartalta näet kaikki ekopisteet, joista löytyy kartonki- tai muovipuristin. Jos ekopiste on täyttynyt tai sotkuinen, siitä kannattaa joulun aikana antaa palautetta Ringin palautelomakkeen kautta.

Näin lajittelet pakkaukset jouluna

Jouluna monen kotiin kertyy erityisesti kartonkipakkauksia. Kotona voi säästää pakkausten viemää tilaa litistämällä pakkaukset. Kartonkikeräykseen kelpaavat hyvin joululahjojen pahvilaatikot ja paperikassit.

Muovipakkausten keräykseen kuuluvat esimerkiksi muoviset konvehtikääreet, pakkausten kääremuovit, tyhjien suklaakalenterien muovikennot ja joulukukkien muovikääreet.

Lasipakkauskeräykseen kuuluvat muun muassa lasiset hillopurkit ja pantittomat glögipullot.

Metallinkeräykseen voi laittaa paitsi jouluruokien foliorasiat myös kodin pienmetallit, kuten pilalle menneet kattilat ja tyhjät tuikkukipot.

Lisää vinkkejä joulun pakkausten lajitteluun löydät tästä: Näin helposti lajittelet joululahjojen pakkaukset – unohda pakkausmerkinnät

Pakkausten valtakunnalliset lajitteluohjeet löydät täältä.

Varmistathan alueesi jätelaitokselta joulukuusen oikeaoppisen hävittämisen!

3 vinkkiä joulun ajan lajitteluun

  1. Malta pyhien yli, jos mahdollista.
  2. Litistä!
  3. Onko se pakkaus? Onko se kartonkia, metallia, lasia tai muovia? Vie se silloin tyhjänä Rinki-ekopisteeseen tai kiinteistösi keräysastiaan.

Lisätietoa:

Operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori, pertti.tammivuori@rinkiin.fi tai 0500 705 772 
Viestintäpäällikkö Anna Mäkelä, anna.makela@rinkiin.fi tai +358 50 386 0828  

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >