PVC-muovipakkaukset saa nyt lajitella muovipakkauskeräykseen

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 01.06.2022

Muovin lajitteluohje muuttuu. PVC-muovista valmistetut pakkaukset siirtyvät kesäkuusta 2022 alkaen muovipakkauskeräyksen piiriin.

Kotitalouksien PVC-muovipakkauksia saa 1.6.2022 alkaen lajitella muiden muovipakkausten tapaan muovipakkauskeräykseen. Aiemmin PVC-muovin laittaminen muovinkeräykseen oli kiellettyä.

Muutoksen myötä lajittelu helpottuu entisestään. Kuluttajien täytyy enää muistaa, että ainoastaan pakkaukset lajitellaan muovipakkauskeräykseen.

Muun muassa lääkkeiden painopakkaukset sekä joidenkin elektroniikkatuotteiden pakkaukset ovat usein valmistettu PVC:stä. PVC:n eli polyvinyylikloridin voi tunnistaa kirkkaasta pakkauksesta sitä taittamalla: jos kirkas muovi muuttuu taitettaessa valkoiseksi, se on todennäköisesti PVC:tä.

Muovipakkausten kierrätystä lisättävä

Uudet kierrätystavoitteet edellyttävät keräyksen ja kierrätyksen lisäämistä muovipakkausten osalta. Vuonna 2025 tavoitteena on kierrättää kaikista käytetyistä muovipakkauksista vähintään 50 prosenttia.

Kuluttajilla on tässä tärkeä rooli. Mitä enemmän ja paremmin kotitaloudet lajittelevat muovipakkaukset keräykseen, sitä tarkemmin kierrätyslaitokset pystyvät erottelemaan muovilaadut uusiomuovin valmistusta varten.

Muovipakkausten lajittelu on arjen helppo ekoteko. Kilon uusiomuovin käyttäminen vähentää jopa 1,5 kiloa hiilidioksidipäästöjä neitseellisen muovikilon käyttöön verrattuna. Lajittelu säästääkin energiaa, luontoa ja torjuu ilmastonmuutosta.

Kotitaloudet voivat viedä muovipakkaukset Rinki-ekopisteelle tai oman kiinteistön lajitteluastiaan.

Katso lähin ekopisteesi tästä.

Lajittele muovipakkaukset helposti näin:

  • Lajittele muovinkeräysastiaan kaikki tyhjät ja kuivat muovipakkaukset
  • Huuhtaise muovipakkaus tarvittaessa kylmällä vedellä tai pyyhkäise pois suurimmat elintarvikejäämät. Tahrat eivät haittaa!
  • Joskus pakkaus on sekoitus muovia ja muita materiaaleja. Jos suurin osa pakkauksen painosta on muovia, se kuuluu muovipakkauskeräykseen.
  • Irrota korkit, kannet ja pumppuosat ja lajittele ne erikseen. Muovipakkauksia ei kannata laittaa sisäkkäin keräysastiaan, koska optinen lukija tunnistaa pakkauksista vain uloimman.

Lisätietoa PVC-muovista valmistetuista pakkauksista löytyy Suomen Uusiomuovilta.

Muovin lajitteluohjeeseen voi tutustua tästä.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >