Moottoriöljy, maalipurkit, metalliosat… Näin lajittelet autotallin pakkaukset

Ei tarvitse olla autoharrastaja kerryttääkseen autotalliin jos jonkinlaista kanisteria ja purnukkaa. Jotkut autotallin pakkauksista ovat vaarallista jätettä, mutta monia saa laittaa myös pakkausjätteeseen. Lue tästä kattava lista autotallin pakkausten lajitteluun!

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 18.08.2023
Öljypurkki keltaisella taustalla.

Moottoriöljy


Öljykanisteri eikä varsinkaan itse öljy kuulu muovipakkauskeräykseen. Myöskään sekajätteeseen tai viemäriin öljy pakkauksineen ei kuulu.


Öljykanisterin voit viedä paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen. Lähimmän keräyspaikan tarkistat kätevästi Kierrätys.info-verkkopalvelusta.


Pakkausjätteen sekaan joutuessaan moottoriöljy aiheuttaa monenlaisia ongelmia kierrätysprosessissa ja on myös turvallisuusriski esimerkiksi tulipalovaaran kannalta.

Bensakanisteri


Sama juttu kuin moottoriöljyn kanssa: ei kanisteria eikä bensaa pakkausjätteeseen, vaan kumpikin vaarallisen jätteen keräykseen.

Tuulilasinpesuneste


Tuulilasin puhdistusneste kuuluu niin ikään vaaralliseen jätteeseen. Täysin tyhjän pakkauksen saa kuitenkin lajitella muovipakkauskeräykseen.

Pienet metalliset osat


Joko tiesit, että metallinkeräykseen saa myös tuoda kodin pienmetallia? Esimerkiksi auton tai muiden laitteiden pienet metalliset osat saa puhtaina tuoda kotipihan tai Rinki-ekopisteen metallinkeräykseen.

Suuremmat metalliesineet, jotka eivät mahdu kierrätysastian aukosta, voi viedä kunnan jätehuollon ohjeistamaan paikkaan.

Metallinen maalipurkki


Metallisen maalipurkin saa tuoda metallinkeräykseen, kun purkki on tyhjä, puhdas ja kuiva.
Purkin sisäpinnalla saisi olla kuivaa maalia korkeintaan hyvin ohut, siveltimen vedon vahvuinen kerros. Palauta kannet erikseen.

Märkää maalia sisältävä purkki kuuluu aina paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen.

Muovinen maalipurkki


Muovinen maalipurkki ei kuulu lainkaan pakkausjätteen keräykseen. Vähänkin maalia sisältävän muovisen maalipurkin voit kiikuttaa kuntasi jätehuollon ohjeistamaan paikkaan.

Aerosolipakkaus


Autotallista voi löytyä esimerkiksi spraymaalipullo, joka on aerosolipakkaus. Näin lajittelet sen:

Varmista, että aerosolipurkki on täysin tyhjä ravistamalla pakkausta. Pakkaus on tyhjä, kun sen sisältä ei kuulu hölskymistä, venttiilin nuppia painettaessa ei kuulu pihinää eikä ulos tule ponnekaasua tai mitään ainetta.

Tyhjän pullon voit palauttaa Rinki-ekopisteen tai taloyhtiösi metallinkeräysastiaan.
Jos tuotetta on vielä jäljellä, palauta pullo paikkakuntasi vaarallisen jätteen keräykseen.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >