Mitä lajittelemastani pahvista tehdään? – 4 kysymystä kartongin kierrätyksestä

Kartongin lajittelu on suomalaisille tuttu juttu: kartonkipakkausten kierrätysaste Suomessa on lähes sata prosenttia. Hienoa! Mutta mitä kotona lajitellulle kartongille tapahtuu ja kuinka pitkään sen elo voi jatkua? Lue, niin tiedät!

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 18.10.2023

Mihin kartonki matkaa keräyspisteeltä?

Muropaketit, maitotölkit ja kaikki muu Rinki-ekopisteillä lajiteltu kartonkipakkausjäte jatkaa matkaansa ekopisteeltä kuorma-autolla kohti vastaanottoterminaalia. Tällaisia vastaanottoterminaaleja on noin kolmekymmentä ympäri Suomea; paikoissa, joissa kartonkijätettä kertyy paljon. Vastaanottoterminaalilla kartonkimateriaali punnitaan, tarkastetaan ja paalataan. Paalit säilytetään terminaalissa, kunnes ne kuljetetaan isommalla rekalla raaka-aineeksi kartonkitehtaalle. Kierrätykseen kelpaamaton kartonki hyödynnetään energiana.

Kartonkitehtaita Suomessa on esimerkiksi Imatralla, Porissa ja Vaasassa. Kartonkitehtaalla kartonkipakkauksesta irrotetaan kartonkikuitu sekä pakkauksessa mahdollisesti olleet muovi- ja alumiinipinnoitteet toisistaan. Kartonkikuitu erotellaan kastelemalla pakkausmateriaali, jolloin kuidut irtoavat siitä. Myös talteen saadut muovit ja alumiinit kierrätetään.

Mitä kierrätetystä kartongista tehdään?

Lajittelemistasi kartonkipakkauksista tehdään esimerkiksi aaltopahvia, uusia kartonkipakkauksia ja vessapaperihylsyjä. Ikuisesti kartonkipakkaus ei kuitenkaan voi kiertää, sillä kartonkikuidut väsyvät lopulta. Kierrättämällä kartonkipakkaus voi kuitenkin saada jopa 25 uutta elämää.

Nainen käyttää kartonkipuristinta

Onko kartongin lajittelu ilmastoteko?

On! Kartonki valmistetaan puusta. Puut sitovat hiilidioksidia ja luovat elinympäristöjä monimuotoiselle luonnolle. Kierrättämällä kartongin vähennämme tarvetta kaataa puita uusien pakkauksien raaka-aineeksi. Kertaalleen valmistetun materiaalin työstäminen uudelleen raaka-aineeksi vie myös usein vähemmän energiaa kuin uuden tuotteen valmistusprosessi neitseellisistä raaka-aineista.

Mikä on minun roolini kartongin kiertotaloudessa?

Ilman kotona tapahtuvaa lajittelua pakkaus ei voi kiertää. Suomessa on lajiteltu kartonkia 90-luvulta saakka ja kartongin kierrätys on monissa kodeissa tuttu juttu. Kartonkipakkausten kierrätysaste onkin Suomessa upea 98 % – kiitos ahkerien lajittelijoiden!

Tarvitsemme korkeaa lajitteluintoa myös tulevaisuudessa. Kartonkien lajittelu kotona on onneksi helppoa:

  • Lajittele kartonkipakkauskeräykseen kartonki- ja nestekartonkipakkaukset, paperipakkaukset ja pahvipakkaukset.
  • Poista pakkauksesta ruoantähteet ja valuta mehu- ja maitotölkistä nesteet pois. Huuhtele ja valuta kuiviksi. Pakkaus on riittävän puhdas ja kuiva, jos voit säilyttää sitä muutaman päivän kotona ilman hajuhaittoja.
  • Lajittele pakkauksen muoviset irtokorkit muovipakkausten keräykseen. Muuta pakkauksesta ei tarvitse poistaa
  • Litistä kartonki- ja pahvipakkaukset, jotta keräykseen mahtuu enemmän!

Lataa lajitteluopas

Innostuitko kartongin lajittelusta? Tulosta kotiisi tai työpaikallesi kartongin lajitteluopas!

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >