Mihin metalli viedään Rinki-ekopisteeltä? 4 kysymystä metallin kierrätyksestä

Lajitteletko tunnollisesti alumiinifoliot, tuikkukynttilän kuoret ja ananaspurkit? Hyvä! Annat metallipakkaukselle ikuisen elämän. Tässä jutussa kerrotaan, miten metallipakkauksesta tulee uuden metallituotteen raaka-ainetta ja miksi metallin kierrättäminen kannattaa.

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 10.11.2023

Minne metalli matkaa Rinki-ekopisteeltä?

Kotona lajiteltu ja Rinki-ekopisteelle tai taloyhtiön keräysastialle viety metallipakkausjäte jatkaa matkaansa keräyspisteeltä kuorma-autolla kohti metallipakkausjätteen vastaanottoterminaaleja. Terminaaleja on noin 40 ympäri Suomea. Terminaaleilta metalli matkaa jatkokäsittelylaitokselle.

Jatkokäsittelyssä metallit murskataan ja puhdistetaan ja mahdolliset muut materiaalit poistetaan metallin seasta. Eri metallit erotellaan toisistaan esimerkiksi magneettisuuden tai painon perusteella. Lopputuloksena saatu raaka-aine toimitetaan metalliteollisuudelle Suomeen ja ulkomaille.

Mitä kierrätysmetallista tehdään?

Metalli on siitä mainio materiaali, että sitä voi kierrättää lähes rajattomasti! Metallin ominaisuudet eivät kierrätysprosessissa heikkene. Metallia käsitellään niin korkeissa lämpötiloissa, että kaikki epäpuhtaudet kuolevat siitä, ja se soveltuu siksi uudelleen elintarvikekäyttöön. Kierrätetystä metallista valmistetaan siis uusia metallipakkauksia, mutta myös esimerkiksi lapioita, polkupyöriä, oven saranoita ja autojen osia.


Metallipakkaus laitetaan keräysastiaan.


Onko metallin lajittelu ilmastoteko?

Metallia siis kuljetetaan autoilla ja sulatetaan korkeissa lämpötiloissa. Eikö tästä synny paljon päästöjä, onko metallin lajittelu järkevää? Kyllä on: metallipakkausten kierrätyksen tuottama ilmastohyöty on suurempi kuin pakkausten keräyksestä, kuljettamisesta ja käsittelystä aiheutuva päästökuormitus. Jätemateriaalien kierrätys korvaa neitseellisiä raaka-aineita, joiden tuotanto olisi lämmittänyt ilmastoa.

Mikä on minun roolini metallin kierrossa?

Metallipakkaus voi siis saada ikuisen elämän. Se ei kuitenkaan toteudu, jos pakkauksen matka tyssää kotiin. Meillä lajittelijoilla on tärkeä roolimme metallin kierrossa. Suomalaiset ovatkin sisäistäneet tehtävänsä hyvin: metallipakkausten kierrätysaste Suomessa on yli 80 %.

Haluatko kantaa metallikortesi kekoon? Toimi näin:

  • Lajittele metallipakkausten keräykseen säilyketölkit, pantittomat juomatölkit, metallikannet, -korkit ja -sulkimet, alumiinivuoat, -foliot ja -kannet, maalipurkit, tyhjät aerosolipullot ja metalliset kahvikapselit
  • Huuhtele kylmällä vedellä tai pyyhi puhtaaksi. Puhtaustasoksi riittää se, että voit säilyttää metallipakkauksia muutaman päivän kotona ilman hajuhaittoja.

Innostuitko metallin lajittelusta? Tulosta kotiin tai työpaikalle metallin lajitteluohjeet.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >