Tervetuloa Ringin lajittelukouluun!
Huolehditaan yhdessä siitä, että pakkaus kiertää.
Melkein kaikki tuotteet on pakattu pakkauksiin. Pakkaus suojaa tuotetta ympäristöltä ja myös ympäristöä tuotteelta.
Tyhjät pakkaukset täytyy tietysti kierrättää. Tällöin niitä voidaan käyttää raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamiseen, mikä säästää energiaa ja luonnonvaroja sekä torjuu ilmastonmuutosta. Lajittelu ja kierrättäminen ovatkin osa kestävää kuluttamista, meidän jokaisen arjen ekoteko.
Mutta tiedätkö, miten käytetyt pakkaukset pitää lajitella? Muistiinpanovälineet esiin – nyt aloitetaan!
Perusopinnot
Tunnista pakkaus
Aloitetaan perusteista. Pakkaukset voivat olla eri kokoisia, mallisia ja eri materiaaleista valmistettuja. Sinunkin kotoasi löytyy varmasti muovista, kartongista, lasista tai metallista valmistettuja pakkauksia.
Kaikilla pakkauksilla on yhteinen tarkoitus, nimittäin suojata tuotetta mahdollisimman hyvin. Kun pakkaus on tehnyt tehtävänsä, se pitää kierrättää. Sinua lähin keräysastia löytyy joko oman taloyhtiösi pihalta tai Rinki-ekopisteeltä.
Keräysastiaan ei saa laittaa likaisia pakkauksia, mutta huuhtaisu riittää. Hyvä muistisääntö on, että pakkaus on riittävän puhdas, kun sitä voi säilyttää kotona ilman hajuhaittoja. Kovin likaiset käytetyt pakkaukset on parempi laittaa sekajäteastiaan.
Muista, että kuhunkin keräysastiaan saa laittaa vain kyseiseen astiaan kuuluvia kuluttajapakkausjätteitä, ei mitään muuta.
Syventävät opinnot
Kierrättäminen kannattaa aina
Kierrättäminen ei vaadi pitkää matikkaa ja sen hyödytkin ovat aika helppo yhtälö ymmärtää.
Hyöty ympäristölle: Materiaalit on tärkeä pitää kierrossa mahdollisimman pitkään. Kun kierrätämme, vähennämme uusien raaka-aineiden keräämistä, kuljetusta ja käsittelyä, mikä taas säästää energiaa. Ja kun energiankulutuksemme vähenee, samalla vähenee myös hiilidioksidituotantomme. Kierrättäminen onkin ehkä helpoin teko ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Hyöty sinulle: Lajittelemalla säästät rahaa, sillä sekajäteastian tyhjennys on muita jätteitä kalliimpaa. Arvokkainta kuitenkin on hyvä mieli siitä, että on tehnyt pienellä vaivalla osansa maapallomme hyvinvoinnin eteen.
Aineopinnot
Oppitunti 1: Kartonki
Pahvikin sen osaa
Ennen kuin nakkaat kartonkipakkauksen keräysastiaan, muista yksi sana: litistä! Litistämällä pakkauksesi ja pakkaamalla ne sisäkkäin varmistat, että muidenkin pakkaukset mahtuvat keräysastiaan. Näin turhat tyhjennykset ja kuljetusten päästöt vähenevät. Siis litistä, ruttaa, revi – tyyli on vapaa.
Kartonkikeräykseen kuuluvat kaikki kartonki- ja pahvipakkaukset kuten pahvilaatikot, elintarvikepakkaukset, käärepaperit, maito- ja mehutölkit ja talouspapereiden hylsyt.
Tiivistelmä
- Onko se pakkaus?
- Onko se kartonkia?
Hyvä. Litistä se ja lajittele kartonkikeräykseen. Jos epäröit, lunttaa täältä, mitä kartonkikeräykseen saa laittaa.
Hikipinkoille extratietoa löytyy täältä.
Oppitunti 2: Muovi
Muovi kiertoon
Tarvitsemme takaisin kiertoon jokaisen käytetyn muovipakkauksen. Älä siis heitä muovipakkaustasi sekajätteeseen, vaan lajittele tyhjät pakkaukset muovinkeräysastiaan.
Muovin lajittelussa on tärkeä muistaa, että muovilaatuja on erilaisia. Tämän vuoksi pakkauksesta kannattaa irrottaa kalvot, korkit ja pumppuosat erilleen.
Tiivistelmä
- Onko se pakkaus?
- Onko se muovia?
Hyvä. Lajittele tyhjä pakkauksesi muovinkeräykseen. Jos epäröit, lunttaa täältä, mitä muovinkeräykseen saa laittaa.
Hikipinkoille extratietoa löytyy täältä.
Oppitunti 3: Lasi
Lasit päähän ja lajittelemaan
Lasia on moniin tarpeisiin – on pakkauksia, astioita, ikkunoita ja pannun kansia. Muista, että vain lasipakkaukset eli tyhjät lasipurkit ja pantittomat lasipullot kuuluvat lasipakkausjätteeseen. Värillä ei ole väliä. Muut lasiesineet ja keramiikka kuuluu sekajätteeseen.
Irrota korkki tai kansi ja lajittele se materiaalinsa mukaan. Huuhtaise lasipakkaus ja lajittele se lasinkeräysastiaan.
Tiivistelmä
- Onko se pakkaus?
- Onko se lasia?
Hyvä. Huuhtele se ja lajittele lasinkeräykseen. Jos epäröit, lunttaa täältä, mitä lasinkeräykseen saa laittaa.
Hikipinkoille extratietoa löytyy täältä.
Oppitunti 4: Metalli
Kierrätys on rautaa
Metallinkeräysastiaan voit lajitella lähes kaiken kotitaloudessa syntyvän pienen metallijätteen: alumiiniset einesrasiat, purkkien kannet ja säilyketölkit mutta myös metalliaterimet, naulat ja kattilat.
Pohditko, onko pakkauksesi metallia? Tee rypistystesti: jos pakkaus pysyy rypyssä, se on metallia. Jos pakkaus suoristuu, se ei ole metallia. Yksinkertaista.
Tiivistelmä
- Onko se pakkaus?
- Onko se metallia?
Hyvä. Huuhtaise pakkausta tarvittaessa ja lajittele se metallinkeräykseen. Jos epäröit, lunttaa täältä, mitä metallinkeräykseen saa laittaa.
Hikipinkoille extratietoa löytyy täältä.
Loppukoe
Onneksi olkoon, kaikki lajittelukoulun oppitunnit ovat nyt takanapäin. Ennen kuin saat todistuksen käteesi, edessä on vielä loppukoe.
Ovathan muistiinpanosi varmasti kattavat? Vielä ehdit kerrata, jos jokin tuntuu epäselvältä. Jos olet valmis testaamaan lajittelutietoutesi, aloita testi alta. Onnea kokeeseen!
Jatko-opinnot
Siisteydestä täysi kymppi
Suomessa Rinki-ekopisteitä ympäri maata – Hangosta Utsjoelle! Olemme yhdessä vastuussa niiden siisteydestä. Jotta asiointi Rinki-ekopisteillä sujuisi mutkattomasti ja siististi, olemme koonneet kolmen kohdan muistilistan:
- Vie kuhunkin keräysastiaan vain niihin kuuluvia kuluttajapakkausjätteitä.
- Älä jätä mitään keräysastioiden ulkopuolelle
- Jos havaitset, että esimerkiksi Rinki-ekopisteen keräysastia on täynnä tai puristin on rikki, olethan yhteydessä maksuttomaan kuluttaja-asiakaspalveluumme. Laitamme asiat kuntoon.
0800 133 888
(ark. 7–21, la 9–18) maksuton
asiakaspalvelu@rinkiin.fi
Vieläkö jokin asia mietityttää?
Katso usein kysytyt kysymykset.