Suomen ahkerimmat Rinki-ekopisteiden käyttäjät löytyvät Kolarista – koko Suomen pakkauskierrätysaste jo 71 prosenttia

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 18.05.2021

Suomen ahkerimmat Rinki-ekopisteiden käyttäjät asuvat Kolarissa, Kemiönsaarella ja Vimpelissä. Pakkausten kierrätysaste jatkaa Suomessa kasvuaan ja kesä on ekopisteillä vuoden vilkkainta aikaa. Suomen suosituimmat ekopisteet sijaitsevat Joensuussa, Rovaniemellä ja Mäntsälässä. Rinki-ekopisteiltä viime vuonna kierrätettäväksi kerätty pakkausjäte täyttäisi melkein seitsemän Helsingin Hartwall-areenaa. Pakkausten kierrätyksestä huolehtivat Suomessa tuottajavastuulliset yritykset.

Suomen ahkerimmat Rinki-ekopisteiden asuvat Kolarissa, Kemiönsaarella ja Vimpelissä. Luvut selviävät Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n vuotuisesta ekopisteiden keräysmäärätilastosta. Rinki ylläpitää valtakunnallista yli 1850 ekopisteen verkostoa, jonne kuluttajat voivat tuoda pakkausjätettä maksutta. Kiertoon päätyvien pakkausten materiaalit hyödynnetään uusien tuotteiden ja pakkausten valmistuksessa.

Kolarissa kuluttajat toivat vuonna 2020 Rinki-ekopisteille kierrätettäväksi yhteensä 31 kiloa pakkausjätettä asukasta kohden. Kemiönsaarella kerättiin 29 kiloa ja Vimpelissä 25 kiloa asukasta kohden. TOP 5:een kirivät myös Pelkosenniemen (25 kg) ja Mynämäen (24 kg) asukkaat.

– Keräysmäärissä on isoa vaihtelua vuodenaikojen mukaan: Pakkauskeräysmäärät nousevat voimakkaasti kesäksi, laskevat syksyksi ja nousevat jälleen jouluksi. Sama ilmiö näkyy kaikkialla Suomessa. Myös lisääntynyt vapaa-ajanviettopaikkojen käyttö näkyy luvuissamme mökkipaikkakunnilla, selventää Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Suomen suosituimmat yksittäiset ekopisteet sijaitsevat Joensuussa, Rovaniemellä ja Mäntsälässä. Voiton vieneestä Joensuun Prisman yhteydessä sijaitsevasta Rinki-ekopisteestä kerättiin vuonna 2020 pakkausjätettä 309 tonnia. Rovaniemen Prisman yhteydessä oleva ekopiste kiri kakkoseksi 272 tonnilla ja kolmostilan vei Mäntsälän Citymarketin Rinki-ekopiste 226 tonnilla. Vertailun vuoksi keskimäärin yhdeltä ekopisteeltä kerättiin vuonna 2020 reilut 31 tonnia pakkausjätettä.

Suomalaiset ovat ahkeria pakkausten lajittelijoita ja kierrättäjiä. Vuonna 2019 pakkausjätteen kokonaiskierrätysaste oli Suomessa 71 prosenttia. Pakkausjätteen keräysmäärät ovat kasvaneet viime vuosina reilusti. Rinki-ekopisteissä kerättiin vuonna 2020 pakkausjätteitä yhteensä 57 800 tonnia, kun vuonna 2016 lukema oli 22 900 tonnia.

Suhteellisesti eniten on kasvanut kerätyn muovipakkausjätteen määrä: vuoden 2016 noin 1200 tonnista viime vuoden 12 500 tonniin. Tonneissa mitaten eniten on kasvanut kartonki. Kartonkipakkauksia kerättiin noin 27 000 tonnia (2016: noin 10 000 tonnia), lasipakkauksia 10 500 tonnia (2016: noin 7 400 tonnia) ja metallia noin 6 000 tonnia (2017: yli 5 000 tonnia).

– Rinki-ekopisteiltä viime vuonna kierrätettäväksi kerätty pakkausjäte täyttäisi irtonaisena kattoa myöten täyteen melkein seitsemän Helsingin Hartwall-areenaa, huomauttaa Tammivuori.

Kierrätyksestä huolehtivat Suomessa tuotteita pakkaavat ja pakattuja tuotteita maahantuovat yritykset. Tuottajavastuun piiriin kuuluvalla yrityksellä on lakisääteinen velvollisuus järjestää pakkausjätteiden keräys ja kierrätys sekä vastata siitä aiheutuvista kuluista.

Ringin käynnissä oleva kevätkampanja tuo tutuksi tuottajavastuuta ja muistuttaa, että pakkausten kierrätys on yhteispeliä: yritykset huolehtivat kustannuksista ja kuluttajien tehtävänä on puolestaan palauttaa tyhjät pakkaukset puhtaina keräykseen – joko oman taloyhtiön keräysastioihin tai lähimpään Rinki-ekopisteeseen.

TOP 10: Suomen ahkerimmat Rinki-ekopisteiden käyttäjät vuonna 2020 (kiloa pakkausjätettä / asukas).

[table id=151 /]

Lisätietoja:
viestintäpäällikkö Heli Satuli, sähköposti heli.satuli@rinkiin.fi, puh. 044 320 3622
Kampanjasivusto: https://rinkiin.fi/pakkauskierratys/

Mitä pakkauskeräykseen voi tuoda?

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy ylläpitää Suomessa yli 1850 Rinki-ekopisteen verkostoa. Kaikissa Rinki-ekopisteissä kerätään kotitalouksien kartonki- ja lasipakkauksia sekä pienmetallia. Yli 650 pisteestä löytyy myös muovinkeräysastia. Lähimmän Rinki-ekopisteen löydät osoitteesta Rinkiin.fi/rinki-ekopisteet.

Kotitaloudet voivat tuoda Rinki-ekopisteeseen Ringin valtakunnallisten ohjeiden mukaan lajiteltua pakkausjätettä. Ohjeet on julkaistu osoitteessa www.rinkiin.fi/lajitteluohjeet. Ohjeet löytyvät myös keräyssäiliöistä.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Tuotamme yrityksille tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten lakisääteisen tuottajavastuun toteutukseen. Yli 4500 tuottajavastuullista yritystä hoitaa vastuunsa kuulumalla Rinkiin. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen, yli 1850 pisteen Rinki-ekopisteverkoston pakkausten keräykseen ja lasipakkausjätteen kierrätykseen. www.rinkiin.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >