Miksi kannattaa kierrättää? Juha-Heikki Tanskanen vieraana Futucastissa

Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen vieraili Futucast-podcastissa. Isak Rautio kysyi Juha-Heikiltä, kuinka Suomessa päästään kierrätystavoitteisiin.

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 29.09.2023
Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen Futucast podcastin vieraana puhumassa kierrättämisestä ja lajittelusta.

”Suomessa menee jätehuollossa monella tapaa hyvin: meillä ei esimerkiksi kaatopaikalle mene enää yhdyskuntajätettä. Monien pakkausmateriaalien, kuten kartongin, metallin ja lasin, kohdalla kierrätysasteemme on eurooppalaista huipputasoa.

Kehitettävääkin löytyy. Yhdyskuntajätteen, eli kaiken kotona syntyneen ja tuotannossa syntyneen kotitalousjätteitä vastaavan jätteen, kierrättämisessä Suomi ei loista eurooppalaisten maiden joukossa. Syitä tälle on monia. Yksi merkittävä syy on se, että melkein puolet suomalaisista asuu omakotitaloissa ja asumusten välimatkat ovat suuria. Tiiviisti asutetuissa yhteiskunnissa useiden eri jätemateriaalien keruu on halvempi ja helpompi hoitaa.

Toinen suuri haasteemme on muovipakkausten kierrätyksen lisääminen. Pakkausjäteasetuksen tavoitteena on, että muovipakkausten kierrätysaste olisi vuoteen 2025 mennessä 50 %. Nyt se on noin 26 %. Muovinpakkausten kerääminen on Suomessa verrattain uutta, se aloitettiin vasta 2016.”

Ei tarvitse olla täydellinen kierrättäjä

”Meistä jokainen on tärkeässä roolissa kierrätysasteen nousussa. Jos jokainen suomalainen lajittelee vaikka viisi kymmenestä kotona syntyneestä muovipakkauksesta, lopullinen kierrätysaste ei ole 50 %, sillä kaikkia muovipakkauksia ei pystytä kierrättämään. Osa kerätystä pakkauksista hyödynnetään polttamalla energiaksi, koska sitä ei saada jalostettua raaka-aineeksi. Tätä energiakäyttöä ei lasketa kierrätykseksi. Siispä jos halutaan, että muovin kierrätysaste olisi 50 %, tulisi meidän kaikkien lajitella ainakin kuusi tai seitsemän muovipakkausta kymmenestä.

Rinki on yhdessä tuottajayhteisöjen kanssa pyrkinyt helpottamaan muovin kierrättämistä lisäämällä valtakunnallisesti 300 uutta muovinkierrätyspistettä Rinki-ekopisteverkostoon. Lisäksi muovipakkaukset kerätään suoraan kotien omista jätekatoksista kaikissa vähintään viiden perheen kiinteistöistä. Näiden muutosten tarkoituksena on tehdä muovin kierrättämisestä suomalaisille helpompaa.

Lajitteleminen on osa vastuullista kuluttamista. Osa kuluttajista on hyvin tunnollisia kierrättäjiä ja pieni osa ei lajittele ollenkaan. Valtaosa suomalaisista kuitenkin sijoittuu jonnekin välimaastoon, eli lajittelee osan kotona syntyneestä pakkausjätteestä. Oma viestini on, että täydellinen ei tarvitse olla. Jos joskus joku roska menee väärään paikkaan, se ei tee kaikesta tehdystä lajittelusta turhaa. Kierrätysasteen nosto onnistuu, vaikka kierrättäisit vain 80–90 % kotona syntyvästä jätteestä.”

Mitä on pakkausten tuottajavastuu ja mitä kierrättäminen maksaa? Kuuntele Futucast-podcast!

Juha-Heikin kierrätysvinkki

”Lajittelun kuuluu olla helppoa! Tee kotiin toimiva kierrätyspiste, josta löytyy ainakin neljä eri astiaa: biojäte, panttipullot, sekajäte ja pakkausjäte.”

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >