10 + 1 kierrätysvinkkiä mökille!

Näillä vinkeillä teet lajittelemisesta ja kierrättämisestä mökillä entistäkin vaivattomampaa! Mökillä syntyy paljon pakkausjätettä, esimerkiksi makkarapaketeista, hillopurkeista ja juomapakkauksista. Onneksi Rinki-ekopisteitä löytyy ympäri Suomea – myös mökkisi läheltä.

Kirjoittaja: Rinki Julkaistu: 13.05.2024
Kuvassa on punainen mökki järvimaisemaa vasten.

Näillä vinkeillä teet lajittelemisesta ja kierrättämisestä mökillä entistäkin vaivattomampaa!

1. Tsekkaa, missä on loma-asuntoasi lähin Rinki-ekopiste osoitteesta rinkiin.fi/rinki-ekopisteet.

2. Vältä täyttä ekopistettä. Suosittujen mökkipaikkakuntien ekopisteet täyttyvät kesällä muuta vuotta tiheämmin. Tyhjennysaikoja lisätään kesäisin, ekopistehakukoneesta näet seuraavan tyhjennysajan.  Erityisesti juhannuksen jälkeen ekopisteet ovat usein täynnä, joten jos voit, odota keskikesän juhlan jälkeen pari päivää ennen lajittelureissua.  Kannattaa myös suosia ekopisteitä, joissa on puristin. Muovi- tai kartonkipuristimeen mahtuu jopa 40–50 kertaa enemmän pakkausjätettä kuin tavalliseen säiliöön.

3. Vie jätteet kierrätysastiaan kauppareissulla, niin vältyt turhalta ajelulta ja säästät aikaa lomailuun.

4. Tee oma kierrätyspiste. Kierrätyspisteen tekeminen lisää kierrätyksen helppoutta ja toimivuutta. Aseta kierrätyspiste helposti saataville, jotta kaikilla on mahdollisuus kierrättää pakkausjätteet helposti ja vaivattomasti.

5. Säästä tilaa mökillä litistämällä kartonkipakkaukset ja pahvilaatikot.

6. Syö pakkaukset tyhjiksi, jolloin pakkauksia ei tarvitse erikseen pestä.  Näin säästät myös vettä, jota ei välttämättä ole kaikilla mökeillä helposti saatavilla. Likaiset pakkaukset voi pyyhkäistä paperilla puhtaaksi.

7. Lajittele pakkaus päämateriaalin mukaan. Usein pakkauksissa saattaa olla useampia materiaaleja, kuten esimerkiksi kahvipakkauksissa ja muovi-ikkunallisissa leipäpusseissa. Älä heitä näitä pakkauksia sekajätteeseen, vaan lajittele pakkaus sen mukaan, mitä materiaalia siinä on eniten.  Esimerkiksi kahvipaketit ja useimmat sipsipussit lajitellaan muovina, vaikka niissä olisikin alumiininen sisäkerros.

8. Kiinnitä erityistä huomiota grillauksesta syntyneen jätteen kierrättämiseen. Alumiinin valmistus on hyvin kuormittavaa ilmastolle, joten ethän käytä esimerkiksi alumiinivuokia kertakäyttöisinä vaan peset ne ja käytät useamman kerran. Kun vuokaa ei voi enää käyttää, anna sille uusi elämä pakkauskierrätyksessä. Grillihiilet voi laittaa kompostiin ja tuhkan puutarhaan.

9. Huolla puutarhakalusteita, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään ehjinä ja käyttökelpoisina. Kyllästetyt puutarhakalusteet ovat ongelmajätettä, joten tarkista kuntasi kierrätysohjeet niille.

10. Voit hyödyntää paperia takan tai saunan lämmityksessä. Tulisijaan ei kuitenkaan tule laittaa muovia tai muita haitallisia päästöjä aiheuttavia aineita.

11. Kompostoi. Kompostoimalla vähennät sekajätteen määrää ja voit hyödyntää mullan ravinteet omassa mökkipuutarhassa.


Tervetuloa mökkipaikkakuntasi Rinki-ekopisteelle lajittelemaan kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauksia! Laitetaan kaikki pakkaukset kiertoon kesälläkin – ja nautitaan Suomen suvesta!   

Sinua saattaisi kiinnostaa

Uusimmat artikkelit >