Kartongförpackningar till råvara

Från Rinki-ekopunkten fortsätter kartongen till ett mellanlager för balning. Därifrån transporteras balarna som råvara till en kartongfabrik, där man från kartongen lösgör kartongfibern samt plast- och aluminiumbeläggningar från varandra.

Beläggningar som lösgjorts från kartongfiber är huvudsakligen plast. Beläggningen torkas och förs till ett kraftverk för att användas som energi. En del av den aluminiumbeläggning som kartongförpackningarna innehåller separeras och återanvänds som råvara i nya produkter.

Av återvunnen kartong tillverkas, till exempel:

  • råvara för wellpap
  • förpackningskartong
  • kuvert
  • laminatpapper
  • många slags hylsor.

Läs mer: www.kuitukierratys.fi.

Vanliga frågor

Hur noggrant ska kartongförpackningar rengöras?

Ta bort matrester så bra du kan, så att ingen mat blir kvar i förpackningen. Låt mjölk eller annan vätska rinna ur burken. Du kan snabbt skölja av förpackningen med kallt vatten. Låt förpackningen, till exempel mjölkkartongen, torka innan du lägger den i insamlingskärlet.

Varför ska kartongförpackningar plattas till och läggas inuti i varandra? Det är till alltför stort besvär.

Kartongförpackningarna (till exempel lådor av kartong) är lätta, men de tar ofta mycket utrymme i insamlingskärlet. Det är bra att platta till dem så att vi inte behöver transportera luft. Ju tätare förpackningarna ligger i sopkärlet, desto mer ryms det. På så sätt kan vi transportera mera förpackningar per gång och mera sällan. 

Det lönar sig alltså att platta till förpackningen. Det lilla extra besväret leder bland annat till mindre transportutsläpp.